Behoorlijke schade aan brug Urkersluis

URK
De brug bij de Urkersluis is in ieder geval tot maandag niet te gebruiken. Dat meldt de provincie. In tegenstelling tot zaterdag is het scheepvaartverkeer zondag niet gestremd, omdat de brug openstaat. Het wegverkeer moet nog steeds omrijden via de Arie de Witbrug. Maandag moet duidelijk worden hoelang de reparatiewerkzaamheden gaan duren. 

​Volgens de provincie raakte het brugdek vrijdag beschadigd toen het tijdens het sluiten op het achterdek van een schip terechtkwam. Daarbij raakte een scharnier verbogen. De brug wordt op afstand bediend. Het is nog onduidelijk of de brug te snel dicht is gegaan of dat het schip bijvoorbeeld te langzaam heeft gevaren. Dat wordt nog onderzocht. 

Sinds zaterdagochtend 07:00 uur wordt er gekeken welke reparaties uitgevoerd moeten worden. "De schade is behoorlijk groot", zegt een woordvoerder van de provincie. Maar de exacte schade is nog niet bekend.

De Urkersluis was pas sinds donderdagavond 19.00 uur weer open, nadat hij een dag dicht was geweest door een storing. 
reacties (10)

 • Dick krentepick

   

  Al net al gelukkig dat er geen doden gevallen zijn.

  reageer
 • Sjaak

   

  Even ter info, Schip is naar boven geschut zonder het openen van de brug. Schip daardoor geplet met alle gevolgen van dien. Afstands bediening mooi voor je tv, maar zeker geen speeltjes om op bruggen en sluizen te plaatsen. Landelijk gezien is er ook al dode bij gevallen. Je moet behoorlijk van je pad zijn om dat te bedenken . Het is een wonder dat de schipper niks is overkomen. Ook is het niet de eerste keer, een ezel stoot zich niet 2 x aan dezelfde steen. Pure gemakzucht, bemannen die boel.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Ketelbrug is gewoon bemand en daar zijn ook zeer ernstige ongelukken gebeurd door bedieningsfouten. Het op afstand bedienen is niet de oorzaak. Het probleem zijn de schippers en het bedienend personeel die zich er te makkelijk af maken.

 • Sjaak

   

  En wat dacht je van de menselijke Sfeer!,,!130720

 • jelle puntbal

   

  dat zijn de gevolgen als je 20 bruggen uit 1 centrale post gaat bedienen. het is onmogelijk om dan alles in de gaten te kunnen houden. nou zijn er zoveel mensen (450.000!!!) die een uitkering krijgen. waarom nou niet bij elke brug zo'n mens die daar de brug bedient met behoud van uitkering. mens weer blij omdat hij werk heeft, veiliger omstandigheden bij elke brug.

  reageer
 • Urker

   

  Wordt weleens tijd voor een nieuwe sluis. Deze is ook alweer dik 75 jaar en sterk verouderd.. Maak hem gelijk breder en geschikt voor categorie 4 schepen net als bij de Roggebot, zodat de bedrijven langs de Urkervaart hiervan mee kunnen profiteren.. Dat de fietsbrug niet beweegbaar is, heb ik ook nooit begrepen.. De zeilbootjes van Wsv de Zuiderzee zitten elk jaar weer te klooien met hun lange masten..

  reageer
 • Andere Urker

   

  Niet beweegbaar ??? Die kan ook gewoon open hoor

 • Knol

   

  Gebeurden er ook ongelukken toen het huisje nog bemand was?

  reageer
 • Beth.

   

  Nee. Want dan ziet de persoon die erin zit wanneer de brug bediend kan worden. Toen zijn er nooit zulke dingen gebeurd

 • laat alle reacties zien
 • Schaapjes

   

  Ik wil nog wel eens een rekensommetje zien of afstandsbediening goedkoper is als je alle schades optelt. Nog los van de economische schade die binnenvaart ondervindt van alle stremmingen. En die ombouw naar afstandsbediening en alle bijbehorende storingen zijn ook niet voor niks terwijl een brug of sluiswachter qua salaris geen enorme kostenpost is.

  reageer
 • Hans

   

  Berichtgeving klopt niet. Water ging omhoog met brug nog dicht. Boot heeft daarmee brug omhoog geduwd en de borgingen zijn hiermee Krim gegaan. Hoe kunnen anders die dingen krom gaan als de brug naar beneden komt??? Goed informeren voordat er berichtgeving wordt gedaan.

  reageer
 • Roel

   

  Die "dingen" gaan precies net zo krom staan als de brug naar beneden gaat bij gelijkblijvend waterpeil als dat het waterpeil omhoog gaat bij dichte brug.

 • Gnodde

   

  Zijn de borgingen naar het Krim gegaan? Waarom helemaal daar naartoe om hersteld worden?

 • Svu

   

  Het is een grote klucht! Provincie moet gewoon garanderen dat je veilig kan schutten. En als het dan voor de zoveelste keer fout gaat nemen ze geen verantwoordelijkheid en proberen ze de ware problemen op allerlei manieren te verhullen. De schade voor économie van urk is niet belangrijk voor ze. 20 duizend mensen moeten over een brug!

  reageer
 • Klaas

   

  Dit is vanzelf altijd de schuld van de brugwachter of de bediende op het provincie huis.hoe kun je nou onderzoeken of het schip te langzaam heeft gevaren.die brug had nooit naar beneden gemogen.

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo zou het schip "te langzaam" hebben gevaren. Het ligt in een sluis waarvan het water omhoog komt, dan vaar je helemaal niet, dan lig je stil. het zou kunnen dat het schip achteruitgelopen is omdat het niet goed vastlag maar dat had de bediener moeten zien. Maar als je Lemmer, Urk, De Voorst, Marknesse, Ketelhaven, Kampersluis, Lelystad-haven, Blocq van Kuffeler, Vaartsluis, Almere-haven en de blauwe dromer allemaal moet bedienen kan het gebeuren dat je ergens wat mist. En vroeger had je iemand die alleen voor dat object verantwoordelijk was.

 • Pieter

   

  Is niet de eerste keer dat dit gebeurd. En hoezo de brug gaat op afstand open. Het huisje staat er naasto

  reageer
 • Boktor

   

  Helemaal mee eens, het huisje staat al lange tijd leeg en begint nu ook in verval te raken, het is wachten nu op ongelukken met dat huisje. Zuiderzeeland neemt geen enkele maatregel om dit huisje even opbrengen knappen zodat veiligheid gegarandeerd kan worden. En ja het is niet de eerste keer dat een boot onder een dichte brug geplet wordt, niet zoalang geleden is dit ook al gebeurt.. Gelukkig dat er tot nu toe geen doden hierbij zijn gevallen.

 • Jos '56

   

  Bruggen worden tegenwoordig bijna allemaal op afstand bediend, dat het huisje er naast staat zegt dus niets.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert