Veiligheid van Floriade-kas niet te garanderen

ALMERE
De gemeente Almere heeft de vergunning voor de kas op het Utopia-eiland voornamelijk afgewezen omdat er geen enkele garantie is of het bouwwerk wel veilig is. Dat concluderen twee bouwkundigen na het inzien van de afgewezen vergunning. De kas is inmiddels wel gebouwd en illegaal in gebruik genomen door de Urban Greeners. Die houden zich bezig met de Jeugd-Floriade.

De kas is niet geheid, laat de voorlichter van de Urban Greeners weten. "We zijn ons bewust van het veiligheidsrisico dat we daarmee nemen." Het bouwen van de kas is gewoon doorgegaan omdat de Urban Greeners dachten er in goed overleg uit te komen met de gemeente. De gemeente schrijft in de afwijzing echter "u kunt uw project op grond van deze aanvraag niet realiseren".

De kas wordt niet gebruikt als plantenkas maar als winkel en daar gelden veel strengere veiligheidseisen voor. Alle onderzoeken en bewijzen dat de kas veilig genoeg is, zijn nooit ingeleverd bij de gemeente.

reacties (43)

 • Hannes

   

  Hoezo niks aan de hand, met de zo valse praktijken!

  reageer
 • Karel

   

  Ondanks uw 'veiligheid van wie?', heeft de gemeente ondertussen toch het enige juiste gedaan. Almere Deze Week kopt: Kas Urban Greeners op slot. En nu heeft OF het ook gemeld.

  reageer
 • Hans

   

  Herrama is niet verantwoordelijk voor VTH, dat is Frits Huis.

  reageer
 • Frank

   

  Veiligheid van wie? Bezoekers? Die zijn er niet. Dus enkel van de gebruiker. Als die verboden wordt de kas te gebruiken tot er een vergunning verleend wordt is er dus niks aan de hand.

  reageer
 • Boels

   

  Maar doen ze dat ook? Volgens mij is Utopia openbaar, voor iedereen toegankelijk. Als men zo'n gammele kast in het centrum neerzet wordt de omgeving afgezet en zo snel mogelijk ontmanteld. Hierbij dan maar een oproep om de landelijke en europese wetgeving te handhaven. Potentieel gevaarlijke situaties dienen onmiddelijk aangepakt te worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Wie is directeur floriade, pvda vriendinnetje Herrema. Welke wethouder is verantwoordelijk voor Floriade dossier de heer PvdA Herrema. Wie is politiek verantwoordelijk voor VTH precies de heer Herrema. Wie wil er uit eigenbelang blijven zitten de heer Herrema.

  reageer
 • Van Haven

   

  Volgens mij staam CDA en VVD beiden achter de Floriade. Zijn zij linkse elite?

  reageer
 • Merreha

   

  Zoveelste voorbeeld van het wel en wee rondom het financiële debacle Flopriade. De regie van dit speeltje van de Almeerse gemeenteraad is al vanaf het begin een grote puinhoop. Nu hebben toekomstige Flopriade ondernemers zonder vergunning iets gebouwd om hun bedrijf erin uit te oefenen. Als de gemeente door zet is het geld van hun eerste investering in rook opgegaan. Een voorbode voor het overige geld dat in dit verouderde concept wordt gepompt.

  reageer
 • Karel

   

  Ook als de veiligheid in het geding is, zelfs willens en wetens?

  reageer
 • Hannes

   

  Zo moet het nu eenmaal in Nederland werken! Om de beheersbaarheid van een zwenkend beleid intoom te kunnen houden, om deze valse strategische debacles te voorkomen!!

  reageer
 • Tja kreeg gelijk

   

  Onder het mom van duurzaam en groen kan alles. Linkse figuren die met andermans geld iets ondeugdelijks neerzetten, het kan allemaal. Zet u eens een schuur neer waar het niet mag, de dwangsommen vliegen om je oren. Maar als je het magische woord floriade noemt mag en kan alles.

  reageer
 • Lexje

   

  Niemand behalve de linkse elite wil deze flop riade hoeveel geld zal er nog over de balk gesmeten worden totdat deze soap stopt. Treurig

  reageer
 • Eefje

   

  PvdA? Volgens mij gaat de afdeling VTH over het wel of niet verlenen van een vergunning en niet de PvdA. En VTH heeft zich te houden aan landelijke en Europese wet- en regelgeving.

  reageer
 • Frank

   

  De afgelopen dagen is u al herhaaldelijk gemeld dat de bouwregelgeving niet zo werkt. Ron heeft de wet aan zijn kant als hij zegt, kas kan blijven staan tot er een vergunning is verleend. Tot die rijd moet het gebruik gestaakt worden. Zo werkt het nu eenmaal in Nederland.

  reageer
 • Karel

   

  Precies. Dat laatste zou niet alleen mooi maar ook geheel terecht zijn. In het bedrijfsleven word je voor veel minder ontslagen. Maar voorlopig ijdele hoop. Maart 2018!!

  reageer
 • Hannes

   

  Arrogantie van de Macht, en de coalitie weet er niest vanaf; wat al jaren in de bouwsector een valse strategie is om bepaalde projecten tussen de mazen door er doorheen te rammen!! "Om Almere te behoeden voor een financiële debacle; dan zal men het onzeker Floriade/woonwijk moeten liquideren, als men het culturele imago van Almere wil behouden!!

  reageer
 • Boels

   

  Over welke Floriade heb je het? Ik zie alleen kaalslag, verloedering en gemeentelijke dwalingen. Tot nu zijn alle gerelateerde zaken van de in 2022 te openen floriade gigantisch de mist in gegaan door bestuurlijke onkunde en verkeerd uitgevallen manipulaties. De gemeenteraad laat zich gewoon piepelen om de wanstaltige coalitie niet te storen. Bijltjesdag in maart 2018?

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Natuurlijk. Maar daar is nu maar 1 weg voor. De afdeling van de gemeente, die tot 3 keer toe volgens de regels (let wel !!) de veiligheid heeft afgekeurd, kan nu niet opeens zeggen: joh, het is wel goed zo. Het enige dat gedaan kan worden, is: kas dicht en werken aan die risico's. Kas pas open als er goedkeuring is. Daarnaast, nogmaals, de wethouder die willens en wetens, kan niet anders, burgers aan risico's blootstelt, per direct af laten treden.

  reageer
 • Ron H

   

  Daar heb je zeker een punt

  reageer
 • Ron H

   

  Ha die boels laat ik me nu vorige week hebben geamuseerd toen ik tegen een spectakel van steigerbouwers aankeek die doverse veligheidsaspecten niet in acht namen . Maar ja die werken na 19.00 uur dacht je werkelijk dat de gemeente daar toezicht houd in dat tijdvak? Maar ook overdag doen ze dat niet. Laten we dus niet doen alsof ze alleen op de floriade geen toezicht houden. Maar ja vitten op de floriadeis een almeerse hobby geworden .

  reageer
 • Karel

   

  Door de kas te laten staan, wel of niet in gebruik, laat de gemeente juist zien hoe gemakkelijk zaken door de vingers worden gezien. Er zijn namelijkk geen sancties. Dus afbreken, stante pede, dat is de enige juiste beslissing. Als er wat gebeurt, zijn de rapen gaar, maar is de gemeente wel aansprakelijk. De vergunning is nota bene tot driemaal toe geweigerd en toch staat die kas er nu. Weghalen dus! Bananenrepubliek Almere.

  reageer
 • Winkel en bewoning Utopia zonder vergunning

   

  Er komt nu ook een Winkel met verkoop van skates en bewoning op Utopia zonder vergunning. Dit is tegen het bestaande bestemmingsplan . Het nieuwe bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk. Almere pvda Herrema overtreedt opnieuw de wet. De raad is op reces en slaapt. Teken STOP Floriade en teken Behoud Haddock.

  reageer
 • Ron H

   

  Van mij mag de kas blijven staan .maar meteen stoppen met het gebruiken ervan totdat daar vergunning voor is. Zou raar zijn als je het gebruik door de vingers ziet al is het maar om eens te stoppen met het gemak hoe deze zaken door de vingers worden gezien in dit gebied.

  reageer
 • Almeers nepotisme

   

  Ach, Urban Greeners die zich niet aan de regeltjes houden. Maar iedereen weet toch in Almere in dat regeltjes enkel gelden voor burgers en niet voor elitaire deugmensjes van de PvdA en D66? Waarom zouden ze ook? Met wethouder Peeters als oud voorzitter van de Urban Greeners, die de subsidiepot nat houdt, en wethouder Herrema die de commerciele concurrentie, de jachthaven Haddock, vakkundig de nek omdraait kunnen de deugmensjes rustig hun gang gaan. Een winkel, in een bouwval, zonder vergunningen? Moet u eens proberen als commerciele ondernemer! Maar in het nepotistische Almere kan een gesubsidieerde "winkel" die in het stadscentrum nog geen fles water in de Sahara zou kunnen verkopen, vrolijk onder het mom van "duurzaamheid" ondernemertje gaan spelen bij de Urban Greeners op hun gesubsidieerd eilandje. Een groen eiland dat naar de klote geholpen moest worden voor die zogenaamde "groene" Floriade. Terwijl een echte ondernemer als de jachthaven Haddock moedwillig kapot gemaakt wordt, door een PvdA wethouder.

  reageer
 • Pzaal

   

  De gemeente kan de Flopriade financieel ook niet garanderen. Miljoenen schuld onderhoud wordt op bezuinigd gemeente belastingen flink omhoog.. het kan in Almere.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dit is nogal wat. ""We zijn ons bewust van het veiligheidsrisico dat we daarmee nemen." Dit is niet: er is geen risico (we hebben alleen de papieren niet goed geregeld). Dit moet Herrema geweten hebben. 3 keer afgewezen. Als hij het niet wist, had hij het MOETEN weten. Risico's nemen met burgers, waar de gemeente tot 3 keer toe op heeft gewezen. En die kas kan gewoon blijven staan? Op staande voet uit zijn functie ontheffen.

  reageer
 • Jan

   

  Let maar op de PvdA zal er alles aan doen om de kas te legaliseren. Floriade is hun project en dat zullen we ook weten in Almere

  reageer
 • almere

   

  Gewoon plat gooien Die bende die floriade gaat bakken met geld kosten, en als het straks klaar is dan doet de gemeente de gemeentebelasting omhoog omdat ze te veel geld der bij pompen en het der nooit uit krijgen!!!!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dit staat er toch echt: De kas wordt niet gebruikt als plantenkas maar als winkel en daar gelden veel strengere veiligheidseisen voor

  reageer
 • Daniel

   

  Illegaal gebouwd, voldoet niet aan voorschriften, afbreken dus!

  reageer
 • Kaalslag Floriade mede door Urbangreeners

   

  Urbangreeners schenden alle regels. En pvd Herrema helpt hen erbij. Utopia is nu een grote afvalberg. Bomen gekapt. Vernielingen. Kaalslag Floriade. Teken STOP Floriade. Afdeling Handhaving doet niets, want angst voor Herrema.

  reageer
 • Jan

   

  Mensen maakt u niet druk de gemeente PvdA vergoed alle schade. Alles voor de Floriade koste wat kost. Anders hebben vriendjes en vriendinnetjes van de PvdA geen werk meer. Directeur floriade is een PvdA vriendinnetje van PvdA Herrema. Ons kent ons netwerk PvdA.

  reageer
 • almere

   

  lees even t bericht goed door , dan zal je t lezen heeft niks met een winkel van doen die veiligheid . waar van acte

  reageer
 • Hans49

   

  Goed lezen. De kas gaat gebruikt worden als winkel. Ik heb bij de volkstuintjes nooit winkelactiviteiten voor het 'grote' publiek gezien. Waarvan acte.

  reageer
 • RoelP

   

  Ik zit nu al te wachten op een kosten hoge hagelschade. De burger betaald, want de verzekering keert niet uit bij schade aan dit soort bouwwerken, het is namelijk geen kas met kasbedoelingen.

  reageer
 • almere

   

  De kas is niet geheid , nee klopt die hoeft ook niet geheid te zijn . de fundering wel , maar gemeente ga ook eens langs bij al die volkstuintjes zijn de bauw werken ook niet onderheid dus ook maar plat gooien dan ?

  reageer
 • Willem dronte

   

  Weg er mee dit Is wild groei

  reageer
 • Boels

   

  Het zou eigenlijk niet meer mogelijk kunnen zijn, maar ik blijf mij verbazen ;-) Wie houdt de groene dwaasheid de hand boven het hoofd? Als een steigerwerker zich niet beveiligt of kan beveiligen wordt het werk stilgelegd, en terecht. Maar in Vrijstaat Utopia gelden geen normen.

  reageer
 • Leo Euter

   

  Direct handhaven dus en afbreken. Wie krijgt namelijk de schuld als er een ongeluk gebeurt? Juist, goed geraden, dan is de gemeente de grote boosdoener omdat er niet gehandhaafd is.

  reageer
 • Rick

   

  Dus gemeente, handhaven zoals ook bij de "gewone burger" gebeurt!!

  reageer
 • Hallo

   

  Weg met dat ding. Ik kom wel even helpen anders als de gemeente het te druk heeft.

  reageer
 • Jan

   

  Dus weg ermee. Goed leermoment voor deze groene gekkies. Regels zijn er voor iedereen. Stel er ligt straks iemand onder die ingestorte kas. Wie gaat er betalen. Geld voor een verzekering hebben ze niet en een kale kip valt niet te plukken.

  reageer
 • Karel

   

  En dus? Afbreken die handel voordat er wat gebeurt, lijkt me! Urban Greeners was zich dus bewust van de risico's maar ging toch bouwen? Een betere realisering van het motto van de gemeente "We zien wel waar het schip strandt" heb ik nog niet gezien. Daarom kon de kas natuurlijk zonder vergunning worden gebouwd, nu begrijp ik het. Kunnen we nog bouwen op de gemeente voor veiligheid of niet? Of is dat naast de verplichting van basisonderhoud van stad en groen ook in het verdomhoekje geraakt? Maart 2018!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert