Gemeente zoekt naar beste aanpak Floriade

ALMERE
Wat is de beste manier om het terrein van de Floriade te ontwikkelen? Om antwoord te krijgen op die vraag houdt de gemeente Almere een zogeheten marktconsultatie onder ontwikkelaars.

Daarbij wordt de vraag gesteld of de marktpartijen het terrein los van elkaar of ook gezamenlijk willen ontwikkelen, financieren en exploiteren. Een gezamenlijke aanpak, in bijvoorbeeld een consortium, zou het makkelijker maken voor de gemeente, die dan met maar één partij te maken heeft.  

Afhankelijk van één partij
Tegelijkertijd geeft programmadirecteur Remko Schnieders van de Floriade toe dat er ook nadelen kleven aan die manier van werken, omdat Almere dan volledig afhankelijk is van die ene partij. Aan de hand van de reacties uit de markt bepaalt de gemeente een strategie.

Volgend voorjaar wordt beslist wie het terrein, met daarop onder meer huizen, horeca, paviljoens en parkeervoorzieningen, gaat aanleggen. 

reacties (25)

 • lees ik dat goed? nu op zoek naar de beste aanpak.... hadden ze dat jaren geleden niet moeten doen?

  reageer
 • Jan

   

  Wat maakt de PvdA gemeente er weer een bende van. Dit gaat zoveel meer kosten dan 93 miljoen. Ik stel voor om naar flink te bezuinigen op links hobby's. Voedselbanken geen bijdrage meer verstrekken. Mensen uw uitkering gaat volgend jaar stoppen zoek aub een baan. De PvdA is er niet meer voor u.

  reageer
 • Dirk2

   

  Dom volk op dat gemeentehuis! Heel dom volk! Dit is amper nog haalbaar laat staan maakbaar! 5 jaar te laat starten en dan de markt de schuld geven....ZOOOOOO PvdA!

  reageer
 • Hannes

   

  Het beste van het beste is om de Floriade/woonwijk scenario te liquideren; en niet langer op een onzekere Financiële vinkentouw te blijven balanceren!! Om kosten wat het kost die woonwijk op de verkeerd uitgekozen locatie waar het debacle allemaal omdraait er doorheen te rammen!! Nogmaals stop deze risicovolle activiteiten; en bouw het zolang verwachte Kasteel af met velen culturele mogelijkheden om het bedrijfsleven, en het imago van Almere een flinke impuls te geven!! En het Rondje Weerwater met alle watersport mogelijkheden voor Jan en Alleman een waardevolle toekomst teweeg teweeg zal brengen!! Nogmaals met deze strategische overkoepelendeorganisaties wordt het niet overzienbare debacle alleen maar groter!!

  reageer
 • Bram

   

  Blijf van het Weerwater af! Niks geen circus en een mallemolen voor Jan en Alleman. Verder ben ik het meestal wel met u eens, al valt u continu hier in herhalingen. Misschien moet u de tune eens veranderen.

 • Hans Everhard

   

  Het klinkt niet echt geruststellend. Je zou denken dat een professionele projectorganisatie dit van te voren al bedacht zou hebben. Het is ook niet de 1e keer dat een Floriade ontwikkeld wordt. Ben benieuwd of er überhaupt partijen zijn die voor eigen risico hier in willen stappen, of blijven alle risico's voor de Almeerse belastingbetaler?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans Everhard

   

  Het klinkt niet echt geruststellend. Je zou denken dat een professionele projectorganisatie dit van te voren al bedacht zou hebben. Het is ook niet de 1e keer dat een Floriade ontwikkeld wordt. Ben benieuwd of er überhaupt partijen zijn die voor eigen risico hier in willen stappen, of blijven alle risico's voor de Almeerse belastingbetaler?

  reageer
 • Verbijsterd

   

  Gaan ze hier nu pas mee starten??? Mijn klomp breekt echt.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Het beste is Floriade gewoon afschaffen, en het geld gebruiken voor burgers in nood, wijken opschonen etc etc.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Eerst goedgekeurde plannen, dan financiering rond en dan bouwen, lijkt mij,!! echter niet in Almere, een stad van emotiebesluiten.

  reageer
 • ron h

   

  Nou eerst naar financiering kijken is niks mis mee of naar beide tegelijk ook niet . en bouwen doe je altijd na de eerste twee.

 • Mirjam

   

  Wat is de belofte van Herrema nog waard? Niks! Slechts enkele maanden nadat de kostenpost met 11 miljoen was overschreden (niet de eerste vette overschrijding, tgrouwens), een dik betaalde spreker zijn duurzame praatje mocht houden, er kosten moeten worden gemaakt voor het intern op orde houden van de Floriade feestcommissie, er hoge kosten zullen komen voor het uitkopen/wegpesten van ondernemers, nu weer deze marktconsultatie. Alsof alles nog aan het begin van ontwikkeling staat. En zal ik eens wat vertellen? Dat staat het ook op een ongelooflijk amateuristische wijze, op heel los zand! Het gaat Almere nog vele miljoenen kosten. Maart 2018 afrekening met deze politiek!

  reageer
 • nepotist

   

  zoals eerder vermeld zit deze wethouder er alleen voor zijn Eigen portemonee. Bij de N-Z lijn moest hij weg vanwege zijn geode zorg voor zijn vriendjes. Dezelfde vriendjes heeft hij nu meegenomen naar de Flopriade.... rara wie er in-the-end het beste van wordt......

 • SamF

   

  Steeds geld in het Floriada stoppen terwijl hier in de beurt komt er nooit iemand onkruid en zwerfafval opruimen. Gewoon stopzetten en de geld besteden aan de inwoners.

  reageer
 • Whoknows

   

  Oh, de gemeente gaat kijken of de aanpak kan zijn dat t niet doorgaat. Bang dat t niet haalbaar is, en dat t de inwoners van Almere en Flevoland heel veel geld gaat kosten. Oei, begin ik bijna te hallucineren. Dit project zal doorgaan ongeacht wat t gaat kosten.

  reageer
 • Op welke lijst vinden we M /HH/Ok/VV/Pzaal /dr Jake/ Jaanchi en karel (en al die andern die het steeds beter weten) volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen?? Of blijven ze rond tetteren zonder zelf iets te ondernemen?

  reageer
 • Maartje

   

  Alsof de thans zittende garde er iets van bakt? Ja koekjes voor hun zelf betaald straks door het stem vee...

 • Flevoburger

   

  Dus we zijn met maatschappelijke gelden / financiën een megaproject begonnen maar weten eigenlijk nog niet hoe we het gaan aanpakken? Echt bizar dit.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Inderdaad. Zo is het helemaal. We zijn al 2 a 3 jaar en meer dan 11 miljoen kosten verder, en NU pas gaat er ontwikkeld worden. Dat wil zeggen, als er genoeg ontwikkelaars belangstelling voor hebben. DAT en HOE je die moet managen om een afgestemd geheel te krijgen, daar was nog niet over nagedacht. Dat is niet zo heel erg als het niet echt om de Floriade gaat, maar juist en vooral de FloriadeWIJK. Laat dat nou het geval zijn: de woonwijk is het hoofddoel, de Floriade 'slechts' misleiding. Wel een hele dure omweg.

 • Ed

   

  Exploitatie, parkeerterrein, huizen, horeca.......houden we er alsjeblieft ook nog een fraai park(je) aan over? Het ging toch om de floriade en niet om de BouwRai?

  reageer
 • Ron H

   

  Wat ik wel snap is dat ontwikkelaars niet eerder instappen dan het moment dat het bestemmingsplan er is. Wat ik leuk vind is dat alle complotdenkers door de mand zijn gevallen want nu blijkt dat toch niet alles al is bedisseld. Maar wat ik echt niet snap aan dit artikel is dat er een strikte scheiding zou zijn tussen de stadswijk ontwikkeling versus de evenement ontwikkeling. Nu lijkt het toch een hele andere kant op te gaan want ik lees een rij aspecten die mijns inziens toch 2 verschillende dingen zijn die gecombineerd lijken te worden.

  reageer
 • Jan

   

  Beste aanpak is gewoon stoppen.

  reageer
 • Kees

   

  Ik dacht dat alles al klaar was ?

  reageer
 • Jaanchi

   

  Tja, volgend jaar verkiezingen, Herrema en veel pvda figuren weg. Wat moet je5 dan nog met die Floriade?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dus als ik het goed lees staat er nog GEEN een ontwikkelaar klaar/te trappelen het flo(p)riade terrein te ontwikkelen en moet nu de gemeente deze maatschappijen 'bedelen' om hier het te doen. Wat denk he waar dan de mogelijke winst(en) vallen ? Zeker niet bij de gemeente want die ontwikkelaars voelen ook wel aan dat zij in een betere onderhandelingspositie zitten omdat de gemeente Almere nu echt vooruit moet resp. erme door moet gaan. Die vragen dus ee hoofdprijjs (op). En wij Almeerse burgers mogen het allemaal ophoesten.

  reageer
 • Maartje

   

  Dat zie je goed. Helaas...

 • Pzaal

   

  Bewte aanpak is gewoon stoppen hiermee.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Alles was al berekend toch? De floriade zou winstgevend zijn? Alleen gaan we nu uitrekenen wat het kost? Deze flop gaat nog zoveel geld kosten. Protest heeft geen nut meer. De bobo's zullen het kostte wat het kost doordrukken. Ze willen geen gezichtsverlies lijden. Als het financiële fiasco compleet is zitten de bestuurders al op andere posities. De nieuwe bestuurders zullen aangeven dat ze er lessen uit zullen trekken.

  reageer
 • Ok

   

  Plan van aanpak maak je toch 'voordat' je iets gaat doen?

  reageer
 • HH

   

  Goh, de gemeente was er toch al uit dat de Floriade prima ontwikkeld zou kunnen worden, en een winst op zou leveren? Maar de gemeente gaat nu pas marktpartijen benaderen?

  reageer
 • Hans

   

  En daar zijn ze weer, de Floriade roeptoeters. Vol met complot theorieën, alles al voorbestempeld. Terwijl er nog veel dingen open liggen, kansen voor pioniers en niets nog definitief is. Alleen struisvogels steken hun kop in het zand!

 • En hoeveel euro's trekt de gemeente hier weer voor uit.?

  reageer
 • Karel

   

  Ik hoor het Herrema nog de gemeenteraad beloven. Er gaat geen ene Euro meer naar de Flopriade. Gemeenteraad: wat doet u nu?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert