Geestelijke gezondheidszorg kampt met personeelstekort

FLEVOLAND
Het kost de Flevolandse GGz-instellingen de grootste moeite om vacatures voor psychiaters, psychologen en gespecialiseerd verpleegkundigen vervuld te krijgen. Directeur Frits Liefferink van GGz Centraal zegt dat hierdoor op specialistische onderdelen een langere wachttijd kan ontstaan.

Voor traumabehandelingen of persoonlijkheidsstoornissen kan de wachttijd oplopen tot circa vier maanden. "Dat is ongelooflijk vervelend. Voor spoedvragen zijn we 24 uur beschikbaar, maar als de zorg even kan wachten dan kan het soms wat langer duren."

Te weinig opleidingsplekken
De directeur meent dat er in Nederland te weinig opleidingsplekken zijn, waardoor er te weinig personeel voor deze functies beschikbaar is. Bovendien werken hoogopgeleide professionals liever in de grote steden, dan in bijvoorbeeld Lelystad. "Dat vinden mensen kennelijk heel ver weg."

Personeel zoeken in eigen netwerk
De personeelswerving bij GGz Centraal is een grote inspanning geworden. Er is in Flevoland momenteel werk voor zo'n 15 fte. Het lukt nauwelijks om gespecialiseerde werknemers te werven via personeelsadvertenties. Er wordt daarom vooral gezocht in de eigen netwerken. Werknemers krijgen een beloning als ze nieuwe collega's weten te vinden.

Verder probeert de organisatie zich te onderscheiden door een goed opleidingsklimaat te bieden. Er zijn mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en intervisie, een methode waarbij collega's elkaar helpen beter te worden in hun werk. "En ik hoop dat de opleidingscapaciteit bij scholen voor een aantal functies wordt vergroot."

reacties (11)

 • Piet

   

  Wel moeten allemaal bezuinigen volgens de regering vvd pvda. Nu pluk je de vruchten ervan. Te kort aan personeel . Niet alleen in de zorg , onderwijs. Het gekke is wel geven alleen pvda de schuld , kan toch niet waar zijn hè . Ook vvd is hier debet aan, maar daar stemmen wel massaal werd op. Waar zeuren wel nou over weer vvd de grootste dus komen nog verder in de shirt. Lang leve de ......... Het is inderdaad heel erg wat er gebeurd in nl.

  reageer
 • Anna

   

  Ik vind het in het geval van psychologen niet raar, om in de ggz te werken moet je gz psycholoog zijn. Dit word je na 3 jaar wo bachelor, 2 jaar master en 2 jaar postmaster opleiding. Na de master kunnen de meeste afgestudeerden niet aan de slag omdat het diploma niet toereikend is, maar de postmaster eist vaak dat ze werkervaring hebben bij toelating. Ook kost deze opleiding tussen de 15.000 en 20.000 euro. En zijn er beperkte plaatsen voor studenten. Meeste studenten geven het op en gaan het bedrijfsleven in, vind het niet gek. Het word ze onmogelijk gemaakt.

  reageer
 • Peter Kees

   

  Met dank aan de VVD en VVD-Stemmers. Ik kan dit inderdaad niet veroorloven, ze denken dat he top me rug groeit pffff...

 • Thomas

   

  Ditto voor psychiaters. Als je klaar bent met je medische opleiding moet je je verder gaan specialiseren. Met het verkeerde gender en huidskleur kom je dan al niet door het 'diversiteitsbeleid' heen en eindigt je carrière direct al. Haal je dat al, dan sta je voor de keuze: Psychiater worden en moeilijk werk doen voor weinig geld? Of iets als chiurgie kiezen en tweemaal zoveel verdienen onder betere omstandigheden? Ik zou het wel weten....

 • Eddie

   

  Het is een grote schande dat GGZ. Kan zo al 3 mensen opnoemen die niet "ziek genoeg" waren voor eennopae. Helaas kunnen zij het alledrie niet navertellen (zelfmoord) Dus laat die 24 uursdienst maar buiten beschouwing meneer de directeur. En behandelingen kennen ze ook niet. Geloof dat ik een jaar heb gehoord "ja ik zal je inschrijven". Mocht je echt wat mankeren psychisch, dan raad ik eenieder ten stelligste af daar in behandeling te gaan. Meneer de directeur, ik zou mij enorm schamen. Publiceer je zelfmoordcijfers maar, dan praten we verder.

  reageer
 • Marijke

   

  Precies...en mensen die wél een (verplichte) opname hebben laten ze gewoon buiten lopen terwijl ze suïcidaal zijn. Want, zo zeggen ze, het is hun eigen verantwoordelijkheid. Alsof ze daar voor niks zitten😐 GGZ centraal (meregaard) is echt zó vreselijk slecht !!

 • Pzaal

   

  Goh na alle bezuinigingen en zo goedkoop mogelijk personeel kampen ze nu met de gevolgen. Eigen schuld.

  reageer
 • Jan

   

  In Nederland worden onderwijs en zorg al jaren onderbetaald met tekorten als gevolg. Wel wil de overheid meedoen in de top 3, wat klopt hier niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marijke

   

  Ik vind het helemaal niet raar. Iedereen die daar gewerkt heeft of als patiënt gelopen heeft, wil er nooit meer Nasr terug... Zegt genoeg...

  reageer
 • Verzorgende

   

  Dat is geen nieuws, dat is al jaren zo.

  reageer
 • José V

   

  Maar GGZ Centraal is niet de enige GGZ zorginstelling in Flevoland. Je kunt ook informeren naar plek bij bijvoorbeeld Jellinek. Die zitten in Almere, Hilversum, Abcoude, Huizen, Amersfoort, Amsterdam en Utrecht. En als je geholpen wilt worden kijk dan op Zorgkaart Nederland. Zie je gelijk beoordelingen van patiënten en doorverwijzers als huisartsen. Dan zie je ook de link waarom het zo stil is bij GGZ Centraal.

  reageer
 • Hans K

   

  Ik heb de vacatures gelezen en het valt mij op dat voor de openstaande functies bijzonder hoge opleidingen gevraagd worden. Denk als je WO opgeleid bent je niet aan de slag gaat voor minder dan FWG 75. Google maar eens op FWG 75 CAO. Het is om te janken en begrijp goed dat je kiest met een WO opleiding voor het bedrijfsleven.

  reageer
 • Emma

   

  Dat is een groot probleem in de gezondheidszorg, ook in het onderwijs trouwens, men kan als hbo- of wo-opgeleide in het bedrijfsleven vaak beter verdienen. Dat zorgt voor personeelsschaarste en gaat ten koste van de kwaliteit die geboden kan worden.

 • Svu

   

  Paar jaar terug hebben ze no flink gereorganiseerd. Het is een zwaar beroep en ze moeten ook gewoon beter betalen.

  reageer
 • Hu

   

  zijn ze wakker geworden daar ? Had ik ze een jaar eerder al kunnen vertellen ! Zoo jammer !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert