Historisch vliegtuig Catalina maakt noodlanding op Lelystad Airport

LELYSTAD • Di 15 augustus 2017 | 14:31 • Dinsdag 15 augustus 2017 | 14:31
Het historische vliegtuig de Catalina (PH-PBY) heeft een succesvolle noodlanding gemaakt op haar thuisbasis Lelystad Airport.

Even na 14:00 uur meldde de bemanning dat het landingsgestel weigerde en dat er een noodlanding gemaakt moest worden. Daarop rukte de brandweer in Lelystad met groot materieel uit om in geval van nood te kunnen ingrijpen. Rond 14:30 uur zette de piloot van noodlanding in met het 76 jaar oude toestel. Eerst landde hij op zijn wielen om later af te remmen op zijn neus. 

De Catalina is een watervliegtuig en volgens de brandweer is ook overwogen om het toestel op water te laten landen. Uiteindelijk is toch voor de landingsbaan gekozen, omdat dit veiliger zou zijn. Het toestel is namelijk sterk genoeg voor een buiklanding. 

Het vliegtuig kwam terug van de Indië Herdenking in Den Haag. Bij het Indisch Monument werden dinsdag de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het historische vliegtuig Catalina vloog over bij die herdenking. 

Vanwege de herdenking zaten er naast drie bemanningsleden ook 15 mensen aan boord. Zij mochten tijdens de herdenking meevliegen. Iedereen heeft ongedeerd het vliegtuig kunnen verlaten. Ze zijn met een bus naar de luchthaven gebracht. 

Het toestel wordt zo snel mogelijk van de landingsbaan getakeld. 

[https://twitter.com/hilbrandie/status/897464709988921344]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel