Dorp verdeeld over nieuwbouwlocatie woningen

KRAGGENBURG
Dat er nieuwe huizen in Kraggenburg gebouwd moeten worden, daar is iedereen in het dorp het over eens. De plek waar het dorp uitgebreid moet worden is echter al jaren onderwerp van discussie. Een viertal inwoners van Kraggenburg streed woensdag bij de Raad van State tegen de komst van nieuwbouw op een grasveldje aan de Walstraat. Een plek die de gemeente onlangs aanwees als geschikte locatie. 

Starterswoningen nodig
De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft vorig jaar het bestemmingsplan goedgekeurd om de bouw van zeven woningen op het veld mogelijk te maken. Vooral jongeren in het dorp hebben volgens wethouder Wiemer Haagsma behoefte aan starterswoningen. Ook Dorpsbelang Kraggenburg staat achter de kleinschalige woningbouw binnen het dorp.

Minder woongenot en waardedaling
Omwonenden van de nieuwbouwlocatie zijn tegen omdat ze vrezen dat hun woongenot achteruit gaat en de waarde van hun koopwoning met tenminste 10.000 euro zal dalen. "Er is een prachtig grasveld, kinderen kunnen hier prima spelen", zegt omwonende Gien Rinsma . "We zitten hier echt niet op te wachten, dat er zeven huizen komen." Daarom stapte ze samen met de buren naar de Raad van State

Het dorp zit op slot
Kraggenburg zit volgens bewoner Harry Engels op slot. Engels is akkerbouwer in het buitengebied en wil nu hij richting zijn pensioen gaat het erf verlaten. "Er zijn een tiental boeren die net als ik op een ruimere kavel in het dorp willen wonen. Die ruimte is er nu niet." Engels, die in het verleden actief was bij het Dorpsbelang, zegt dat de nieuwbouw op het trapveldje iets kan doen aan de beeldvorming. "Nu is het beeld dat het dorp op slot zit, ook naar degenen die zich aan het oriënteren zijn. Als de bouw doorgaat dan heb je de kans dat mensen de keus maken om in Kraggenburg te komen wonen."

Voorzieningen behouden
Kraggenburg is een klein dorp waar de afgelopen jaren veel voorzieningen zijn verdwenen. Harry Engels hoopt dat nieuwbouw zorgt voor meer inwoners waardoor de voorzieningen behouden kunnen blijven. "Uit een enquête onder onze oudere inwoners blijkt dat het overgrote deel zich goed weet te redden. Het is belangrijk dat dit zo blijft."

Al jaren geen nieuwbouw
Kraggenburg worstelt al jaren met nieuwbouwlocaties voor woningen. Het lukt maar niet om twee kavels net buiten het oude dorp geschikt te maken voor bebouwing. Onder meer de economische crisis en het faillissement van een projectontwikkelaar waren daar debet aan. Of er op het trapveldje gebouwd mag worden maakt de Raad van State over zes weken bekend. 
 

reacties (12)

 • Tinus

   

  Een grasveld dat eerst kaal gemaskt is omdat er een omheinde speelplek zou komen nu ineens volbouwen? Mmm rare wending. Voorzieningen die er nog zijn in Kraggenburg?? Waar,wat en welke? Die ene patatzaak? Voor dokter, ziekenhuis,prikpost en de o zo broodnodige supermarkt moet je al naar Marknesse of Emmeloord. O ja. De kragge woonwinkel staat te koop!zullen we daar eerst een jumbo in zetten? En er is bij het klokhuis ook nog een groot grasveld of op de walstraat bij het nu al jaren leegstaande en vervallen kruisgebouw. GEMEENTE DENK DAAR MAAR EENS OVER NA. Bah bah wat een bekrompenheid van dorps belang die btw alleen maar in eigen belang denkt.

  reageer
 • ukkie

   

  Dit stuk grond is eerst kaal gemaakt omdat de bewoners zich niet veilig zouden voele en het te donker was , daarna werder aangegeven een omheinde speeltuin voor de kinderen jajaj Gemeente wist u toen al dat er huizen moesten komen. Denk effe na zeg. bouw maar aan de andere kant van de walstraat met de tuin aan het water of aan de Norena laan ( maar ja dat zou wel wer op protest stuiten) en anders op het genoemde grotere grasveld bij het klokhuis, Dat noem ik inbreiding. zucht......

 • Svu

   

  Precies. De pr.ontwikkelaar vult zijn zakken en is weg. Korte termijn politiek en nul kwaliteit. Ik werk in de architecten branche dus weet hoe het werkt ingenieur......

  reageer
 • Desiree

   

  Het dorp is niet verdeeld. Enkele oudere bezitters met huis en te veel geld vinden dat ze ook recht hebben op het vruchtgebruik van een stuk braakliggend gemeentegrond. De gemeenschap wil die gemeente gronn na al die jaren wel eens gebruikt zien worden. Dat spaart de gemeente geld en geeft een aantal mensen een huis. Goed zo!

  reageer
 • Hannes

   

  Projectontwikkelaars, zien in elke vierkanten meter braakliggend terrein, alleen niet te dicht bij hun eigen straatje!

 • Stevie

   

  Kraggenburg mag blij zijn dat het kan groeien, anders blijft het als een vetvlek op de kaart.

  reageer
 • g de Vries

   

  Onbegrijpelijk dat iedere meter in het dorp wordt volgebouwd. noordoostpolder wordt aantrekkelijker als burgers en woningen de ruimte krijgen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pieter de oude

   

  De "slogan" wij hebben de "ruimte" voor U, hanteren veel Flevolandse gemeenten, de praktijk als het om bouwen gaat is echter geheel anders, zie de gemeente waar Aat de baas mag spelen, appartementsgebouwen worden tussen de laagbouw en drukke wegen geperst.

  reageer
 • erik

   

  wat een gedram over een stukje grasveld man man,als ik na de meeste voortuinen kijk.hebben de meeste mensen er grind in gelegt,en sommigen hebben hun voortuin betegeld met stoep of sier tegels,ennu gaan zeuren om een stukje grasveld pff.laat ze er maar een jumbo bouwen,kunnen de ouderen hier in het dorp weer normaal na de winkel,maar aan die groep word niet gedacht alleen maar ikke ikke en ja leuk voor de jongeren

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Egoïsme is overal. Mensen (vooral ouderen) met geld teveel die al een huis hebben kan het niets schelen dat anderen ook een huis zouden willen. Men heeft liever zo'n drollenveld naast de deur. Dan kunnen ze klagen over het grasmaaien.

  reageer
 • Svu

   

  Volgens mij l8gt kraggenburg vrij in de polder. Grond genoeg er omheen, toch? Waarom dan het dorp verdichten door het open grasveldje vol te bouwen?!?

  reageer
 • waterwijker

   

  Dat van die grond er omheen is inderdaad discutabel, we (ik in ieder geval) weten niet wie de eigenaar is. Dus dat moet eerst even uitgezocht worden. Voor de rest ben je zowat de enige hier die klaarblijkelijk begrijpt dat verdichtingsbouw ook hier een heel slechte zaak is. Voor wie zich een grote kavel met een vrijstaand huis kan permitteren of juist is opgegroeid met uitzicht op alleen nog maar meer steen wellicht onvoorstelbaar (men kan niet van alles op de hoogte blijven), maar dat zo'n braakliggend lapje grond tussen de bebouwing heel belangrijk is, is inmmiddels wel onomstotelijk aangetoond. Dat er nog altijd doordrammende projectontwikkelaars (en hun al even nare vriendjes in het openbaar bestuur) zijn die eurotekens in hun ogen krijgen bij het zien van iedere mogelijkheid om elk stuk open ruimte om te toveren naar een steenwoestijn. Daarom is het juist zo belangrijk dat de tegenkrachten die het wel goed voor hebben met het leefbaar houden van onze woonomgevingen, hun stem laten horen en ingrijpen als het, zoals hier, weer eens helemaal mis dreigt te gaan.

 • De ingenieur

   

  Die grond buiten is van iemand en is in gebruik. Deze grond is van de gemeenschap en ligt braak.

 • Jan

   

  nieuwbouw en kraggenburg.. dat gaat never nooit samen. ALTIJD zijn er mensen wel ergens tegen. Triest, zielig en soms ergernis wekkend.

  reageer
 • polderling

   

  Dus nu kan er wat in het dorp en ik neem aan dat deze locatie er al langer geschikt voor was maar zolang als er kans was op die andere twee even op de lange baan ging. En nu gaan mensen klagen terwijl ze dit dus hadden kunnen weten (of wisten) om de waarde van hun huis hoog te houden. Mag ik dan als belastingbetaler voor hun meerwaarde opdraaien als de gemeente luistert naar deze paar mensen en niet naar dorpsbelang en starters? Zo jaag je jongeren wel weg uit je dorp... Jammer dat OF niet even heeft gekeken of niet (wil) vermeld(en) of deze locatie pas sinds een jaar echt vrij is of misschien al wel 10 jaar als bouwlocatie geschreven staat. Maakt het nieuws wat geloofwaardiger ook...

  reageer
 • De advocaat

   

  Gaat dit ergens over? Natuurlijk krijgt men geen compensatie voor zelf ingebeeld waardeverlies.

 • Ron

   

  Locatie lijkt mij prima geschikt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert