Drugscrimineel wil Staat minder terugbetalen

ALMERE
De veroordeelde Almeerse drugscrimineel Frank G. is niet van plan om negen ton terug te betalen aan de Staat. De rechtbank veroordeelde hem daartoe in februari 2016. Hij zou het geld hebben verdiend met het runnen van meerdere hennepplantages en het witwassen van het drugsgeld. De Almeerder ging woensdag in hoger beroep bij het Gerechtshof Leeuwarden. Hij zou alleen alarminstallaties hebben beheerd en zich niet met de teelt en handel hebben bemoeid.

Met de beveiliging van vijf panden, onder meer in Almere en Utrecht, verdiende de man naar eigen zeggen duizend euro per week. Hij vindt de terugbetaling van de opgelegde 917.520 euro dan ook veel te hoog. Hij zweeg tot woensdag over over zijn betrokkenheid bij de omvangrijke hennepzaak. Zijn uitleg kwam voor het hof dan ook als een verrassing. "Ik dacht dat het wel duidelijk in het dossier stond", legde hij uit. "Ik vond het eerder niet relevant om het te vertellen."

Geen namen
Zijn bescheiden rol kon de Almeerder niet onderbouwen. Dat de uitbetaling vast niet "netjes via de bank" was gegaan, zoals het hof hem voorlegde, kon hij beamen. En namen van getuigen wilde hij niet geven. "Dat zou in deze handel een beetje raar zijn, vindt u ook niet?", zei hij. Mocht het hof oordelen dat zijn rol groter is dan alleen de beveiliging, dan vinden zijn advocaten het redelijk om de berekende drugswinst te halveren omdat er altijd meerdere betrokkenen zijn bij de grootschalige hennephandel. "Onzin", zegt het Openbaar Ministerie: "dan moet meneer een tipje van de sluier oplichten en namen noemen. Nu is het nattevingerwerk."

Esther Paul
In deze zaak stond oorspronkelijk ook de 43-jarige Almeerse Esther Paul terecht wegens witwassen. De zaak tegen haar is afgesloten, omdat zij op 29 april van dit jaar is vermoord en in het Veluwemeer is gedumpt. Esther Paul was volgens de Telegraaf de ex-vriendin van Frank G. In het onderzoek naar haar dood heeft de politie nog geen verdachten aangehouden.

Staat wil nog meer geld van Almeerder
De advocaten en het OM steggelen verder nog over de methode waarmee de hoogte van het bedrag dat de Almeerder moet terugbetalen aan de staat is berekend. Het hof doet op 11 oktober uitspraak. De Almeerder verscheen met een enkelband in de rechtszaal. Hij werd een aantal jaar geleden ook al veroordeeld tot ruim vier jaar cel. Ook moet hij 4,7 miljoen euro aan de staat terugbetalen. Deze zogenoemde ontnemingszaak wordt in november in Amsterdam behandeld.
 

reacties (2)

 • Simon

   

  Goh, Al jaren bezig met wiethandel, ex vrouwen die om het leven komen......maar meneer Frank G weet nergens van en zwijgt zoals gewoonlijk. Wordt het niet eens tijd OM om deze flapdrol voor de rest van zn leven op te sluiten. Zulke figuren horen niet los rond te lopen in deze maatschappij! Alles afpakken wat hij heeft en eenzame opsluiting! Kansloos hoe justitie met dit soort pannekoeken omgaat!

  reageer
 • Dirk

   

  de staat dus als zwart geld handelaren , daarom gaat het zo goed met dit land de staat pompt gewoon zwart geld rond

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert