'Vakantie Leger des Heils zorgt voor problemen'

ALMERE
Een groep Almeerse minima klaagt over het eten dat ze krijgen tijdens de vakantieperiode. Gewoonlijk eten ze drie keer per week in 't Klankbord, een centrum van het Leger des Heils in de Muziekwijk. Omdat de vrijwilligers twee maanden op vakantie zijn, krijgen de twaalf ouderen nu om de week een voedselpakket.

Dat pakket is zwaar onder de maat, zegt Elly Peters namens de ouderen. Volgens haar zit er alleen pasta, rijst en rode saus in. "Dat is een probleem want er zijn mensen met diabetes in de groep. Die mogen helemaal geen pasta eten." De groep kan volgens Peters niet bij het VoedselLoket terecht voor andere producten, omdat ze al te eten krijgen bij 't Klankbord.  

Boze reactie
Peters zegt dat het Leger des Heils ook niet goed heeft aangekondigd wanneer de vrijwilligers op vakantie zouden gaan. "We kregen een week van te voren te horen dat we twee maanden lang niet konden komen om te eten." Toen Peters voorstelde om vervangend eten te regelen tijdens die periode, kreeg ze naar haar eigen zeggen een boze reactie van de leidinggevende van 't Klankbord. "Als ik andere mensen zou inschakelen om eten voor ons te maken, dan hoefde ik niet meer terug te komen."

'Niet normaal' 
Toch heeft Peters verschillende stichtingen benaderd om voor eten te zorgen. Stichting FARE-Almere en Stichting Almeerse Handen Ineen maken sinds begin juli, elke woensdag en donderdag maaltijden voor de groep. Een medewerker van FARE-Almere vindt de gang van zaken bij 't Klankbord "niet normaal". Ze vindt dat er een passende oplossing moet komen voor het probleem.  

Volgens het Leger Des Heils worden de drie maaltijden per week en een dagelijkse soepmaaltijd bereid door vrijwilligers met een uitkering. Die hebben ieder in de zomer een maand vakantie. Het lukte deze zomer niet om genoeg vrijwilligers te vinden om kwalitatief goede maaltijden te bereiden. Daarom is gekozen voor voedselpakketten waarmee mensen zelf aan de slag kunnen. Bovendien blijft de dagelijkse soepmaaltijd bestaan.

reacties (53)

 • VRIJWILLIGER

   

  Nee dat bedoel ik niet, mensen zijn aan de maatschappij ovegeleverd en afhankelijk gemaakt aan het klankbord van het leger, en als ze dan zelfstandig een goede oplossing hebben gevonden dan nu er voor gestraft worden. En natuurlijk is er betere begeleiding nodig en moeten ze geholpen worden om zelf weer verder te kunnen. Dus dat is een taak die de gemeente moet overnemen en het probleem erkennen zodat er veel meer mensen geholpen kunnen worden, want er zijn nog veel meer mensen die net als deze groep aan hun lot worden overgelaten, zelfs jonge mensen met kinderen. En geloof me daar zijn er heel veel van, ongeacht de achtergrond en situaties. Dit verhaal van de oudere is weer een voorbeeld hoe het anders kan en moet. En niet op kosten van stichtingen die geen subsidies krijgen en het probleem oplossen. Tijd dat er eens serieus naar het maatschappelijke probleem gekeken gaat worden.

  reageer
 • Frenky

   

  iemand moet hun geld beheren. Geen geld voor drank/sigaretten/shag/huisdieren. Misschien lastig en vervelend. Maar als je er geen geld voor hebt.... Kan dat gewoon niet.

  reageer
 • Mark van Kampen

   

  Misschien kunt u zichzelf aanbieden om te koken voor deze groep mensen, terwijl de vrijwilligers die dat de rest van het jaar doen op vakantie zijn?

  reageer
 • Thomas

   

  Je bedoelt dat ze teveel geld uitgeven ten opzichte van hun uitkering. Dat is een keuze.

  reageer
 • Vrijwilliger

   

  Misschien dat deze mensen zelf een maand vrijwillig bij het leger des Heils kunnen werken. Dan kunnen de andere vrijwilligers die er het hele jaar zijn 4 weken met vakantie en hebben degenen die nu mopperen toch ook zelf lekker te eten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fransiska

   

  Het Leger des Heils geeft niets gratis aan mensen. De gemeente Almere geeft miljoenen aan subsidie en levert ook personeel, in de vorm van vrijwilligers. kon een miljoenen christelijke organisatie niet voor een handvol mensen zorgen. Het geld heeft weer eens gewonnen van het christelijke hart. Onbegrijpelijk,

  reageer
 • Hans

   

  die "journaliste" kletst maar wat, maar dat is tegenwoordig mode... het slaat werkelijk nergens op "mag geen pasta" domme muts. Gewoon schrijven en plaatsen zonder na te denken of ook maar iets van het onderwerp te weten. Over een paar weken zit ik weer in een restaurantje,... lekker pasta ...hee dat mág jij toch helemaal niet?.. ga het maar weer eens uitleggen...

  reageer
 • Enna

   

  Dit soort problemen blijven bestaan als we niet aan de oorzaak van armoede gaan werken. Wat we nu doen is symptoombestrijding van de gevolgen van het asociale beleid van de afgelopen decennia. Betere verdeling van arbeid en inkomen dienen centraal te staan in het nieuwe regeringsbeleid. Ik ben en blijf bang dat arm steeds armer blijft worden en rijk nog veel rijker. Met dank aan de huidige en komende politiek verantwoordelijken.

  reageer
 • ikzelf

   

  Ik verbaasde mij (als diabeet) er ook al over Sofie... Beetje generaliserend. Het staat er m.i. nogal als feit terwijl ikzelf elke dag pasta zou mogen eten!

  reageer
 • Marianne

   

  Heb je het verhaal wel goed gelezen Remko. Het gaat m'n. om het feit dat het zo laat kenbaar is gemaakt

  reageer
 • Remco

   

  Onderling ruilen als iemand iets niet mag? Er kunnen toch wel een paar koken? Neem het mee tijdena de soepmaaltijd. Schandalig om bij de omroep te klagen over mensen die het hele jaar vrijwilleg helpen. Maak het leger des hels niet zwart en los zelf het probleem op!!!

  reageer
 • Karel

   

  Vrijwilligers, het woord zegt het al: werken vrijwillig! Krijgen ook niets betaald voor hun vaak keiharde werken, en afhankelijk van de organisatie zelfs geen kostenvergoeding. Ik kan me de frustratie van een bepaalde groep behoeftigen voorstellen, maar klagen voor een gratis voorziening geeft geen pas, en al helemaal niet richting de vrijwilligers. Klagen kan wel bij de politiek die veel kapot heeft bezuinigd en ervoor heeft gezorgd dat bepaald werk nu noodgedwongen door vrijwilligers moeten worden gedaan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vrijwilligers zijn geen slaven, geloof ik.

  reageer
 • Doris D

   

  En jij weet het wel?

  reageer
 • Jan

   

  Wow, wist niet dat je met reuma zo oud kon worden.. Zucht, wat een reacties hier van mensen die geen idee hebben om wat voor een ouderen het gaat, welke situatie ze precies in verkeren enz.. Wat een fantasie hier.. En nog meer..

  reageer
 • ratje

   

  eh... hoezo denken mensen dat iedereen de zelfde vorm van reuma heeft? Sorry mijn buurvrouw heeft reuma, zit stok stijf in een elektrische rolstoel... drinkt door een rietje en eet met een extra lange vork... dus ze kan wel wat... maar ze kan niet zelf naar de wc, niet zelf in haar bed, ze kan ook niet koken omdat ze haar armen niet kan strekken... ja sorry misschien is dit een uitschieter, maar ik wil zeggen dat men niet alle mensen met een aandoening over een kam moeten scheren omdat ze zelf wel iets kunnen of minder last hebben... zelfde geld voor simpel weg hoofdpijn... er zijn mensen die er dood ziek van worden en de ander durft te beweren dat het wel mee valt omdat ze zelf er minder last van hebben of iemand kennen die dit of dat blablabla

  reageer
 • Piet

   

  Omdat het vrijwilligers zijn. Die KRIJGEN geen vakantie, die NEMEN vakantie op het moment dat hun partner vakantie KRIJGT van de baas. Daar helpt geen planning aan. Wie betaalt bepaalt en wie niet betaalt moet afwachten wat er gebeurt.

  reageer
 • John

   

  Buiten het feit dat de vrijwilligers die momenteel het eten bereiden voor deze groep ouderen en dit ook met liefde en toewijding doen zie ik een paar opmerkingen waar ik me bijzonder aan erg.Als ik zie dat iemand reageert met"Zal om verslaafden gaan want daar is het leger voor"...Als je niet weet waar je over praat,zwijg dan!Het betreft hier namelijk een hulpbehoevende groep ouderen.Ook heeft niet iedere oudere kinderen ofwel wonen ze ver van hen vandaan.Het leger kon volgens eigen zeggen niet voldoende vervangende vrijwilligers vinden,deze groep ouderen is blij en dankbaar dat andere stichtingen dit wel kunnen.

  reageer
 • Schei uit

   

  Mijn oma van 82 heeft ook maar een kleine uitkering en krijgt geen voedsel pakket of eten van een instantie! Daarom sparen sommige mensen voor hun oude dag he...

  reageer
 • Monique

   

  WAAROM krijgen de vrijwilligers daar allemaal TEGELIJK vakantie dan??? Toch iets niet goed in de planning denk ik....

  reageer
 • Wendy

   

  Dat is duidelijk. Maar het is de toon die de muziek maakt. Kan allemaal wel iets vriendelijker.

  reageer
 • Frenky

   

  Als dat mijn ouders of grootouders zijn. Zou ik ze uitnodigen om bij mij te komen eten. Of boodschappen voor ze kopen.

  reageer
 • VRIJWILLIGER

   

  Ook ik ben een vrijwilliger en we werken hard met en heel team, wat mij nu opvalt is dat de meeste mensen niet weten waar ze het over hebben. Het gaat hier om een groep OUDERE mensen die onderandere een AOW hebben of WAO en zijn aangewezen op hulp ivm met een telaag inkomen en de als maar oplopende vaste lasten terwijl de inkomens gestagneerd blijven en niet in gelijke verhouding omhoog gaan. Deze mensen klagen ook niet zoals het artikel aangeeft maar hebben hulp ingeroepen om de periode te overbruggen waarop het leger heeft gezegt "dat als jullie dat doen niet meer welkom zijn" bij het leger. Het kan niet zo zijn nadat ze uit nood hulp hebben ingeroepen niet meer welkom zijn bij het leger, en helemaal aan hun lot verder worden overgelaten. Deze mensen zijn altijd dankbaar geweest, zelfs nu nog, dat ze mee konden eten bij het leger des heil. Nu hoop ik nadat er meer duidelijkheid is over deze situatie er meer begrip is voor deze noodlottige mensen, eerste de feiten en dan een oordeel.

  reageer
 • Mayana staas

   

  Wat jammer dat dit artikel niet juist is aangegeven Deze ouderen groep is afhankelijk van het klankbord en ze zijn blij met wat ze kregen maar het gaat meer om de communicatie die er dus niet is geweest . Klankbord gaat op een welverdiende vakantie , Maar geeft een week van te voren pas aan de groep aan dat de ouderen week er op dus niet kan komen . Ze krijgen om de week dus een pak rijst ,pasta ,macaroni Dit is zo minimaal mensen die bij vla lopen krijgen meer en hebben een keuze , Deze mensen konden daar geen gebruik van maken . En leger de heils had naar mijn inzicht wel naar een passende oplossing kunnen kijken op het moment dat klankbord dicht ging voor een welverdiende vakantie . Het gaat hier om een veel breder verhaal wat erg kort is neer gezet Erg jammer dit

  reageer
 • Nancy

   

  Zo is het maar net, je moet maar durven..... totaal geen respect naar de helpende medemens

  reageer
 • Vrijwilliger

   

  Ja, laten we het Leger des Heils en hun vrijwilligers even gaan bashen. De vrijwilligers werken keihard en doen alles al gratis en voor niks. Hoe halen ze het in hun hoofd om op vakantie te gaan! @Leger des Heils: de zeurpieten niet meer van voedselpakketten voorzien. Het leven is niet zo vanzelfsprekend als ze tot heden dachten. Ons kabinet staat toch zo voor zelfredzaamheid? Laat de klagers het lekker uitzoeken met hun kritiek. Zelf ben ik ook vrijwilliger (niet bij LdH) en stop er ongelooflijk veel uren in. Van dit soort kritiek zakt mijn broek af. Zonder vrijwilligers zou Nederland er heel anders uitzien, ze zijn de motor van de maatschappij.

  reageer
 • Lana

   

  Ik heb ook reuma. Met reuma kan je je best redden met de nodige hulpmiddelen, ook om zelf te komen. De revalidatiearts en de ergotherapeut kunnen je op weg helpen. Zelf koken is beter voor je lichaam en portemonnee. Daarnaast vind ik het een slechte mentaliteit dat mensen die gebruik maken van deze organisatie durven te klagen. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk met hun hart en ziel. Ook ik.

  reageer
 • NL.Today

   

  Kom nou toch! Het zijn mensen welke hier minima worden genoemd dus geen invaliden geesteszieken etc, vermoedelijk met een verslaving verleden. Het leger ontfermt zich over deze mensen. Persoonlijk vind ik dit parasitair gedrag met daarbij geen enkel inlevingsvermogen naar de ander toe. Op dit niveau kom je parasitair gedrag niet zo snel tegen, meestal alleen bij de rijkere mensen. (egoïsme, luiheid etc)

  reageer
 • Dronten Dr

   

  Dat valt mij ook op. In mijn omgeving zijn ook mensen die gebruik maken van de voedselbank en roken en een auto hebben! Daarnaast melden ze veelvuldig dat ze geen geld hebben om op vakantie kunnen. Ik als hardwerkende Nederlander moet mijn vaste lasten gewoon betalen zoals de gemeentelijke belastingen. Deze mensen zouden dankbaar moeten zijn dat ze geholpen worden.

  reageer
 • Manfred

   

  Ook mensen met reuma hebben duizenden jaren zonder hulp hun potje klaargemaakt.

  reageer
 • NL Today

   

  Helemaal mee eens, er wordt niet voor hen gekookt omdat medewerkers van het Leger des Heils ook even uit deze sfeer willen kunnen ontsnappen en ook hun rust moeten kunnen hebben.De mensen hebben voedselpakketten gekregen en nog wordt er geklaagd, jammer jammer. Vraag mij af hoe deze mensen van het leger des Heils zich voelen als deze, deze informatie op hun vakantie adres moeten incasseren. Heb veel respect voor de mensen van het Leger des Heils.

  reageer
 • kees d.

   

  ik kan reuma mijn beide handen niet gebruiken. Dan wordt het eigen potje moeilijk klaar te maken. Maar gelukkig zijn er kant en klare magnetron maaltijden te koop.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Waarmee opnieuw is bewezen dat wat mensen gratis krijgen, geen waarde voor ze heeft. Men meent er zelfs rechten aan te kunnen ontlenen. Je moet maar durven ....

  reageer
 • Kaassie

   

  Als ik hier vrijwilliger zou zijn, zou ik er mee stoppen, acuut. Ik heb alleen een donker bruin vermoeden dat het verhaal anders zal zijn als alle partijen hun zegje gedaan hebben.

  reageer
 • Thomas

   

  Wow, wat een gevoel van entitlement heeft die groep dan zeg. Ze hebben in hun leven gekozen om geen reserves of pensioen op te bouwen. Nu leven ze volgens die keuze. Vervolgens spant iemand zich vrijwillig extra voor hen in, en is het weer niet goed. Nou, dan ga je lekker naar de supermarkt en koop je eten. Net zoals iedereen die niet vrij letterlijk een uitvreter is.

  reageer
 • Yoshua

   

  Is er bij deze mensen geen enkele vorm van schaamte om iets te gaan eisen van een liefdadigheid stichting. Deze mensen denken echt dat de wereld om hun draait en van een eigen broek ophouden is geen enkele sprake. Klagen over een service die verleent wordt door keihard werkende vrijwilligers, waar haal je het lef vandaan in je botte kop. Dit soort uitvreters maakt het dat er steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te kunnen vinden. Wie wil er nou behulpzaam zijn aan een stelletje onbeschofte asociale ouderen. Het Leger des Heils zou er goed aan doen om dit soort mensen niet meer te gaan voorzien. Deze mensen hebben voor niets en niemand respect en denken uitsluitend aan eigen gewin.

  reageer
 • Dirk

   

  vrijwillgers ? die hebben daar geen tijd meer voor die moeten werken bij een baas , en door dat harde werken nu twee maanden met vakantie , ik zoek ook zo een baas waar ik twee maanden weg kan gaan .

  reageer
 • Anja van buren

   

  Wat schandalig. Zorg voor jezelf. Vrijwilligers en leger des Heils helpen al zo veel en dan denk je te kunnen klagen!! Echt belachelijk. Zorg voor jezelf!!!! Wie klaagt gelijk maar uit alle vrijwilligershulp kieperen. Wat een mentaliteit

  reageer
 • Kees

   

  Gewoon zelf je potje maken. Zelfredzaamheid is iets wat helaas steeds minder mensen in zich hebben.

  reageer
 • ratje

   

  ondanks dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken kan ik me voorstellen dat het niet fijn is dat je op het laatste moment niet meer kan komen eten ivm vakantie. Wat betreft het gedeelte "Als ik andere mensen zou inschakelen om eten voor ons te maken, dan hoefde ik niet meer terug te komen." Geen idee hoe dat bedoeld is vanuit het leger des heils, kan ook zijn dat Peters dit zo opgevat heeft. Maar mocht dit wel echt zo gezegd zijn dan klopt dit natuurlijk ook niet he... kerken horen hun deuren niet te sluiten voor mensen...

  reageer
 • M. Janssen

   

  Mijn eerste reactie was ook een gegeven paard kijk je niet in de bek. Maar als jij iets opstart waarbij je de mensen afhankelijk maakt van je dan moet je ook zoveel verantwoordelijkheid hebben om dit goed te regelen. Ook tijdens ziekte of vakantie. Dat hoort er dan ook bij, neemt niet weg dat die mensen eigenlijk moeten regelen dat ze zelf kunnen eten, zij hadden ook tijdelijke vrijwilligers kunnen zijn of regelen.

  reageer
 • peters

   

  vrijwilligers mogen toch ook wel eens oo vakantie?

  reageer
 • kees d.

   

  Als zorg organisatie sluit je de toko toch geen twee maanden zonder dat er iets anders op touw is gezet.

  reageer
 • Piet

   

  Het Leger des Heils draait op vrijwilligers en daar kun je als "klant" geen rechten aan ontlenen. Vrijwilligers zijn nou eenmaal moeilijk aanstuurbaar en plannen hun vakanties in zoals dat hun gezin goed uitkomt. Logisch dat je wel eens zonder mensen zit en daar is echt niks aan te doen. Klagen naar mensen toe die je gratis en vrijwillig helpen vind ik overigens toch al niet zo'n goed idee.

  reageer
 • Draatje

   

  Ik denk men een ander ook vakantie moet gunnen. Ouderen hebben die helemaal geen familie dan? Vind dit echt een beetje overtrokken.

  reageer
 • joy

   

  ik denk dat het hier niet gaat om een gegeven paard in de bek kijken. iedereen heeft recht op een warme goede maaltijd. als je 3 tot 4 warme maaltijden voorheen kreeg en het dan nu om de week moet doen van een zak pasta,rode saus en rijst terwijl je diabetes hebt is dat geen goede zaak. gaat in dit geval om ouderen en zou er niet aan moeten denken dat mijn ouders/grootouders zo afgedaan zouden worden om wat voor reden dan ook

  reageer
 • Sofie

   

  Ik ben ook diabeet en je mag gerust een keer pasta eten dus wat ze zeggen een gegeven paard.......

  reageer
 • Harde werker

   

  Mooi, dan kunnen ze gelijk al dat gepemperd gelijk afschaffen... Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen kost...Ik heb ook mijn hle leven gewerkt en zelf mijn eten bereid...Het is heel wat anders als je invalide of ernstig ziek bent.. Bij een groep minima??? Daargaan mijn haren van rechtop staan!!! Ga werken voor je warme hap!!!!!!

  reageer
 • Frenky

   

  Zelfde als hieronder. Je krijgt gratis eten... Laat die mensen ook eens even rusten. Na al het goede werk wat ze voor je doen.

  reageer
 • Wauw

   

  Wat een ondankbare mensen! Wees blij met wat je krijgt en anders eet je 2 maanden brood met pindakaas... valt me vaak op dat deze mensen geen geld zouden hebben, maar wel huisdieren die geld kosten, een auto hebben of ze roken en drinken gewoon lekker...

  reageer
 • Ditl

   

  Een gegeven paard kijk je niet in de bek.

  reageer
 • Jan

   

  Iets met een gegeven paard .....

  reageer
 • Ron

   

  Tja wat moet je hier van vinden. Boos omdat je geen gratis eten krijgt of slecht geregeld door het Leger des Heils. Moeilijke kwestie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert