Wake voor verbrande kippen

SWIFTERBANT • Vr 18 augustus 2017 | 10:07 • Vrijdag 18 augustus 2017 | 10:07
De actiegroep Burning Souls heeft vrijdagmiddag een wake gehouden voor de duizenden kippen die afgelopen woensdag door een brand zijn omgekomen in Swifterbant. 

In totaal gaat het om zo'n 40.000 kippen die niet meer te redden waren uit de schuur aan de Tarpanweg. Bij de herdenking waren enkele tientallen mensen aanwezig. In de buurt van de getroffen boerderij aan de Tarpanweg is een toespraak gehouden en zijn bloemen gelegd. De wake werd afgesloten met een minuut stilte. 

Burning Souls hield dinsdag ook al een wake in het Overijsselse Agelo. Daar kwamen een dag eerder honderden varkens om bij een brand in twee veeschuren.

Wat wil de actiegroep met de wake bereiken?
Burning Souls wil dat er verandering komt in de regelgeving rond stallen en schuren. Volgens het platform zijn er steeds meer stalbranden en doet Den Haag daar niks aan. Dit jaar zouden er al 300.000 dieren verbrand zijn. In het hele vorige jaar waren dat er bijna 100.000 minder.

De actiegroep wil bijvoorbeeld sprinklerinstallaties verplicht stellen. Ook zouden de dieren meer bewegingsruimte moeten krijgen. Verder verbaast Burning Souls zich erover dat de aansluitingen voor bluswater soms wel op drie kilometer afstand zitten van de betreffende schuurbrand. Hoe de situatie in Swifterbant was weet de actiegroep niet. Het platform vindt dat zowel de veehouderij als de politiek meer moet doen aan preventie.

Politieke reactie
De Partij voor de Dieren in Flevoland heeft inmiddels vragen gesteld in Provinciale Staten over de brand in Swifterbant. De partij wil onder meer weten of de schuur voldeed aan de nieuwe eisen voor brandveiligheid die in 2014 zijn ingevoerd.

[https://www.youtube.com/watch?v=q1ZC0wSUtCs]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel