Wake voor verbrande kippen

SWIFTERBANT
De actiegroep Burning Souls heeft vrijdagmiddag een wake gehouden voor de duizenden kippen die afgelopen woensdag door een brand zijn omgekomen in Swifterbant. 

In totaal gaat het om zo'n 40.000 kippen die niet meer te redden waren uit de schuur aan de Tarpanweg. Bij de herdenking waren enkele tientallen mensen aanwezig. In de buurt van de getroffen boerderij aan de Tarpanweg is een toespraak gehouden en zijn bloemen gelegd. De wake werd afgesloten met een minuut stilte. 

Burning Souls hield dinsdag ook al een wake in het Overijsselse Agelo. Daar kwamen een dag eerder honderden varkens om bij een brand in twee veeschuren.

Wat wil de actiegroep met de wake bereiken?
Burning Souls wil dat er verandering komt in de regelgeving rond stallen en schuren. Volgens het platform zijn er steeds meer stalbranden en doet Den Haag daar niks aan. Dit jaar zouden er al 300.000 dieren verbrand zijn. In het hele vorige jaar waren dat er bijna 100.000 minder.

De actiegroep wil bijvoorbeeld sprinklerinstallaties verplicht stellen. Ook zouden de dieren meer bewegingsruimte moeten krijgen. Verder verbaast Burning Souls zich erover dat de aansluitingen voor bluswater soms wel op drie kilometer afstand zitten van de betreffende schuurbrand. Hoe de situatie in Swifterbant was weet de actiegroep niet. Het platform vindt dat zowel de veehouderij als de politiek meer moet doen aan preventie.

Politieke reactie
De Partij voor de Dieren in Flevoland heeft inmiddels vragen gesteld in Provinciale Staten over de brand in Swifterbant. De partij wil onder meer weten of de schuur voldeed aan de nieuwe eisen voor brandveiligheid die in 2014 zijn ingevoerd.


reacties (9)

 • Hans van der Moolen

   

  Is er al wel eens nagedacht over hoe stalbranden nog meer kunnen ontstaan? Een groot probleem vormen knaagdieren zoals ratten en muizen,deze diersoorten moeten knagen omdat de knaagtanden blijven doorgroeien,het knagen op elektrische kabels is een niet te onderschatten risico. Het feit ligt er dat de bestrijding van deze knaagdieren te veel aan banden word gelegd zodat insleep van ziektes en het ontstaan van branden vaker zullen voorkomen

  reageer
 • RonaldB

   

  Een wake voor kippen?! Een wake voor varkens!? Iemand oppert zelfs een wake voor abortussen!!! De wereld stoomt op naar een kookpunt en men wil een wake voor slachtvee. Moet toch echt niet gekker worden.

  reageer
 • Buddha

   

  Beste mijnheer uit Swifterbant, Jammer dat je het je niet bewust bent maar zelfs het doodslaan van een vlieg zal gevolgen voor jezelf hebben. Google eens de woorden "karma" en "akasha", dan ga je misschien begrijpen dat zelfs de kleinste vorm van verbaal of fysiek geweld uiteindelijk met je verrekend wordt. Beetje lief zijn voor alles en iedereen maakt deze planeet een stuk mooier en onze ziel wijzer. En je mag me gerust een zweefteef vinden hoor, eens komt er voor jou een leven waarin je het begrijpt en toepast. Ahimsa.

  reageer
 • lezeres:

   

  wie denkt aan een wake voor de abortussen?daar mag ook wel een wake voor gehouden worden!

  reageer
 • Barbara

   

  En dan heb je ook nog onbewaakte spoorwegovergangen!

 • Hoi

   

  Het moet niet gekker worden, "een wake voor kippen". Sommige mensen schieten helemaal door en maken zich meer zorgen over dieren dan over hun medemens. Rare wereld waarin we leven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Oelewapper

   

  Ik ben ook geweest, was heel indrukwekkend. Daarna zijn we met een aantal bij de KFC nog even wezen napraten. Het was een mooie dag.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Doe zo'n wake dan in Den Haag waar de politici rondlopen maar blijf weg bij een boer die al genoeg ellende heeft meegemaakt en ook treurt om zijn verloren kippen!

  reageer
 • Petra Spoor

   

  Je bent van harte welkom op 5 september bij de demonstratie van Burning Souls voor de 2e kamer.

 • Pieter

   

  Het is allemaal erg genoeg, dat er een paar duizend kippen vanwege marktwerkingsprincipes omkomen, maar wordt het niet wat al te lachwekkend om daarvoor met waxinelichtjes op te komen draven en bosjes bloemen te komen leggen? Zorg er gewoon voor at er politici worden gekozen die iets wezenlijks doen, maar laat deze kindermaniertjes asjeblieft achterwege. Gedraag je als volwassene.

  reageer
 • Theo

   

  Ik sta morgen ook te wake, maar dan bij de kippenboer op de markt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert