Langer vast voor drugssmokkel via postpakketten

LELYSTAD
Drie van de vier Lelystedelingen, die sinds mei vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij het versturen van pakketjes met drugs, blijven in voorlopige hechtenis. De vierde mag tot de rechtszaak begint onder voorwaarden naar huis. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald tijdens een zogeheten pro-formazaak.

Waar worden de Lelystedelingen van verdacht?
De mannen in de leeftijd van 21 tot 55 jaar zijn in mei en juni aangehouden in een lopend onderzoek van Justitie. Zij zouden verdovende middelen, waaronder de partydrug XTC en cocaïne, met postpakketten via PostNL hebben verstuurd naar klanten in het buitenland. Ook verstuurden zij speciale telefoons, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verzonden. Bij hun arrestaties werden de drugs en telefoons aangetroffen in een bedrijfswoning en loods aan de Apolloweg op bedrijventerrein Flevopoort en in een huis in de wijk Botter in Lelystad. Volgens Justitie is er 500 kilo aan harddrugs in beslag genomen, maar volgens de advocaten is dat veel minder.

Handelden de mannen alleen?
Volgens Justitie handelden de mannen niet alleen. Zij zouden in contact hebben gestaan met een man uit Haarlem, die het Openbaar Ministerie de spil in de zaak noemt. Hij zou de drugs en telefoons sinds maart vorig jaar hebben aangeboden via het Dark Web op internet. 

Vorig jaar zomer werden voor deze activiteiten al vier verdachten aangehouden, die goederen vanuit een loods in Hillegom verstuurden. Deze vier zijn tot de rechtszaak op vrije voeten. 

Justitie bleef de Haarlemmer volgen en kreeg toen de Lelystedelingen in het vizier. Eén van hen zou al vanaf oktober vorig jaar pakketten hebben verstuurd, de anderen tussen maart en mei van dit jaar.
Toen werden de vier Lelystedelingen samen met de Haarlemmer en een stadgenoot opgepakt. Justitie heeft de twee zaken nu samengevoegd.

Wat zeggen de mannen over hun rol?
Omdat het om een pro-forma rechtszaak ging, is er nog niet over de inhoud van de zaak gesproken. Wel zei de advocaat van de oudste verdachte uit Lelystad dat die er niets mee te maken heeft, maar alleen maar is aangehouden omdat de drugs in zijn woning en loods lagen. Zijn zoon, die ook verdachte is, heeft hem vrijgepleit en verklaard dat zijn vader van niets wist.

Drie verdachten blijven dus in voorlopige hechtenis?
Ja, tot onvrede van de advocaten. Die voerden aan dat het nog een jaar kan duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat zou het voor de jongste verdachten onmogelijk maken om in september hun studie te vervolgen, terwijl de oudste verdachte er niets mee te maken zou hebben.

Het Openbaar Ministerie stelde dat het vanwege de omvang van de zaak en de 'geschokte rechtsorde' nodig is dat de verdachten in voorlopige hechtenis blijven.
De rechtbank is het daarmee eens en heeft ernstige bezwaren tegen voorlopige vrijlating.

Wel is de rol van één Lelystedeling zo beperkt dat hij wel voorlopig vrijkomt. Hij moet zich wel onder toezicht van de reclassering stellen en wordt weer vastgezet, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Wanneer gaat de zaak verder?
Op 10 november is er opnieuw een pro-forma-zitting, maar dan in de rechtbank op Schiphol. In februari volgt dan nog een regiezitting. De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk pas in juli of augustus volgend jaar.
 

reacties (1)

 • Anton

   

  Ach altijd maar die studie die er aan zit te komen voor die boefjes. Valt ook allemaal niet mee dat je net boeken hebt gekocht van je drugsgeld en dan vast komt.

  reageer
 • Leo

   

  Zijn moeder is lerares Dus naar school lijkt mij logisch

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert