Ook Zeewolde meet geluid vliegtuigen

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde wil een systeem aanschaffen waarmee vijf jaar lang het geluid van vliegtuigen van en naar Lelystad Airport wordt gemeten. Het college van b en w stelt dit voor aan de gemeenteraad. Die had in juni zelf om zo'n systeem gevraagd.

Zeewolde ligt naast de vertrek- en naderingsroute van Lelystad Airport. De vliegtuigen vliegen op ongeveer 800 meter hoogte ten noorden van bedrijventerrein Trekkersveld. Deze route zorgde eerder voor veel bezorgdheid, omdat sommige Zeewoldenaren overlast vrezen. De gemeenteraad wil weten hoeveel geluid de vliegtuigen precies veroorzaken, zodat Lelystad Airport en luchtvaartmaatschappijen hierop kunnen worden aangesproken.

Zeewolde wil nu voor bijna 65.000 euro een abonnement nemen op het meetsysteem van Sensornet, dat ook in Dronten en Biddinghuizen wordt gebruikt. De meetpunten komen op drie nog nader te bepalen plaatsen in Zeewolde.

De provincie zet zelf een meetnet op, dat op verschillende plaatsen rondom de luchthaven komt. De gemeente Lelystad en de Club Direct Omwonenden (CDO) hebben ook een abonnement op een systeem van Sensornet. 

reacties (20)

 • Jacob

   

  Wellicht is het een idee om het huidige meetsysteem, waarmee de sfeer in Zeewolde wordt gemeten, enigszins te modificeren.

  reageer
 • Stephan

   

  Jammer dat EUR 65.000 gemeenschapsgeld wordt besteed aan een dergelijk meetsysteem. Wat Ryanair/Air Berlin in relatie tot Düsseldorf betreft: alleen voor mensen in het zuid-oosten van het land (Limburg) is het interessant om vanaf Düsseldorf te vliegen.

  reageer
 • Jaap

   

  Altijd leuk een artikeltje met betrekking op het vliegveld. Staat garant voor een kwartiertje leesplezier. Ik zal het missen als het klaar is, waarschijnlijk hoor je er dan niets meer over.

  reageer
 • Esveen

   

  Wat een vreemde reacties allemaal op een meetsysteem. Lezen is een hoog verheven kunst blijkt wel op de speedlane en frequent flyer!

  reageer
 • Barbara

   

  Mensen lullen maar wat, dat weet je toch al lang. Maar wanneer u als avonturier op mijn reactie gaat reageren doe dat dan niet achter de rug van een ander.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem

   

  Volgens mij ben jij dus een heel belangrijker zakelijker vlieger, dan heb je helemaal niets te zoeken op Lelystad AirPort . Gelukkig mag je door de speedlane.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wat een vooroordeel is dit, ik ben zojuist teruggekomen van een roadtrip langs de westkust van Amerika en ik had zeker niet alles van te voren strak geregeld en gepland... maar fijn dat jij op basis van 1 uitspraak kan oordelen over mijn manier van vakantie vieren.

  reageer
 • Dick

   

  Nou Barbara, ik rij dat tochtje regelmatig, met de trein, uur en een kwartier terwijl het met de auto maar een 3 kwartier is. Da's al één. Parkeren, € 39,- op een dag. Vaak parkeerplaatsen vol dus moet je daar ook nog weer met de pendel van P3 naar terminal. Weer een half uur kwijt. das twee. Nu ben ik gelukkig Frequent Flyer dus mag ik door de speedlane maar anders tot een uur wachten in de rij voor je door de security heen bent. Da's 3. Och niks vreselijks nee, erger is als je met vliegtuig en al uit de lucht komt vallen (Wat je bij elke landing in principe doet maar ik bedoel de minder goed uitgevoerde landingen zoals Turkish Airlines) maar als je dat regelmatig hebt en je kunt van een kleinere luchthaven goedkoper en sneller dan is de keus snel gemaakt.

  reageer
 • Bas

   

  Barbara, met alle respect, maar ik geloof toch echt dat mensen geen verantwoording schuldig aan je zijn mbt tot hun manier van reizen?

  reageer
 • Barbara

   

  @.W. en Lelystedeling..Ik hoor het al, er zit hoogstwaarschijnlijk weinig avontuurlijks aan jullie manier van reizen. Alles moet strak en gladjes verlopen zonder dat het wat tijd in beslag neemt of wat geld kost.

  reageer
 • M uit Lelystad

   

  Wauw wat een geld zeg, nou ik kan niet wachten om lekker vanaf Lelystad te vliegen. Zeewolde geld over de bank gooien is dit

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Alleen al voor de parkeerkosten zou je het doen, je betaalt hiervoor een godsvermogen op Schiphol. Ook de treinkosten kun je je besparen en zeker een hoop tijd.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Wat is zo vreslelijk aan mis het tochtje naar Schiphol te moeten rijden?" Simpel: het is vaak midden in de nacht, en parkeren kost een vermogen.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik denk dat er wat bewoners uit Flevopolder helemaal niet zoveel mensen gebruik maken van vliegveld Lelystad als jullie denken. En die paar vakantievluchten zal is een tijdelijke hype. Wat is zo vreslelijk aan mis het tochtje naar Schiphol te moeten rijden?

  reageer
 • Gerritsen

   

  Daar gaan we weer. Weten jullie dat Lelystad zelf een aanvlieg route is van schiphol. Elke dag vliegen ze over mn huis. Ik klaag ook niet pfff...

  reageer
 • Dirk

   

  Mensen houden van klagen, maar wees dan wel consequent, en vertrek dan wel van Schiphol en niet van een vliegveld wat op maar 10/15 minuten rijden van huis is opweg naar je vakantiebestemming!

  reageer
 • pieter de oude

   

  Meet Sensornet ook het geluidsniveau van het wegverkeer in en rondom Dronten, ????? ik denk m.n. aan Dronten Zuid.

  reageer
 • Egbert Empelman

   

  Mosterd na de maaltijd. Voorkomen is altijd beter dan genezen. En in dit geval valt er niets te genezen. Zeewolde had alles op alles moeten zetten om uitbreiding van dit vliegveld te voorkomen. Gaan ze naast het geluid ook de luchtkwaliteit meten?

  reageer
 • Anthony Fokker

   

  Ik zou me niet meer zo druk maken na de overname van Air Berlin door Ryanair. Dit is inclusief 30000 slots vanaf Dusseldorf. Dus Lelystad is al een gegadigde kwijt.

  reageer
 • Willem

   

  Wat te denken van de boerderijen op grondgebied van Zeewolde.,waar ze op 300 meter overkomen. Oh sorry dat weet de gemeente nog niet

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert