Boeren en vogels zijn blij met kleurrijke akkerranden

SWIFTERBANT • Wo 16 augustus 2017 | 16:25 • Woensdag 16 augustus 2017 | 16:25
Het is een lust voor het oog, de stroken langs Flevolandse akkers begroeid met gevarieerde en uitbundig bloeiende planten.

En een lust voor vogels, die hier zowel voedsel als bescherming vinden. Dat is ook precies de bedoeling, want deze akkerranden moeten bijdragen aan behoud en ontwikkeling van de natuur.

Net als voorgaande jaren zijn ook dit voorjaar weer op veel boerderijen akkerranden ingezaaid met kruidenmengsels van onder meer grassen, zonnebloem, klaproos, boekweit en luzerne.

Lieveheersbeestjes
Deze zomen vormen een ecologisch tegenwicht aan de monocultuur op de rest van de akker. Insecten krijgen hier veel meer kans dan in de gewassen. Daardoor wemelt het van lieveheersbeestjes, kevers en spinnen. Deze insecten zijn de boer behulpzaam bij de bestrijding van luizen in de gewassen.

Ook muizen weten zich hier goed te handhaven. Alles bij elkaar vormt het dierenleven in de randen een prima maaltje voor heel wat vogelsoorten.

Barrière
Een andere verdienste van de randen is dat ze een barrière zijn tussen het gewone akkerland en de slootkant. Daardoor is de kans kleiner dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest in het oppervlaktewater belanden. “Van de wetenschap weten we dat er minder chemicaliën in de sloten komen als er een buffer is”, zegt Wim Stegeman van het Flevolands Agrarisch Collectief.

Boeren die hun land met deze beplanting omgeven, kunnen subsidie krijgen van het waterschap en uit Brussel. Sinds vorig jaar is zes jaar lang 50.000 euro per jaar beschikbaar. De belangstelling is groot, er zijn meer gegadigden dan er subsidiegeld is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel