Wake voor verbrande kippen

SWIFTERBANT
Actiegroep Burning Souls houdt vrijdag een wake voor de kippen die woensdag zijn doodgegaan bij de schuurbrand in Swifterbant. In totaal gaat het om 40.000 kippen bij een boerderij aan de Tarpanweg. Burning Souls hield dinsdag ook al een wake in het Overijsselse Agelo. Daar kwamen een dag eerder honderden varkens om bij een brand in twee veeschuren. 

300.000 dieren verbrand
Burning Souls wil dat er verandering komt in de regelgeving rond stallen en schuren. Volgens het platform zijn er steeds meer stalbranden en doet Den Haag daar niks aan. Dit jaar zouden er al 300.000 dieren verbrand zijn. In het hele vorige jaar waren dat er bijna 100.000 minder.

Preventie maatregelen
De actiegroep wil bijvoorbeeld sprinklerinstallaties verplicht stellen. Ook zouden de dieren meer bewegingsruimte moeten krijgen. Verder verbaast Burning Souls zich erover dat de aansluitingen voor bluswater soms wel op drie kilometer afstand zitten van de betreffende schuurbrand. Hoe de situatie in Swifterbant was weet de actiegroep niet. Het platform vindt dat zowel de veehouderij als de politiek meer moet doen aan preventie.

Vragen Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren in Flevoland heeft inmiddels vragen gesteld in Provinciale Staten over de brand in Swifterbant. De partij wil onder meer weten of de schuur voldeed aan de nieuwe eisen voor brandveiligheid die in 2014 zijn ingevoerd. 

Een minuut stilte 
Burning Souls verwacht enkele tientallen bezoekers bij de wake die vrijdag om 13:00 uur begint. In de buurt van de getroffen boerderij aan de Tarpanweg wordt er een toespraak gehouden. Daarna krijgen bezoekers de gelegenheid om bloemen neer te leggen en de wake wordt afgesloten met een minuut stilte. 


 

reacties (27)

 • Inge

   

  Nee als het dieren betreft word er zo gesproken tereijl die ook angst en pijn doorstaam voor wat op jou bordje ligt! Of verbranden en dagelijks gruwelijk geslacht maar als het mensen betreft dan is het hek van de dam ja dan wel dan zijn er wel goede brand preventies en stille tochten en goede verdovingen in ziekenhuizen voor de mens jullie denken ach het is maar een ......... ga allemaal is naar een slachthuis en denk dan nog eens aan het stukje op je bordje

  reageer
 • Slachter

   

  Ik werk daar en eet gewoon vlees hoor. Maar ja door jullie 'dierenvrienden' zien we wel een enorme verschuiving van waar ons vlees vandaan komt. Dit komt steeds vaker uit het buitenland waar de regels minder scherp zijn. Waar milieubelastend transport voor nodig is. (wat ook weer slecht voor de dieren is) en ach groepjes mensen die steeds weer op zoek zijn naar een reden om in de media te komen zullen er altijd blijven! ieder zijn hobby.

 • Berend

   

  Goed dat er mensen stil staan bij dit grote dierenleed! Deze dieren met gevoelens, laat dat duidelijk zijn, zijn levend verbrand en konden geen kant op. En dit gebeurt veel te vaak, afgelopen maandag nog met heel veel varkens helaas. En ja, ik en mijn vriendin zijn vegetarisch en zoveel mogelijk veganistisch en daar zijn we trots op! Zouden meer mensen kunnen proberen want het is nog lekker en gezond ook!!

  reageer
 • Botje

   

  Dan hoop ik dat je niet teveel auto rijdt want dan rijd je allemaal vliegjes en muggen dood. Dat is niet echt heel diervriendelijk.

 • Vissekla

   

  Een Wake.... O ja leuk! Ik ga alvast knuffels kopen en een A4tje maken met "waarom" er op, en die stop ik dan alvast in een beslagen hoesje, want zo hoort dat geloof ik....

  reageer
 • Aad Aardema

   

  Blijkbaar is er iets misgegaan met de vergunningverlening door de gemeente Dronten. Mest gaat niet branden. Dus er moet in die schuur iets anders aanwezig zijn geweest waardoor brand is ontstaan. Veel branden ontstaan door mestdrogers en die moet je als gemeente dan ook niet laten plaatsen naast een stal van nog wel twee verdiepingen. Trouwens vergunning verlenen voor een stal van twee verdiepingen zonder brandwerende voorzieningen is ook absurd. Vergunningverleners zijn ook verantwoordelijk voor brandveiligheid.

  reageer
 • Klaas

   

  Ook wil ik een stille tocht houden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tja kreeg gelijk

   

  Ach dit zijn van die werkschuwe gekkies, niet te serieus nemen. Geniet verder van je welverdiende stukje vlees.

  reageer
 • Barbara

   

  Je bedoelt toch niet de hardwerkende vleesschuwe gekkies?

 • Nopper

   

  Mensen die zo lopen te zeilen en afgeven op t houden van vee voor productie/ consumptie doeleinden moeten maar veganisten worden... geen boter kaas eieren keer enz... maar de vervangende producten die uit t buitenland komen ook laten staan want dat transport is ook slecht voor t milieu.. . Dus dat worden worteltjes en aardappels met droog brood.... hahaha succes

  reageer
 • Frank

   

  Sorry maar brood (goed brood) zit ook zuivel in... dat mag dus ook niet en wortels lukt ook niet want bij het spittten en later bij het rooien doodt men zeker 100 wormen en dat is ook niet echt heel diervriendelijk....

 • alsikhetmaargoedheb

   

  Jaren dertig taal, walgelijk.

 • Jolle

   

  De wereld op zijn kop Natuurlijk is het érg dat er weer zoveel dieren zijn omgekomen. Maar een wake???? Het moet niet gekker worden. Ik zal vanavond voordat ik mijn vlees eet ook 1 minuut stil zijn.

  reageer
 • Ed

   

  Zolang u niet gedwongen wordt om mee te doen, hoeft u zich niet op te winden. Ze richten geen schade aan maar vestigen wél de aandacht op het onderwerp dierenwelzijn.

 • Barbara

   

  Goed idee, voordat je je hapje gaat doorslikken, dat deed met vroeger in gelovige families d.m.v een gebedje. Meestal duurde dat afgeraffeld en wel ook maar een minuutje. Ja als je daar niets bij ervaart dan kan je net zo goed niet doen, maar even stil staan bij wat je uit gewoonte in je mond stopt is altijd nuttig. Wat betreft het woordje WAKE, dat is niet zo droevig als men daar zelf waarde aan wil hechten. Het komt er eenvoudig weg op neer dat de aandacht naar het probleem gaat.

 • Patrick

   

  Ik heb ook gehoord dat er inderdaad een stille tocht gehouden wordt. Begint bij de afgebrande schuur en eindigt bij KFC..... Alle gekheid op een stokje.....ook een persoonlijk drama voor de kippenboer......is aan hem om een mening gevraagd m.b.t. de wake?

  reageer
 • Didi

   

  Heel mooi dat er een wake wordt gehouden. Ze moeten eens maatregelen gaan nemen om die branden te voorkomen. En veeeeel kleinere stallen gaan doen,niet die mega stallen.

  reageer
 • Rinus

   

  Kan bij die wake ook mijn overheerlijke kippetje van vanavond herdacht worden? Of zullen we een jaarlijkse dode dieren herdenking houden (wel gender neutraal uiteraard).

  reageer
 • Henk

   

  Ik wil een wake doen over de gender van de kippen. Laten we het eileggend pluimvee noemen

  reageer
 • Pietje

   

  Wat een droeftoeters.... een wake moet niet gekker worden

  reageer
 • Mij

   

  Misschien kan de organisatie vragen of ze op lowlands ook een minuut stilte houden en daar de namen van de kippen voorlezen

  reageer
 • Ikke

   

  Vreselijk voor de kippenboer, die heeft het niet gemakkelijk. Maar betreft dat andere... wake.... gaan we niet te ver? Of gaan ze ook alle namen van iedere kip opnoemen...

  reageer
 • Denk na

   

  Als de gemeente slim is verbieden ze dit, of sluiten de weg af. Dit soort nutteloze acties gaan vroeg of laat escaleren. Er zijn al genoeg problemen lijkt mij.

  reageer
 • Johan

   

  Totaal ongepast om deze wake nu te gaan houden vlak bij het bedrijf, dan heb je echt een zwart verbrande ziel. Je mag best een mening hebben maar val daar de familie nu niet mee lastig, die hebben het al zwaar genoeg na het zoveelste noodlot. Ik mag hopen dat de Gemeente Dronten het gebied afzet of eventueel de buurtbewoners.

  reageer
 • JohnD

   

  Bijzonder...! Als we deze rituelen gaan toepassen op dit moment voor kippen (het blijft wel zielig voor die beesten), wat maakt dat dan van de slachtoffers van bijvoorbeeld de 2e wereldoorlog... De maat is helemaal zoek. Dat is ook erg bij deze (goed bedoelende mensen). Misschien kunnen we voor hen iets doen, een wake houden of zoiets....

  reageer
 • Piet

   

  Sorry dit gaat me een beetje te ver. Een wake houden.

  reageer
 • Barbara

   

  Je hoeft helemaal geen vegetarier te worden. Je kan wel als Flevolander 1 dag per week geen kip, koe, kalf, of varken eten dan hoeft de boer minder beesten op een hoop gevangen te houden.Vlees eten is niet echt nodig, eet daarom minder, of op zijn minst beter vlees. Met andere woorden: je krijgt met dit gedrag een directe invloed op een beter leven van een dier.

  reageer
 • Knielus

   

  Welja Barbara , als we dit en als we dat??... dan komt het goed . Ik denk dat u zichzelf zowaar gelooft😂😂😂 Mooi dat u uw droom toch plaatst .

 • Piet

   

  Biertje drinken is ook niet nodig maar tis wel lekker.

 • Rinie

   

  Ik zeg verbieden burgemeester de jonge, hier krijg je alleen maar ellende van.

  reageer
 • Kees

   

  Ga aan het werk gasten, stelletje geitenwollensokken figuren!828

  reageer
 • Bla Bla Schaap

   

  Ga toch weg. Een wake....wat een onzin.

  reageer
 • Jef

   

  Zal me niks verbazen dat dit opzet zou zijn geweest i.v.m verzekerings kwestie. Aangezien het de laatste tijd in de kippenwereld minder gaat.

  reageer
 • Buitenstaander

   

  Mensen doe even normaal, het is al verschrikkelijk wat de eigenaren meemaken, die goed voor hun dieren zorgen. Dan sta je niet op dit soort nutteloze acties te wachten van dit soort maffe clubjes mensen die teweinig omhanden hebben.

  reageer
 • Hart

   

  Of ze goed voor hun dieren gezorgd hebben gaat het nu niet om, in ieder geval niet goed genoeg om dit te voorkomen of tijdig te kunnen ingrijpen. Het is vooral verschrikkelijk wat de dieren hebben meegemaakt nu, de mens is even minder belangrijk lijkt mij. Levend verbrand 40.0000, wat als het om een stadion mensen ging? Dieren zijn geen product maar levende wezens die met respect behandeld moeten worden, zeker als ze hun leven geven voor onze vleesconsumptie. Heel goed dat dit georganiseerd wordt, ook al behoor ik niet tot die groep. Laat er eindelijk politieke aandacht komen en respect voor de dieren in de vee-industrie.

 • Jan

   

  Inderdaad. Blijkbaar echt niets beters te doen. Als ze echt zo begaan zijn met het lot van de dieren gaan ze bij boeren zelf kijken hoe de situatie daar is en desnoods ter plekke in discussie. Niet achteraf over de rug van hardwerkende ondernemers die een groot deel van hun levende have hebben verloren aandacht op zichzelf vestigen door er vlak bij een wake te houden, ze weten zelfs niets een hoe het op deze boerderij in kwestie was.

 • 5433467

   

  Nou, dood gingen ze toch. Waarom nou weer een wake? Zo kan je wel aan de gang blijven.

  reageer
 • Hart

   

  Dood gingen ze toch en de manier waarop maakt blijkbaar niet uit? Hun leven is ak vreselijk en in een slachthuis gaat het er ook niet al te fijn aan toe maar toch in principe onder verdoving. Deze dieren met gevoelens, laat dat duidelijk zijn, zijn levend verbrand en konden geen kant op. Hoe harteloos kun je zijn met je reactie...

 • Hart

   

  Dood gingen ze toch en de manier waarop maakt blijkbaar niet uit? Hun leven is ak vreselijk en in een slachthuis gaat het er ook niet al te fijn aan toe maar toch in principe onder verdoving. Deze dieren met gevoelens, laat dat duidelijk zijn, zijn levend verbrand en konden geen kant op. Hoe harteloos kun je zijn met je reactie...

 • Moo

   

  Serieus?????? Alle respect hoor, maar om er nu een wake er voor te houden....

  reageer
 • Bas

   

  Tsja niet alle mensen zijn gevoelsloos...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert