'Kleiplan Weerwater kansloos en niet duurzaam'

ALMERE
"Het is een broodjeaapverhaal", "de klei is economisch waardeloos" en "dit plan is alles behalve duurzaam". Het zijn reacties van deskundigen op de plannen van bouwbedrijf Dura Vermeer en de gemeente Almere om huizen en geluidswallen te bouwen met klei uit het Weerwater. Die klei zou van uitstekende kwaliteit zijn en het afgraven van de bodem zou het waterplantenoverschot oplossen en de waterkwaliteit verbeteren. Deskundigen vegen echter de vloer aan met de plannen die in juli werden gepresenteerd. 

De klei heeft een functie
Het Weerwater ligt in het centrum van Almere. De plas is ontstaan na zandwinning en daarna volgestort met klei. Die klei kwam uit andere delen van Almere waar toentertijd woningen gebouwd werden. De kleibodem heeft een functie; doordat klei nauwelijks water doorlaat houdt de bodem het zoute kwelwater tegen uit het Markermeer. Hierdoor blijft al het binnenwater, dat boeren gebruiken om hun gewassen te besproeien, zo zoet mogelijk. Het weghalen van die laag zou funest zijn voor de waterkwaliteit in Flevoland, zo zegt een oud-directeur van een ingenieursbureau die anoniem wil blijven. 

"De klei lijkt ongeschikt voor bakstenen"
Dura Vermeer wil de klei omhoog halen en daar bakstenen van bakken. Volgens een medewerker van Delgromij lijkt dat in ieder geval duurzaam maar hij betwijfelt of het een goed plan is. "De klei is drijfnat en moet eerst drogen wil je er bakstenen van kunnen maken. Daarnaast bevat de Flevolandse klei plantenresten." Delgromij is hét bedrijf in Nederland dat klei levert aan de bedrijven die bakstenen en dakpannen maken, veelal gewonnen rond de grote rivieren. "De Flevolandse klei die in het Weerwater ligt, is ons in de jaren '90 aangeboden maar toen in elk geval ongeschikt bevonden. De klei is namelijk ook nog zilt omdat het voormalige zeebodem is." Dat de klei na decennia onder water opeens wél geschikt is, betwijfelt hij. "De klei is alleen maar natter geworden." Er zal veel onderzoek gedaan moeten worden naar de geschiktheid van de klei, aldus Delgromij. "En dan is het nog maar de vraag of de kostprijs interessant is."

Hans Marks van Stichting Technisch Centrum onderzoek voor de Keramische Industrie (TCKI) is het met Delgromij eens. "Natte, zoute klei vol plantenresten is niet geschikt om bakstenen van te maken. Als je dat gaat bakken dan valt het zout uiteen waardoor naast zoutkristallen chloorgas ontstaat. Dit mag je niet zomaar uitstoten." De plantenresten zullen in de ovens verbranden waardoor de stenen zwart worden, luchtbellen krijgen en de verbranding geeft een heel hoge CO2-uitstoot, aldus Marks "Je krijgt dan een slecht eindproduct dat niet stevig is, dat er niet uitziet en de enorme uitstoot van schadelijke stoffen is wettelijk niet toegestaan." 

Geluidswallen van Weerwaterklei
De kleiplannen van Dura Vermeer zijn breder dan het maken van bakstenen. Volgens de bouwer zou de klei ook gebruikt kunnen worden voor de aanleg van geluidswallen, bijvoorbeeld langs de snelweg A6. Volgens deskundigen is dat economisch gezien geen rendabel plan. Geluidswallen worden doorgaans gemaakt van overtollige grond, grond waarvoor de aanbieders moeten betalen om er van af te komen. De kans dat er betaald gaat worden voor klei om zo'n geluidswal aan te leggen lijkt dan ook klein. "Als ze in Almere een geluidswal willen dan denken wij graag mee", zegt Delgromij. "Voor een geluidswal is niet per se klei uit het Weerwater nodig." Er is in Nederland sowieso geen tekort aan klei zegt het TCKI. "De klei die we afgraven bij de rivieren wordt elk jaar aangevuld. Dat komt doordat de klei met het water mee ons land in komt." 

"Broodjeaapverhaal"
Delgromij en TCKI zijn niet de enigen die twijfels hebben bij de economische waarde van de klei uit het Weerwater. In de wereld van de grondverzetbedrijven is verbaasd gereageerd op de plannen van Dura Vermeer. Omdat het een kleine sector is, waar iedereen elkaar kent en met elkaar samenwerkt, willen andere deskundigen alleen anoniem reageren. "In de sector wordt er lacherig gereageerd. Wij vinden het plan een broodjeaapverhaal", aldus een medewerker. Dat de klei geld op kan leveren wordt als onzin afgedaan. "De klei is nat en moet drogen, net zoals we vroeger met turf deden. Zie je het voor je in Almere; velden vol klei die ligt te drogen?" Ook zijn er geen steenfabrieken in de buurt waar stenen gebakken kunnen worden. "Deze staan in het rivierengebied, dicht bij de kleiwinning. Als je 1 miljoen ton klei wilt afgraven dan heb je 25.000 vrachtwagens nodig om dat af te voeren naar de steenfabriek. Dat is economisch niet rendabel. En duurzaam is het al helemaal niet."
 
Circulaire economie
Met de komst van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022, in en rond het Weerwater, heeft het gebied de extra aandacht van de gemeente Almere. De beroemde duurzaamheidsecoloog Gunter Pauli kwam tweemaal naar de stad om mee te denken over mogelijkheden voor een circulaire economie. Dit betekent dat je mogelijkheden die de natuur biedt gebruikt, zoals overtollige warmte van het ziekenhuis of gemaaide waterplanten. Pauli reageerde lyrisch op het plan om klei uit het Weerwater te halen. "Het is klei van een geweldige, goede kwaliteit. En het is niet vervuild. Je kan er een hele industrie omheen bouwen", aldus de goeroe. 

De bouwer zegt dat de kritiek op de plannen bij hen bekend is. De kritiek wordt door ecoloog Vincent Kuypers, die is ingehuurd door Dura Vermeer en de gemeente, afgedaan als jaloezie en een gebrek aan kennis. "Andere partijen zouden het ook wel willen maar wij zijn het aan het onderzoeken. Daarnaast zijn wij verder met het onderzoek. Onze kenniswerkers kunnen in het laboratorium wel bakstenen maken van klei", aldus de ecoloog. 

reacties (27)

 • peter van den bemt

   

  De kritiek wordt door ecoloog Vincent Kuypers, die is ingehuurd door Dura Vermeer en de gemeente, afgedaan als jaloezie en een gebrek aan kennis. En aangezien de gemeente in haar ambitie voor buitengewone projecten, graag hoort wat ze WIL horen, zou dat zo maar eens kunnen betekenen dat ze dit bizarre plan toch laat uitvoeren.

  reageer
 • Robert

   

  Schoon kan ik niet over oordelen maar qua helderheid fluctueert dat van week tot week. De hoeveelheid waterplanten is op sommige stukken giga. Ik zou graag zien dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en het overige deel ook maait. Het stinkt behoorlijk op plekken waar de waterplanten de overhand hebben.

  reageer
 • Jos

   

  Technieken zijn niet veranderd? Verdiep u zelf eens in de materie. Er is een mooie documentaire op YouTube te vinden die heet bakstenen door de eeuwen heen. Sla het stukje polymeren maar over aan het einde, dat gaat vast boven uw ouderwetse pet.

  reageer
 • Grietje

   

  Nou nee hoor want de technieken zijn niet verandert. Om tot een juiste bouwsteen te komen moet het recept en de daarvoor benodigde ingredienten aan een bepaalde standaard en eisen voldoen om tot de vereiste kwalitiet te komen om me te kunnen bouwen. Die standaard wordt voor de klei uit t weerwater niet gehaald. Dat is al meerdere keren uitgebreid onderzocht. Verdiep u eens In de materie alvorens te roeptoeteren.

  reageer
 • Hans

   

  Enige plan wat haalbaar was? Waar haalt u die wijsheid vandaan? Dat van die klei wordt nog onderzocht als u het artikel leest. Het wordt kansloos bestempeld door een oud specialist. Die is totaal onbekend met nieuwe technieken. Bovendien willen de andere die negatief zijn anoniem blijven. Tuurlijk, als je een titel voor je naam hebt wil je dat ook vermelden. Dus bij voorbaat zijn hun reacties al ongeloofwaardig. U opmerkingen raken kant nog wal.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De Professor

   

  nee hoor. Nadat er een storm van kritiek opgelaaid was over de kosten van die Belg is de gemeente almere snel gaan onderzoeken of 1 van zijn 'adviezen' haalbaar was. Dit was het enige wat onderzocht kon worden en nu ook als kansloos bestempeld. Daarmee is al het geld dat over de balk gegooid is weer nutteloos besteedt gemeenschapsgeld

  reageer
 • Jos

   

  We leven nu in 2017! Er zijn goeie technieken om het zout uit de klei te filteren door elektrolyse en ook te verstevigen door impregnatie met polymeren. De klei die nu meestal wordt gebruikt voor het vervaardigen van bakstenen en straatklinkers is van slechtere kwaliteit. Er blijft nog genoeg klei over om het zoute grondwater tegen te houden. Niet zeuren over 30.000 euro, dat is in één week al terugverdiend. Ze weten echt wel waar ze het over hebben!

  reageer
 • Bram

   

  Het gaat niet om de promotie van dit evenement. Ik vind overigens dat deze promotie voor Flevoland, Almere behoorlijk wordt overschat. Valt volgens mij reuze mee, hoor. Maar het gaat erom dat bij evenementen vanuit de gemeente ineens van alles mogelijk is. Het zou inderdaad kunnen dat de Challenge het maaien zelf moet betalen, maar dan ook laat de gemeente het afweten. Het hoort namelijk bij hun taken, maar nu kunnen ze het jaarlijks afschuiven naar een ander.

  reageer
 • De ingenieur

   

  U heeft een ander verhaal gelezen.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Algen zijn er helemaal niet. Dit komt door de waterplanten die er met opzet zijn geplant. Het water is kristalhelder en een genoegen voor iedereen aan het water. Wat u schrijft is niet waar en vooral voor uw eigenbelang.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Het weerwater is hartstikke schoon en helder. Op zwemstukken zal men op kosten van de organisatie een baan vrij maken tot 1 meter diep van waterzuiverende waterplanten.

  reageer
 • KC

   

  Aanvulling. Een voorbeeld van dit soort klei met zout er in. In de jaren 70 werd de Rode Kempenaar in Lelystad gebouwd. Wij kwamen er in 1974 komen wonen. De buitengevels werden gemetseld van rood gebakken Groningse zeeklei. Al naar een paar jaar sloegen vooral meestal de oostelijke en westelijke gevels wit uit. Bij vorst werden hele schilfers van de stenen afgedrukt. Ca. 10 jaar geleden heeft Centrada al deze gevels moeten inpakken met polystyreen (tempex), stukwerk en coating. De overige gevels kregen coating. Vandaar de vele kleurtjes en dus geen rode Kempenaar meer.

  reageer
 • Robert

   

  De gemeente Almere heeft de triathlon, overigens net als de provincie, als sport prioriteit gegeven. Hiervoor is enkele jaren geleden een meerjarenvisie getekend. Daarmee heeft de gemeente zich verplicht om de sport ruimte te geven. Het maaien beperkt zich tot het deel bij de Esplanade. Voor zover ik weet wordt het maaien betaald door de Challenge organisatie en niet door de gemeente. Dit sportevenement is een mooi uithangbord voor Flevoland en in het bijzonder voor de gemeente Almere. Laten we blij zijn met zo'n evenement en de triatleten van buiten de polder een warm gevoel geven. Promotie voor Nederland, Flevoland en Almere.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat er allemaal aan activiteiten hebben voorgedaan, mag men wel concluderen dat het Floriade/woonwijk project één uit de klei getrokken debacle is geworden!!

  reageer
 • Kleiworm

   

  Over het enorme bedrag wat uitgegeven werd aan de over enthousiaste Gunter Pauli hoor je niemand meer?

  reageer
 • Bert

   

  Als je vrienden hebt bij de gemeente kom je héél ver ook voor de portemonnee.

  reageer
 • Bram

   

  Moet je opletten hoe snel de gemeente het Weerwater vóór 9 september zal schoonmaken. De Challenge Thriathlon is weer in aantocht. Voor evenementen kan namelijk ineens alles in Almere.

  reageer
 • Dirk

   

  deze gemeente gooit alleen maar geld over de balk ,

  reageer
 • Ikke

   

  Was het misschien toch een verlate 1 april grap?

  reageer
 • HH

   

  Sinds wanneer hebben ecologen verstand van het economisch rendabel produceren van bakstenen? Laat de ecoloog liever wat zeggen over flora, fauna en gevolgen van verzilting. Daar heeft ie als ecoloog voor geleerd.

  reageer
 • RoelP

   

  Almere lijkt al één grote baggerplaats, zoveel afsluitingen, omleidingen, gesloten fietspaden, bomenkap etc.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ook in deze kolommen zie ik zelfbenoemde deskundigen!

  reageer
 • zo door de WC

   

  Helaas gemeente Almere met deze conclusie is het definitief dat de 30.000 euro uitgegeven aan die Belgische geitenwollen sok, echt, maar dan ook ECHT, weggegooid geld is!!! Schrijf maar bij op het conto Flopriade. Er zullen nog wel meer van dit soort onzinnige en nutteloze verkwistingen volgen vrees ik

  reageer
 • Merreha

   

  Een door door Dura ingehuurde specialist zegt dat de andere specialisten jaloers zijn op het zogenaamde briljante plan. Als de overgrote meerderheid het een slecht plan, wie zou er dan gelijk hebben. Het past bij deze gemeente om het plan dan ook goed te vinden.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Dat het Weerwater weer eens snel verdiept en gebaggerd moet worden is wel duidelijk. Het meer zit momemteel vol met algen en planten. Het ziet er niet uit en voor de watersport en recreatie is het funest, je kan er nu niets op het water. En zo warm is het niet eens geweest deze zomer. Laat staan als het het eens een zomer of jaar gaat worden die constant bloedheet is. Of iemand iets kan met die klei maakt niet uit. Er moet daar gebaggerd worden en snel.

  reageer
 • Jan

   

  Floriade ballonnetje weer doorgeprikt.

  reageer
 • KC

   

  Heel goed artikel van omroep Flevoland over dit onderwerp. Het is totaal niet economisch en technisch mogelijk om deze klei te gebruiken voor de baksteen industrie. Het is gewoon een losse vloder van die Belg, Dura Vermeer en de gemeente Almere. Die klei in het Weerwater moet je echt niet weghalen dat het zoute kwelwater tegen moet houden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert