Vijf jaar cel voor gewelddadige woningoverval

EMMELOORD
Voor een gewelddadige woningoverval in Emmeloord in januari 2015 zijn twee mannen in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. De ex-vriendin van het slachtoffer kreeg van het Gerechtshof Leeuwarden dertig maanden celstraf, omdat zij het brein achter de overval is.

De overval vond plaats op 28 januari 2015 in de Baardmezenstraat. Toen de bewoner die avond thuis kwam werd hij door drie mannen overvallen, met een geladen pistool bedreigd, vastgebonden en van zijn pinpas beroofd. Daarmee werd zevenduizend euro van zijn rekening opgenomen.

Medeplichtig
De 50-jarige ex-vriendin kreeg eerder van de rechtbank drie jaar cel. Het Hof stelt dat zij de overval niet heeft gepleegd, maar wel medeplichtig is. Wel acht het Hof bewezen dat zij de twee daders van 28 en 23 jaar heeft aangespoord om de overval te plegen. Zij gaf hen de huissleutel en de pincode van de bankpas. Bij het behandeling van de zaak verklaarde zij niet te hebben geweten wat er met de versterkte informatie zou gebeuren.

Bekentenis
De 28-jarige overvaller ontkende lange tijd elke betrokkenheid, maar bij de inhoudelijke behandeling kwam onverwacht toch een bekentenis. "Ik dacht er niet goed bij na", aldus de Amsterdammer. "Ik wilde alleen het snelle geld verdienen." Wel hield hij vol dat hij het slachtoffer niet zelf had mishandeld of met het vuurwapen had bedreigd. De 23-jarige man uit Zwaag bleef wel volhouden dat hij helemaal niks met de zaak te maken had

De twee overvallers werden bij hun daad geholpen door een aantal andere mannen. Eén van hen heeft een relatie met de dochter van de ex-vriendin. De dochter en de helpers zijn ook veroordeeld bij de rechtbank, maar gingen vervolgens niet in beroep.

reacties (1)

  • Kareltje

     

    Vijf jaar.... had vijfTIG moeten zijn! Het slachtoffer zal zich thuis nooit meer veilig voelen.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert