Verzekeraars: extra inspecties na stalbranden

SWIFTERBANT
Verzekeraars onderzoeken of het mogelijk is om bij veehouderijbedrijven extra risicogerichte inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld naar de elektra. Aanleiding is een aantal stalbranden de afgelopen tijd, waaronder die in Swifterbant. Daar kwamen woensdag 40.000 kippen om het leven. 

Het Verbond van Verzekeraars hoopt met de extra onderzoeken meer schade en dierenleed te voorkomen. De belangrijkste risico's bij veehouderijen zouden dan tegen het licht worden gehouden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met elektra. Daar hebben verzekeraars veel kennis over in huis.

Het verbond adviseert zijn leden om de controles uit te voeren bij bedrijven die grote aantallen dieren huisvesten. 
 

reacties (10)

 • Kippenboer

   

  Als ondernemer ben je verplicht om een je elektrische installatie te laten keuren. Hoe groter of complexer de installatie hoe vaker de keuring. Deze inspectie is er gekomen na eerdere incidenten. Deze brand is ontstaan in de mestloods, mest bevat ontzettend veel energie en als de omstandigheden goed zijn ,erg brandbaar. We wensen de familie veel sterkte toe!

  reageer
 • Hans

   

  Er zal wellicht hier en daar een stal zijn waar de elektra niet helemaal aan de norm voldoet maar de verzekeraars zoeken nu naar een manier om de premies te kunnen ophogen. Verreweg de meeste branden ontstaan doordat muizen en ratten aan de elektra knagen en daar kan een boer weinig aan doen. Wie in de stad kippen of vogels houdt ziet ook wel eens een paar muizen. Dan kun je nagaan hoeveel muizen er op grote veehouderijen te vinden zijn. De laatste jaren wordt er steeds minder gif gespoten in de landbouw dit heeft tot gevolg dat de muizenpopulaties enorm kunnen groeien. Bestrijding van knaagdieren is dweilen met de kraan open met dank aan de milieuactivisten.

  reageer
 • Bert

   

  Wat u daar schrijft is kwalijk. U verspreid geruchten zonder het geringste bewijs maar blijkbaar komt dat in uw kraam te pas. Ik heb zelf geruchten gehoord die de boeren beschuldigen van brandstichting maar ook daar is geen bewijs voor en zou het niet in mijn hoofd halen om dat als een vermoeden te gaan verspreiden. Overigens gaan de verzekeraars niet voor niets een risicoanalyse bij stallen doen. Vooral oudere stallen blijken zeer gevoelig voor branden te zijn.

  reageer
 • Jk

   

  En zo verspreidt de vegajehova zijn/haar geloof

  reageer
 • Bram

   

  Zo iets bestaat al nen3140 en nen1010 keuring dus verzekeraars zet deze op het verlanglijstje van actie punten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Welke milieutaken vallen onder de Provinciale Omgevingsdienst?

  reageer
 • Roelof

   

  Bij 50% van de stalbranden is het onbekend wat de oorzaak is, het vermoeden bestaat dat er uit de milieuhoek activisten zijn die schuldig zijn aan brandstichting, om de boer maar in een kwaad daglicht te zetten. En zeg nou niet dat ze dit niet doen want ze vermoorden ook de nertsen die ze zogenaamd vrij lieten.

  reageer
 • Barbara

   

  Mooi! Hier is ie, de verzekeraar, die zich verstopte achter het laat maar waaien principe. Zij zouden nu plots veel kennis in huis hebben rond de elektra voorzieningen en daar nooit actief mee bezig zijn geweest?

  reageer
 • Heidi

   

  Inderdaad Kees met meer inspecties had dit enorme leed mogelijk voorkomen kunnen worden. Intens triest zoveel dieren die op een afschuwelijke manier omkomen en geen kant op konden. Hopelijk gaan meer mensen net als ons vegetarisch en/of veganistisch eten en leven! Dat voorkomt zeker een hoop dierenleed en is nog gezond voor jezelf ook!

  reageer
 • kees d.

   

  Dat hadden ze eerder moeten doen! Maar dat kost geld. Maar nu kost het meer! Hieruit blijkt dat wanneer het de verzekeraars echt geld gaat kosten ze wel even willen kijken naar de brandveiligheid van stallen waar al eeuwen levende have wordt gehouden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert