Raad van State: Nieuwbouw Walstraat mag doorgaan

KRAGGENBURG
Er mag nieuwbouw komen op het huidige grasveldje aan de Walstraat in Kraggenburg. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Volgens de Raad wegen de belangen van de gemeente om snel nieuwe huizen mogelijk te maken in het dorp zwaarder dan de nadelige gevolgen die de omwonenden daarvan zeggen te ondervinden. 

Vier inwoners uit het dorp wilden de komst van zeven nieuwe woningen bij de Walstraat tegenhouden, omdat zij vrezen voor hun woongenot en de waarde van hun huis. Daarom maakten zij bezwaar tegen de beslissing van de gemeenteraad Noordoostpolder. Die keurde al in 2016 een bestemmingsplan voor nieuwbouw op die locatie goed. Het bezwaar van de inwoners is nu in hoger beroep ongegrond verklaard.

Geen onoverkomelijke bezwaren
De gemeente Noordoostpolder heeft volgens de Raad van State genoeg geldige redenen om in te stemmen met het bouwen van woningen op deze plek. De komst van de woningen leidt volgens de Raad niet tot overmatige geluidsoverlast, parkeertekorten en andere onoverkomelijke bezwaren. Dat de locatie nu als speelweide voor kinderen wordt gebruikt is volgens de Raad ook geen geldig argument tegen de bouw. Het grasveld was daar volgens het bestemmingsplan niet voor bestemd.

De bezwaarmakers zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State, maar hadden wel zien aankomen dat zij in het ongelijk werden gesteld. Piet Paauw: "De Raad van State is voorbijgegaan aan de emotionele kant van de zaak. Dit is een teleurstelling, maar het zij zo." Ook Jan Rinsma was al bang dat dit het oordeel ging zijn: "Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Dit is niet de meest ideale plaats om te bouwen." Dorpsbelangvoorzitter Jules Overmars is blij dat het nu mogelijk wordt om extra huizen in Kraggenburg te gaan bouwen. "Er moet iets gebeuren in Kraggenburg."

Dorp worstelt met nieuwbouw
Kraggenburg is een klein dorp waar de afgelopen jaren veel voorzieningen zijn verdwenen. Het dorp worstelt al jaren met nieuwbouwlocaties voor woningen. Het lukt maar niet om twee kavels net buiten het oude dorp geschikt te maken voor bebouwing. Onder meer de economische crisis en het faillissement van een projectontwikkelaar waren daar debet aan. 
 

reacties (5)

 • Tinus

   

  Staushouders mmmm ik heb op zich niets ertegen maar ons dorp zit al vol met onze Poolse medemens. Daarnaast staan er meer dan genoeg huizen te koop h In het dorp. BTW de zgn "herenhuizen" in de voormaluge rk kerk zijn ook nog niet verkocht. Laat de gemeente daar maarnaar kijken. Zorg dat er een supermarkt terug komt in het dorp en een dokterspost.

  reageer
 • tsja

   

  Het gaat de klagers niet om woongenot! De klagers / bezwaarmakers hadden gehoopt dat de gemeente hun grond zou aankopen voor woningbouw. Dat is hun pensioen, echter van grond koop je geen brood. Daar de pensioensleeftijd reeds gepasseerd is hoopten zij al jaren hun grond ten gelde te maken, echter door deze uitspraak kunnen ze weer jaren wachten......... gegokt en verloren zou ik zeggen.

 • Dirk2

   

  Mooi he, dat steeds meer opkomend communisme in Nederland! Straks mogen we allemaal eerst de overheid bellen alvorens we de TV aanzetten of naar het toilet gaan. De Overheid steunt de Overheid voor eigenbelang en positiemacht! Waar is de marktwerking gebleven.....een failliete ontwikkelaar. Laat me niet lachen!

  reageer
 • Rob

   

  7 nieuwe huizen voor statushouders oohh daar had de voorzitter van dorpsbelangen geen rekening mee gehouden.

  reageer
 • Bram

   

  En nu zo snel mogelijk de schop in de grond.

  reageer
 • Thomas

   

  Mooi. Stop de zeurterreur van mensen die midden in deze woningnood, desondanks nog steeds vooruitgang willen tegenhouden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert