Balgstuw getest voor naderend stormseizoen

ENS • Ma 4 september 2017 | 19:46 • Maandag 4 september 2017 | 19:46
Rijkswaterstaat test dinsdag de balgstuw bij Ens. Tijdens de test wordt gekeken of de tien meter hoge opblaasbare stormvloedkering nog naar behoren werkt en klaar is voor het naderende stormseizoen.

Uit de test is gebleken dat de 15 jaar oude balgstuw helemaal in orde is. Koos Hartnack van Rijkswaterstaat is erg tevreden na de inspectie. "Er zijn geen scheuren gevonden", vertelt hij. 

De test is dinsdag om 7.30 uur begonnen met het vullen van de balgen. Rond 10.00 uur konden inspecteurs het balgdoek inspecteren en rond het middaguur liet Rijkswaterstaat de dam weer leeglopen. Na afloop hebben duikers geïnspecteerd of het doek op de goede manier in een betonnen bak op de bodem van het vaarwater is teruggezakt. 

Welke functie heeft de balgstuw?
De balgstuw loopt evenwijdig aan de Ramspolbrug in de N50 en bestaat uit drie afzonderlijke onderdelen. Bij normaal weer ligt de stuw op de bodem van het Ramsdiep en heeft de scheepvaart vrije doorgang. Als het water in het Ketelmeer te hoog wordt, wordt de dam opgeblazen. Hij wordt gevuld met lucht en water waardoor het Zwarte Meer en het achterliggende gebied beschermd zijn tegen overstroming.

In verband met de test kunnen schepen dinsdag tussen 7 en 18 uur niet van het Ketelmeer naar het Zwarte Meer en omgekeerd varen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel