Franse stropers beboet voor stelen kuikens

ALMERE
Zes Franse stropers moeten boetes betalen voor het vangen van grauwe gansjes bij de Oostvaardersplassen. De vijf mannen en een vrouw werden dit voorjaar op heterdaad bij het beschermde natuurgebied betrapt.

Vier mannen die op 22 april tegen de lamp liepen, kregen ieder 2.000 euro boete, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk, opgelegd. Zij hadden 45 grauwe ganzenkuikens gevangen, waarvan er al vier waren overleden. Ze zaten met vijftien soortgenoten in een dichtgeritste tas gepropt. Ook wilden de Fransen 18 ganzeneieren meenemen om ze thuis uit te laten broeden.

De rechter legde daarnaast 1250 euro boete, waarvan 500 euro voorwaardelijk, op aan een 36-jarige Fransman die op 14 mei met zijn vriendin was aangehouden met 17 gevangen grauwe gansjes. De 44-jarige vrouw werd veroordeeld tot 750 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk. 

Volgens de officier van justitie komen er elk voorjaar Franse jagers naar Nederland om grauwe gansjes te vangen. Ze worden in Frankrijk gebruikt als levend lokaas bij de jacht op wilde ganzen. De gevangen vogels worden gekortwiekt in een weiland neergezet waardoor overvliegende ganzen denken dat het er veilig is om te landen.

Geen van de verdachten was maandag bij hun strafzaak aanwezig.

reacties (7)

 • piet

   

  wat dacht je van een boeten van 15000 euro pp en niet halveren nee betalen gelijk en een verbod voor nl van 5 jr

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Gewoon een aai over de bol dus en voorzichtig zeggen: niet meer doen hoor... Wat een giller...

  reageer
 • Bas

   

  Een strafmaat waarbij duidelijk is dat er geslijmd wordt omdat het Fransen zijn. Voor zo een brutaal vergrijp zo een lage straf, daar klopt niets van!

  reageer
 • Rijk de Gooijer

   

  Vive la France, vive Paturain. Ga es effe zitte jochie.

 • ron

   

  De gans is een trekvogel hoort in het voorjaar naar Noord Europa te gaan. Die hier blijven veroorzaken alleen maar schade aan landbouw en natuur.Ze moeten die Fransen 2 euro premie uitkeren voor elke gans die ze zomers meenemen. Heb mij vorig 11000 euro gekost. Weg ermee er er veel teveel

  reageer
 • Rudi

   

  Helemaal mee eens Ron. Wat n onzin dat ze daar boetes voor hebben gekregen. Het is toch erg gesteld in dit land. Ganzen zijn net als muizen en ratten. Ze veroorzaken enorm veel schade. Muizen en ratten worden overigens massaal gevangen en gedood. Daar hoor ik nooit iemand over. Apart is dat toch..

 • HH

   

  Wat een flauwekul.

 • en weer een veel te milde straf opgelegd, is toch pure dierenmishandeling,maar ja nederland he....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zwaan

   

  €2000 boete maar? Dit had €20000 pp moeten zijn plus 20 jaar gevangenis straf pp.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wat er is gebeurd is natuurlijk vreselijk, en straf is zeker op zijn plaats, maar twintig jaar cel is meer iets voor recidiverende moordenaars. Dat is niet vergelijkbaar. En in de context van de bio-industrie in Nederland al helemaal niet te verantwoorden.

 • Ada wurtz

   

  Veel te weinig straf gekregen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert