Brief naar staatssecretaris over vliegroutes

FLEVOLAND
De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel sturen gezamenlijk een brief naar staatssecretaris Dijksma over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Afgelopen vrijdag werd een nieuwe, alternatieve route gepresenteerd door Vliegveld Teuge en werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden. 

In de huidige plannen gaan de vliegroutes over vliegveld Teuge, waardoor daar niet meer parachute-gesprongen kan worden. Dat zou het einde betekenen voor het vliegveld op de Veluwe. Teuge kwam daarop met een alternatieve route. 

Gedeputeerde Staten van de drie provincies willen nu weten of deze route, B++, haalbaar en realiseerbaar is. Ze hechten waarde aan "een zorgvuldige beoordeling en een transparant proces". Ook willen ze graag meer vaart zetten achter de herindeling van het luchtruim. Dat moet nu voor 2023 klaar zijn. Door dat eerder klaar te hebben, kunnen huidige knelpunten eerder worden opgelost en hoger worden gevlogen. 

De drie provincies benadrukken in hun brief wel dat de huidige planning van Lelystad Airport niet verstoord mag worden. Volgende week is er een gesprek tussen de staatssecretaris en een delegatie van de drie provinciebesturen.

reacties (5)

 • Martijn

   

  Ik reed vandaag nog langs Maastricht Airport en ik moet zeggen; de lucht van Kerosine is echt heerlijk! Net als petroleumstel vroeger bij oma thuis. Kan bijna niet wachten op het moment dat de hele polder zo ruikt...

  reageer
 • kees d.

   

  Men zou ook kunnen onderzoeken of de Kerosinevinken ook ander voedsel tot zich zouden kunnen nemen.

 • Dirk

   

  Je was gewoon thuis toch?

 • Gijs Gondel

   

  Maastricht Airport waar al honderden miljoenen belastinggeld in gestopt zijn. Zonder enig succes overigens. Het enige wat dit vliegveld tot gevolg heeft is gezondheidsschade bij de Limburgers.

 • Veeboer

   

  Wat een kolder, vliegveld word aangepast en iedereen kan ervan genieten als hij of zij op vliegreis wil. Stop eens met zeuren en geniet van het moment dat je leven mag!!!!!!

  reageer
 • Rinus Raamsdonk

   

  Worldwide kunnen miljoenen mensen niet meer genieten van het leven. Simpelweg omdat ze als gevolg van de uiterst negatieve effecten van het vliegverkeer niet meer leven.

 • Herman Hoppelman

   

  En nu maar hopen dat de (huis-)artsen in Lelystad en directe omgeving zich ook voldoende voorbereiden. Zij gaan na opening van het uitgebreide vliegveld geconfronteerd worden met horden patienten die zich melden met gehoorschade (oorsuizen, trommelvliesscheuringen) als gevolg van de oorverdovende herrie die de vliegtuigen veroorzaken. Ook krijgen ze veel meer patienten met luchtweg- en longproblemen als gevolg van de extreme gore, ranzige uitstoot van de vliegtuigen. Voorts heeft TNO aangetoond dat de levensverwachting van mensen die in de directe omgeving van een vliegveld wonen afneemt. Ook dit laatste leidt ongetwijfeld tot een extra "run" op ondersteuning door medici. Dank hiervoor mevr. Dijksma ( ook PvdA).

  reageer
 • Thomas

   

  Ik snap dat mensen tegen vooruitgang kunnen zijn en NIMBY gedrag vertonen, maar waarom zou je dat soort onzin verzinnen? Je weet zelf ook dat het niet waar is. Vliegtuigmotoren zijn stiller dan vrachtwagens.

 • Esveen

   

  Het is net Apenheul. De een begint en de na-apers volgen. Het lijkt wel of in de zomer 2017 het vliegveld Lelystad zomaar uit de lucht komt vallen. Allemaal politiek op weg naar de gemeenteraads verkiezingen.

  reageer
 • Ruben

   

  Precies. En nu maar hopen, duimen en bidden dat de verantwoordelijken voor deze ellende (Dijksma is van de PvdA) hard worden afgestraft.

 • Klaas Koppelaar

   

  Ik adviseer om de planning aan te passen. Neem alle tijd en spreek met elkaar af dat er op z'n vroegst in 2075 een oplossing voor deze zaak gepresenteerd wordt. Tot die tijd alle activiteiten stilleggen. Mens, dier en leefomgeving krijgen hierdoor meer kans op overleven op de aarde.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert