Alle bomen van landschapskunstwerk Aardzee verwijderd

ZEEWOLDE
Alle zestig bomen op het landschapskunstwerk Aardzee dichtbij Zeewolde zijn woensdag weggehaald. Het grootste landschapskunstwerk van Nederland is ontworpen door Piet Slegers en in 1982 aangelegd. Onderdeel van het kunstwerk waren tientallen zilvergrijze abelen.

De bomen die er nog stonden voldeden volgens Het Flevo-Landschap niet meer aan de wensen en het ontwerp van de inmiddels overleden kunstenaar Piet Slegers. Het was de bedoeling dat de abelen maximaal 7 meter hoog zouden zijn. Maar de exemplaren die er al sinds het begin staan, waren inmiddels veel groter dan dat. Ook waren ze niet op de juiste manier gesnoeid en zijn er in de loop van de jaren een aantal omgewaaid.

In de winter worden er tachtig nieuwe zilvergrijze abelen geplant en is het kunstwerk van Slegers weer in ere hersteld. De bomen zijn nu al weggehaald door het Flevo-Landschap omdat in dit jaargetijde de grond droog is. Dan kunnen de machines volgens de natuurorganisatie weinig schade aanrichten aan het gras. 

In juni maakte Omroep Flevoland een serie over landschapskunstwerken in Flevoland. Hier kun je de aflevering terugzien over de Aardzee in Zeewolde. 


reacties (8)

 • ron de wind

   

  De inzet van Flevo-Landschap verdient volgens mij waardering. Het is goed dat er aandacht blijft voor dit kunstwerk en de oorspronkelijke visie van de kunstenaar.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Die nieuwe bomen worden dan toch wel bomen die niet hoger worden dan 7 meter, die niet om kunnen waaien en die niet verkeerd gesnoeid kunnen worden. Anders moet dit over een aantal jaren weer gebeuren. Oh, dat soort bomen bestaat niet. Bomen groeien en kunnen omwaaien. Je kunt er dus niet voor zorgen dat die bomen zich aan de eisen van de kunstenaar BLIJVEN houden? En TOCH is dat kennelijk een levenslange, en zelfs nog langere eis van de kunstenaar. Vanwege die eisen van één, inmiddels dode man, wordt er een fraai gebied kaalgeslagen. En gaan ze opnieuw, ook nog eens dezelfde, bomen planten. TE ZOT voor woorden. En wat een geld dat kost. Ik ben ooit eens donateur geweest van Stg. Flevo-Landschap. Ik weet nu weer waarom ik daarmee gestopt ben. Ze doen achterlijke dingen en verspillen je geld.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dan de rest ook nog maar even opknappen. De gronden weer strak maken en de schelpenpaden opnieuw uitvoeren. Klinkervlakken ook weer even strak trekken. Dan is er ook nog wat gewonnen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En dat alles in de bevelende wijs?

 • .\/\/.

   

  Zo, de kunsthaters zijn ook weer uit hun bed gevallen lijkt het.

  reageer
 • dirk

   

  dus natuur moet wijken voor kunst? wat eem onzin, laat die bomen groeien! wees zuinig op de natuur.

  reageer
 • Emma

   

  Dit is kunst door natuur, 2 vliegen in 1 klap. Gelukkig wordt het herpland.

 • Neen, de bomen worden vervangen. Kunst combineren met natuur. Mooi toch?

 • Antje Ha

   

  Hoezo, het is gewaardeerde landschapskunst. Zonder dat zou het er niet zijn en was het gewoon een hoekje van een grote akker. Zonder bomen of wateren.

 • laat alle reacties zien
 • Rick

   

  Werkelijk. Tientallen bomen weg omdat het niet volgens het ontwerp van de overleden kunstenaar was. Een kunstwerk wat bestaat uit een paar zandheuvels. Ik heb er nooit een zee in gezien. Wat een onzin weer dit.

  reageer
 • Emma

   

  Er worden 80 nieuwe abelen geplant. Zoals u kunt lezen waren er al diverse omgewaaid.

 • Ton Huijskes

   

  Het was mij nog niet opgevallen. Aardzee is denk ik bij veel Zeewoldenare onbekend. Mooie plek.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Had dan nog een maandje of twee gewacht tot de herfst. Zijn die bij de parkeerplaats nu ook weg?

  reageer
 • Wim

   

  Die bij de parkeerplaats staan nog.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert