Meer toeristen, maar toch hekkensluiter

FLEVOLAND
Het aantal toeristen dat in Flevoland logeert neemt toe, maar onze provincie is nog steeds de hekkensluiter van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het toerisme.

Vorig jaar verbleven er 651.000 toeristen in Flevoland. Dat was weliswaar iets minder dan de 678.000 van een jaar eerder, maar over een langere periode is er sprake van een stijgende lijn.

Eigen land
Driekwart van de toeristen komt uit eigen land. De grootste groep buitenlanders komt uit Duitsland (90.000), gevolgd door de Belgen (36.000), Aziaten (14.000) en Britten (12.000). In 2014 bezochten nog 19.000 Italianen Flevoland, vorig jaar waren dat er maar 2.000.

Overnachtingen
De 651.0000 toeristen boekten tezamen 2,3 miljoen overnachtingen. Bungalowparken zijn daarbij het meest populair met bijna 1,5 miljoen overnachtingen, ofwel gemiddeld vier dagen per gast. Daarna volgen campings (454.000 overnachtingen), hotels (291.000) en groepsaccommodaties bij onder meer de boer (78.000).

Andere provincies
Vergeleken met andere provincies blijft het aantal gasten in Flevoland ver achter. Vorig jaar had alleen Groningen ook minder dan 700.000 gasten, al ligt het aantal overnachtingen in Flevoland wel weer bijna een miljoen hoger. Absolute koploper is Noord-Holland, dat door Amsterdam ruim 12,4 miljoen gasten trok.

Inhaalslag
Over dit jaar zijn alleen cijfers van het eerste kwartaal beschikbaar. Daarin lijkt Flevoland een inhaalslag te maken met 132.000 gasten tot en met maart, dus nog voor de drukke paasdagen in april. Het is de hoogste score in een eerste kwartaal ooit.

Toerisme Flevoland
De cijfers zijn voor Toerisme Flevoland een belangrijk om inzicht te krijgen in het gedrag van toeristen en om er campagnes op af te stemmen. Zo is er deze zomer campagne gevoerd om meer dagjesmensen aan te trekken. Dit najaar worden de resultaten bekend van een onderzoek van Toerisme Flevoland, de gemeenten en provincie naar het toerisme.

reacties (7)

 • Harco Bergman

   

  Je oogst wat je zaait. Er mag best meer geïnvesteerd worden ik recreatie en toerisme. LTO werkt niet echt mee. Nu weer oproep op bloemrijke bermen kort te maaien. De polder mocht ook eens aantrekkelijk worden. Deze groeimarkt verdient minstens zoveel aandacht als de agrarische sector. Banen en omzet liggen binnen handberreik

  reageer
 • Rick

   

  Komt zeker door alle Poolse werknemers die logies huisvesting hebben. De zogenaamde werktourist.die bestieren menig bungalowpark in Flevoland.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Bezoekers( 2,5 miljoen per jaar) BataviaStad kan/mag men geen toeristen noemen. Nog geen 1 procent daarvan bezoekt Nieuw Land Erfgoedcentrum. In 2016 bezochten in totaal slechts 26.000 dit "museum",

  reageer
 • HH

   

  Dus iemand is alleen toerist als die iets cultureels bezoekt? Welnee, winkelpubliek zijn ook toeristen. Weet je wel hoeveel Duitsers en Chinezen er naar Batavia Stad gaan?

 • Leo Euter

   

  Deze cijfers zeggen niet alles. Het aantal bezoekers ligt veel hoger. Bataviastad trekt veel bezoekers van buiten Flevoland, en festivals zoals lowlands ook. En zo valt er nog veel meer te bedenken.

  reageer
 • Van Haven

   

  Het imago is niet goed en dat is heel moeilijk te veranderen. Wat me wel opvalt is dat als mensen voor het eerst de polder bezoeken ze vaak aangenaam verrast zijn (ik kom oorspronkelijk uiteen heel andere streek en krijg daardoor mensen uit heel Nederland op bezoek). Onbekend maakt onbemind. En ja, of je nu voor of tegen bent, de Floriade zal zeker mensen naar de polder trekken. Wij reden ook naar Venlo om de Floriade te bezoeken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Van Haven

   

  Het imago is niet goed en dat is heel moeilijk te veranderen. Wat me wel opvalt is dat mensen vaak aangenaam verrast zijn als ze op bezoek komen (ik kom oorspronkelijk uit een heel andere streek en krijg daardoor mensen uit alle windstreken op bezoek). Onbekend maakt onbemind. En ja, de Floriade, of je nu voor of tegen bent, zal zeker mensen naar de polder trekken. Wij reden ook naar Venlo ( en een paar Floriades daarvoor bezochten we ook).

  reageer
 • Tja kreeg gelijk

   

  Het is dat de eemhof en sixflags er liggen anders was het op wat dagjesmensen na, die Urk aan doen, helemaal niks. De grote steden zijn alles behalve toeristisch. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen we hebben een vakantie of dagje uit naar Almere of Lelystad gepland.

  reageer
 • HH

   

  Toch doet de camping in Lelystad het prima. En hetzelfde geldt voor de jachthavens. En het Aviodrome. En Batavia Stad.

 • Dusdat

   

  Batavia stad en Batavia haven vergeet je erbij te melden, dit trekt ook aardig wat toeristen en dat is Lelystad;)

 • Kees

   

  Als de Floriade er straks is komt het allemaal goed

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert