Boeren en vogels zijn blij met kleurrijke akkerranden

SWIFTERBANT • Do 17 augustus 2017 | 18:21 • Donderdag 17 augustus 2017 | 18:21
Het is een lust voor het oog, de stroken langs Flevolandse akkers begroeid met gevarieerde en uitbundig bloeiende planten.

En een lust voor vogels, die hier zowel voedsel als bescherming vinden. Dat is ook precies de bedoeling, want deze akkerranden moeten bijdragen aan behoud en ontwikkeling van de natuur.

Net als voorgaande jaren zijn ook dit voorjaar weer op veel boerderijen akkerranden ingezaaid met kruidenmengsels van onder meer grassen, zonnebloem, klaproos, boekweit en luzerne.

Lieveheersbeestjes
Deze zomen vormen een ecologisch tegenwicht aan de monocultuur op de rest van de akker. Insecten krijgen hier veel meer kans dan in de gewassen. Daardoor wemelt het van lieveheersbeestjes, kevers en spinnen. Deze insecten zijn de boer behulpzaam bij de bestrijding van luizen in de gewassen.

Ook muizen weten zich hier goed te handhaven. Alles bij elkaar vormt het dierenleven in de randen een prima maaltje voor heel wat vogelsoorten.

Barrière
Een andere verdienste van de randen is dat ze een barrière zijn tussen het gewone akkerland en de slootkant. Daardoor is de kans kleiner dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest in het oppervlaktewater belanden. “Van de wetenschap weten we dat er minder chemicaliën in de sloten komen als er een buffer is”, zegt Wim Stegeman van het Flevolands Agrarisch Collectief.

Boeren die hun land met deze beplanting omgeven, kunnen subsidie krijgen van het waterschap en uit Brussel. Sinds vorig jaar is zes jaar lang 50.000 euro per jaar beschikbaar. De belangstelling is groot, er zijn meer gegadigden dan er subsidiegeld is.

Deel artikel

reacties (6)

 • Boer

    Do 17 augustus 2017 Donderdag 17 augustus 2017

  Dit is na tal van regeltjes ook weer een project wat een zeer belangrijk is om iemand van werk te voorzien en zichzelf aan het werk te houden. Persoonlijk vind ik het er niet uit zien en fiets er ook niet graag langs om muggen te happen, maar dit geld natuurlijk ook voor het maaibeleid van de bermen in het algemeen in Nederland. Het word eens tijd dat de stenen weer uit de tuinen gehaald worden zodat daar weer planten groeien, krijg je ook een diversiteit aan insecten en een heel belangrijke functie als spons voor waterberging zodat bij regen niet alles gelijk via een put afgevoerd moet worden. Natuurlijk heb ik er niks over te zeggen wat een ander met zijn tuin doet, maar waarom word de boer dan wel alles opgelegd op zijn tuintje.

  reageer
 • Freek

    Di 22 augustus 2017 Dinsdag 22 augustus 2017

  De boer wordt niks opgelegd, het is een keuze, ze krijgen er subsidie voor. Ik vind het er wel mooi uitzien, en muggen heb je er niet meer dan elders.

 • Willemsen

    Do 17 augustus 2017 Donderdag 17 augustus 2017

  Waarom hebben die boeren die subsidie nodig. Die bebloemde akkerranden biedt de boeren toch voordelen mbt het bestrijden van luizen.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

    Wo 16 augustus 2017 Woensdag 16 augustus 2017

  Vaak genoeg staan de stroken vol met grof onkruid waar je vroeger een bekeuring voor kreeg wanneer je het niet zou bestrijden. Het is niet allemaal leuke gele en rode bloemetjes.

  reageer
 • De flevowatcher

    Wo 16 augustus 2017 Woensdag 16 augustus 2017

  Fantastisch, die natuurlijke stroken langs de Flevolandse akkers, nu ook nog langs de Flevolandse wegen, ik bedoel eigenlijk de Lelystadse wegen, en niet alleen de dreven, maar ook gewoon de 'wijkontsluitingswegen' zoals dat ambtelijk blijkt te heten, en wat mij betreft ook langs de 'binnenwegen' in een wijk: ik noem maar even de Atol, net vanwege de Bongerd- een soort restauratie, of je er blij mee moet zijn is de vraag- , bijbehorend groen langs de Atol is ernstig beschadigd door grondverzet: kan daar nu niet direct wat meer 'wild groen' komen, inplaats van nu al weer doodgemaaide groenstroken? Antwoord is natuurlijk: ja, maar de ambtelijke appelmoesmachine is daar niet op ingesteld, want dat kost denkkracht en vooral ambtelijke wil. Dus moeten bewoners eideloos lopen zeuren voordat er een ambtenaar iets komt vragen. Als er een speeltuintje wordt opgeheven staan er 3 ambtenaren klaar om in het kader van de 'participatiewet' wat te regelen, hoe dom is deze gemeente Lelystad!

  reageer
 • Antej Ha

    Do 17 augustus 2017 Donderdag 17 augustus 2017

  Zeurstuk over in feite braakliggende grond is met onkruid.

 • willem

    Wo 16 augustus 2017 Woensdag 16 augustus 2017

  Inderdaad een goede actie. Het verfraait Delange rechte wegen in de polder. Het fietst en wandelt zoveel prettiger

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Medewerker,

    Wo 16 augustus 2017 Woensdag 16 augustus 2017

  Goeie en mooie actie om daar een subsidie voor beschikbaar te stellen. Het staat bovendien ook nog mooi en kleurrijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert