"Oosterwold moet continu worden bijgestuurd"

ALMERE
"We moeten geregeld bijsturen op de ontwikkeling van Oosterwold in Almere." Dat zegt gebiedsontwikkelaar Ivonne de Nood. "We kijken voortdurend waar we kunnen verbeteren. Tegenslagen en hobbels nemen hoort erbij."

Oosterwold is op de kaart gezet als een groen stadsdeel voor mensen die hun huis zelf bouwen en ook het gebied zelf inrichten. Met veel ruimte voor stadslandbouw en (groene) ondernemers. Het idee is dat hierdoor een levendig en afwisselend stadsdeel ontstaat. Maar inmiddels bieden professionele partijen kant en klare huizen aan. Voor veel potentiële bewoners is het aantrekkelijk om het werk uit te besteden, niet iedereen heeft zin in het gedoe van zelf bouwen en samen met anderen het gebied inrichten. Hierdoor zou het concept van Oosterwold in gevaar kunnen komen.

Alleen nog kavels voor eindgebruikers
De gemeente Almere heeft ingegrepen om het tij te keren. Grond van de gemeente en rijksgrond kan nu alleen nog maar door particulieren, de zogenoemde eindgebruiker worden gekocht. Daarmee zijn de projectontwikkelaars op die grond buitenspel gezet.

Toch hebben projectontwikkelaars mogelijkheden
Grofweg de helft van de grond in Oosterwold is in handen van de overheid. De andere helft is van investeerders, boeren en het Flevolandschap. Deze partijen kunnen niet gedwongen worden de nieuwe regel uit te voeren. Daar mogen projectontwikkelaars wel hun gang gaan. Dit betekent dat er op verschillende plekken in Oosterwold plukken huizen komen te staan die erg op elkaar lijken.

"Regels gelden voor iedereen" 
Gebiedsontwikkelaar De Nood ziet dit niet als een probleem, omdat er volgens haar genoeg afwisseling komt tussen individuele initiatieven en de grotere collectieven die bijvoorbeeld met één architect werken. "Bovendien moet iedereen zich houden aan de spelregels die voor heel Oosterwold gelden, dus ook voor de projectontwikkelaars. Ik heb het dan onder meer over de bepaling dat op een kavel tegenover elke bebouwde vierkante meter minimaal acht vierkante meter onbebouwd moet blijven. En minstens 50 procent moet bestemd zijn voor stadslandbouw."

Oosterwold is doorgaand leerproces
De Nood geeft aan dat Oosterwold een "ander type gebiedsontwikkeling is dan wat we gewend zijn. Daardoor leren we gaandeweg bij." Naast het centraal stellen van de eindgebruiker is de informatievoorziening aan nieuwe bewoners inmiddels aangepast. De gemeente houdt nu informatie-avonden met specifieke onderwerpen zoals de 'de boer als buur', 'bluswatervoorzieningen' en 'duurzame energie'. "Ook delen we kennis die de allereerste pioniers in Oosterwold hebben opgedaan", aldus De Nood.

Wachtlijst voor kavels
De belangstelling om te bouwen in Oosterwold is groot. De Nood denkt dat nu de eerste initiatieven daadwerkelijk gerealiseerd zijn, anderen enthousiast raken omdat ze zien wat de mogelijkheden zijn. Er is veel vraag naar kavels. Gegadigden moeten nu wel iets meer geduld hebben dan eerst, er bestaat inmiddels een wachtlijst.

reacties (9)

 • JH

   

  Inderdaad, is onzin, er is nog ontzettend veel ruimte beschikbaar voor de komende jaren en je kan (straks begin zomer) zelf een kaveltje intekenen.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Enkele ambtenaren en iig 1 raadslid gaan daar wonen, vandaar de mooie prijs en regelementen?

  reageer
 • Darron

   

  En waarom zou een ambtenaar er niet mogen wonen? Iedereen roept altijd dat ambtenaren en raadsleden in Almere zelf moeten wonen. Doen ze dat, is er weer kritiek. En de grond is trouwens van het Rijks vastgoedbedrijf. Gemeente heeft dus niks te zeggen over de grondprijs.

 • Hans49

   

  De gemeente loopt zoals gewoonlijk weer achter de feiten aan. Al twee jaren wordt geadverteerd met all-in prijzen. Gewoon ordinaite repetitiebouw. Allemaal dezelfde huizen, modulair samengesteld. En het openbaar toegankelijke deel (was een voorwaarde) is nergens te vinden. Ook de tuinen zijn gewoon standaard aangelegd, hier en daar met een fruitboompje, zoals je dat overal ziet. Dat had de heer Herrema (persoonlijke garantie!) heel anders beloofd....

  reageer
 • Opa70++

   

  Als ik 30 jaar jonger was zou ik allang een stuk grond daar gekocht... Lijkt mij geweldig om zelf alles te doen!!!

  reageer
 • Ton

   

  Wat zijn de reacties weer positief op deze mooie maandagmorgen, lekker vanuit je luie stoel reageren op mensen die initiatieven ontplooien, chapeau. Ik ben niet voornemens daar een stuk grond te kopen maar ik wens de toekomstige bewoners veel suces met het project. Fijne dag iedereen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gert

   

  Zelfvoorzienend, groen............. Maar wel onder de aanvliegroute van het nieuwe vliegveld van Lelystad, lekker milieu vriendelijk

  reageer
 • ronald

   

  Waait wel weer over

 • Hallo

   

  Als ik al die bouwregels zo lees komt de geur van geitenwollen sokken me al tegemoet.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Van al die" Vinex blokkendozen" geplaatst door projectontwikkelaars en coöperaties hebben we er nu meer dan genoeg !! wees blij met die geiten-wollensokken lieden.

 • .\/\/.

   

  Is dat een probleem dan? Ze wonen toch niet bij jou in huis?

 • Troela

   

  Het is ook belachelijk goedkope grond daar. Ik snap wel dat er dan veel mensen op af komen. Ze moeten "iets" met groen doen. Dat is ook niet moeilijk. Een appelboom ofzo is al genoeg. Wel lullig als je een eigen huis hebt laten bouwen op een duur stukje grond elders in Almere...

  reageer
 • Dick

   

  Het kan dan wel "goedkope grond" zijn, verder moeten de bewoners daar zelf voor riolering, gas en water etc. zorgen. Dus uiteindelijk is het weer niet zo goedkoop.

 • Ed

   

  En daarom loopt overgooi niet volgens plan. Onvoldoende/niet over nagedacht?

 • Ankie007

   

  Zo, een wachtlijst? Dat hele gebied zo groot als Almere is al onder optie? Ik geloof er niets van.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert