SP zet vraagtekens bij asbestcontrole brand Bolderweg

ALMERE
De Almeerse SP maakt zich zorgen over de manier waarop vorige week is omgegaan met de controle op asbest bij de grote brand aan de Bolderweg op industrieterrein De Vaart. In de nacht van zondag op maandag ging daar een bedrijfsverzamelgebouw in vlammen op.

Vraagtekens
De brandweer gaf al snel aan dat er géén asbest is vrijgekomen. De SP zet daar nu vraagtekens bij. Dit omdat er tijdens, of kort na de brand, geen technische meting uitgevoerd zou zijn. De conclusie dat er geen asbest in het spel zou zijn is volgens de partij dan ook te snel getrokken.

De SP is bezorgd omdat het gaat om een gebouw uit 1987. Sinds 1994 is het gebruik van asbesthoudende materialen in de bouw verboden. 

Brandweer
Een woordvoerder van de brandweer laat in een reactie weten dat er op het eerste gezicht geen aanwijzingen waren voor asbest. Daarom is het asbestprotocol niet in werking getreden. Dat besluit is inderdaad genomen zonder een technische meting. 

In veel gevallen kan informatie van de gemeente helpen bij het inschatten het risico op asbestvervuiling. Gemeenten bezitten bijvoorbeeld gegevens over de indeling van een gebouw en weten vaak of er daadwerkelijk sprake is van asbesthoudende materialen. 

Communicatieproblemen
De brandweer geeft aan dat er bij de brand aan de Bolderweg problemen waren met de communicatie met de gemeente Almere. Door vakantie van een ambtenaar was de gemeente niet direct in staat om gegevens over het gebouw aan te leveren.

Of er bij de sloop- en opruimwerkzaamheden alsnog rekening gehouden moet worden met asbesthoudende materialen is volgens de brandweer een verantwoordelijkheid die bij de gemeente ligt.

reacties (6)

 • Urker

   

  De brandweer in Flevoland heeft idd een MDT (mobiele data terminal) op de wagens zitten. Nu kunnen ze daar heel veel informatie op binnen krijgen of uithalen, maar helaas lang niet alles. Dit ivm de wet op de privacy en dat er te veel veranderingen / verbouwingen ect zijn om dat centraal goed te kunnen regelen. In deze gevallen raadpleeg je dus de ambtenaar van de gemeente.

  reageer
 • Henk24

   

  Hoort de brandweer niet standaard een (digitale) lijst van alle gebouwen te hebben? Ik meen recent nog een reportage te hebben gezien waarin de info in de brandweerwagen onderweg naar een melding kan worden geraadpleegd. Zo niet, dan heeft de gemeente Almere de piket zeer slecht op orde. Of geldt dit voor de gehele Brandweer Flevoland?

  reageer
 • Rutger

   

  De SP maakt zich vooral zorgen omdat ze op hetzelfde industrieterrein een pandje hebben. Eigenbelang.

  reageer
 • B.

   

  Zijn er bij de SP deskundigen in de partij aanwezig zodat zij gefundeerd hun vraagtekens kunnen stellen. Of willen ze gewoon weer eens in de belangstelling staan.

  reageer
 • Brandweerman

   

  En wat leren we hiervan? Geen brandjes tijdens de vakantie graag. Evenals. Het ziek zijn in de avond of in het weekend. Das lastig allemaal tegenwoordig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andre Willems

   

  Volgens de SP wijsneuzen. Pfff

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert