Pas op! Grasaren gevaarlijk voor honden

ALMERE
Dierenarts Mariska Roeterdink uit Almere waarschuwt hondenbezitters voor grasaren. Met name in de zomermaanden kan het hoge gras gaan bloeien en komen de zogenoemde grasaren tevoorschijn. 

Grasaren zijn zaden met daaraan weerhaakjes. ''Deze maand heb ik al twintig honden binnengekregen die grasaren in hun vacht, poot of oor hadden.'' zegt de Almeerse dierenarts. Deze zaden kunnen door de weerhaakjes in de hond gaan zetten en zo ontstekingen veroorzaken. Een grasaar kan een gat in het trommelvlies veroorzaken of een infectie in de poot of huid. Ook kunnen de dieren hierdoor hoge koorts ontwikkelen. 

Volgens Roeterdink is vaker grasmaaien de enige oplossing voor het probleem. "Het is een drama. Als ik om mij heen kijk in de buurt dan vind ik het groen er niet uitzien". De gemeente Almere zegt niet van plan te zijn om vaker het gemeentegroen te gaan maaien. 


 

reacties (18)

 • Willem

   

  Mijn hond een stabij heeft al twee keer grasaren tussen zijn tenen gehad met als gevolg een ontsteking , werden operatief verwijderd met nazorg een duur grapje ( kijk uit waar je de hond uit laat ) gratis tip

  reageer
 • Jan2

   

  Wij hadden vroeger meerdere honden op het erf. Die stoeiden in de zomer dwars door het hooiland met alle bloeiende gras. Nooit problemen met de honden. Ik vermoed dat hier ook wat bangmakerij van de dierenarts bij is ( klantenbinding?)

  reageer
 • Martin

   

  Ik heb het meegemaakt , hond had er ERG veel last van. Ben nu wél alerter maar denk niet dat je het kan voorkomen.

 • peter van den bemt

   

  Neen. Dat is allang duidelijk dat de gemeente geen geld wenst te steken in fatsoenlijk groenbeheer. Het geld moet vrij blijven voor de grensloze kostenpost 'Floriadewijk'. Zelf ben ik heel benieuwd naar het aantal tekenbeten bij mensen de afgelopen jaren in Almere. Dat ongemaaide gras is een walhalla voor teken. Met de ziekte van Lyme is de teek het gevaarlijkste dier in NL. Maar goed, eigenlijk weet ik al dat de gemeente zich OOK voor de gezondheid van haar burgers totaal niet interesseert. Dit gezien het veiligheidsrisico dat bewust genomen is met de kas van de Urban Greeners.

  reageer
 • Martin

   

  Heel vervelend als je hond zo'n grasaar in zijn neus krijgt. Hebben wij meegemaakt. s'nachts naar de dierenarts die geprobeerd heeft onder narcose de grasaar te verwijderen hetgeen niet gelukt is omdat ze simpel weg niet kon zien waar precies de grasaar zat. Kosten € 200,- Moest toen een Rhinoscopie uitlaten voeren , kosten in Amsterdam of Utrecht € 400,- Gelukkig een heel goede dierenkliniek in zoetermeer gevonden die de rhinoscopie voor een fractie van het bedrag van Amsterdam en Utrecht kon uitvoeren. Maar al met al zit je er natuurlijk niet op te wachten .... en je hond al helemaal niet .

  reageer
 • George Cia

   

  Dak hoef ik opk geen belasting te betalen ze doen geen moer ze maken alleen maar troep als ze maaien

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wally

   

  nee maar wel miljoenen voor die onzinnige floriade uit geven echt een schande!!!!

  reageer
 • Regina

   

  Alsook in Lelystad. Wat een bende is het openbaar groen. Ook langs het spoor met de nooduitgangen! Hoop niet dat ze gebruikt moeten worden. De crisis is zeker nog niet over in de Polder? Niente cente voor het groen onderhoud.

  reageer
 • Jaanchi

   

  De gemeente is niet van plan vaker te maaien? Het moet niet gekker worden in Almere Wel miljoenen voor onzinnige speeltjes van wethouders en hun vrienden, mast geen verplichtingen nakomen waarvoor de burger wel betaald. Een optie: gemeente aansprakelijk stellen voor ontstane schade en/of letsel.

  reageer
 • gerrie groenestein

   

  We kunnen zeker de rekening van de dierenarts bij de gemeente inleveren

  reageer
 • Nico

   

  Geen hond nemen is ook een optie. Scheelt veel geld.

  reageer
 • Teus

   

  De gemeente kan ook gewoon doen wat ze moet doen en waar wij belasting voor betalen.

 • Lelystedeling

   

  In Lelystad is het niet anders... een paar jaar terug had mijn hond een grasaar in zijn oog. Deze was inmiddels week geworden en moest onder een roesje met 3 man en 3 pincetten verwijderd worden.. doordat het week geworden was brak het steeds af... :-( Sindsdien houd ik hem angstvallig bij me als ik grasaren zie!

  reageer
 • Gien

   

  Bij ons in de buurt kun je de grasaren niet ontlopen. Ze groeien overmatig tussen de stoeptegels en langs de huizen. Waar voorheen onkruid getrimd werd, wordt er nu niets meer aan gedaan.

  reageer
 • Emma

   

  De gemeente zou zeker in openbaar groen meer aan onderhoud kunnen doen! Maar als dat te weinig gebeurt kun je als burger ook wel iets doen. Wij trekken het gras en onkruid wat langs ons huis groeit zelf weg , als je t bijhoudt is t een kleine moeite. En als iedereen dat even doet levert dat al een veel beter beeld op.

 • Margreet van Kolck

   

  Mijn hond was voor de 2e keer deze zomer slachtoffer van een gras aar. Ziek, koorts en een ontsteking aan zijn poot. De rekening a 129 euries naar de gemeente gestuurd. Helaas pindakaas. Kreeg 0 om mijn request. Alleen een excuse en en werd beterschap beloofd.....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Anders maar asfalteren?

  reageer
 • .\/\/. de échte

   

  Er zijn namelijk maar twee opties, of overlast of asfalteren....

 • Merreha

   

  Bezuinigen op groenonderhoud. Het kan in Almere.

  reageer
 • Jan

   

  Nee tuurlijk niet extra maaien. Al het geld eist de PvdA op voor de Floriade. De rest van de stad kan van de PvdA in de stront zakken. Gras staat hier soms wel 40 tot 50 cm hoog. Bij 1 maaibeurt ligt de hele wijk vol met grasdodden. Als das graszaad verspreid zich door de wijk en tussen de tegels. Te triest voor woorden. Bewoners willen meer onderhoud willen geen floriade.

  reageer
 • Henk

   

  Niet maaien is prima voor bermen waar geen hond komt. Maar niet voor grasstroken en -veldjes in woonwijken. Daar wordt wel gemaaid. Dus bloemen staan er sowieso niet of nauwelijks. Maar te weinig maaien zorgt wel dat grassen kunnen 'bloeien'. Overigens: als het je hond overkomt stel dan de gemeente aansprakelijk en stuur ze de rekening van de dierenarts. Te weinig maaien is een vorm van nalatigheid.

  reageer
 • Harrie

   

  Het moet toch niet gekker worden. De gemeente aansprakelijk stellen voor groen in de gemeente!! Ik zal jou aansprakelijk moeten stellen voor dsat geschikt van die hond van jou. Dat geeft pas overlast

 • Dhe

   

  En ik ben juist als bijenhouder wel blij met dat groen en dat er minder gemaaid wordt, zo krijgen bloemen ook meer kans om te groeien en de natuur dus meer kans. En zo heeft iedereen een belang.... Het is dus eigenlijk nooit goed.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert