Zeer zeldzame libel gespot in Kuinderbos

NOORDOOSTPOLDER
In het Kuinderbos in de Noordoostpolder zijn zaterdag meerdere Kempense heidelibellen gespot. De soort is zeer zeldzaam en wordt met uitsterven bedreigd.

Vrijwilliger Gerard Eggens bij de Vlinderstichting kon zijn ogen niet geloven toen hij meerdere exemplaren zag rondvliegen. Volgens hem leeft er inmiddels zelfs een populatie in Flevoland. Dat betekent dat de gespotte heidelibellen niet alleen 'zwervers' zijn, maar dat ze hier waarschijnlijk blijven. Eggens heeft ze ook gezien in het Voorsterbos, tussen Kraggenburg en Vollenhove. 

In Flevoland komen volgens Eggens zo'n 50 libellensoorten voor, waarvan er zo'n 38 een populatie hebben.

Zuid-Europa
De Kempense Heidelibel komt normaal gesproken voor in het zuidelijke deel van Europa. Op plekken waar rijst wordt verbouwd en in kunstmatig drooggelegde meren. De Kempense heidelibel heeft namelijk als enige soort een larve die kan overleven buiten het water. 

reacties (3)

 • kees d

   

  de Kempense Heidelibel komt al een paar jaar voor in het Woldlakebos in de Weerribben. Die afstand is voor een Libel niet zo erg groot. Maar het geeft wel aan dat het beheer van het Kuinderbos heel goed is.

  reageer
 • waarom heet een beestje uit zuideuropa en rijstvelden een Kempense libel....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vanuit het Noorden gezien liggen de Kempen in Zuid-Europa!

 • hgl

   

  Ik weet haast zeker dat ik ze ook in de Gelderse Hout heb gezien. Stopt Staatsbosbeheer nu met kappen van de oude bomen?

  reageer
 • kees d.

   

  Dat denk ik niet. Het is zeer waarschijnlijk dat u een vrouwtje Gewone Oeverlibel heeft gezien. Die is in Flevoland algemeen voorkomend.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert