14 jaar cel voor poging tot moord met vleesvork

EMMELOORD • Wo 6 september 2017 | 12:01 • Woensdag 6 september 2017 | 12:01
14 jaar cel. Tot die straf is een 30-jarige man uit Marknesse veroordeeld voor poging tot moord. De straf is 6 jaar lager dan de 20 jaar die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

Vleesvork
De man heeft het slachtoffer, zijn vriendin waarmee hij een knipperlichtrelatie had, in 2016 elf keer gestoken met een vleesvork. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut had een aantal van die steken dodelijk kunnen zijn. Zo was haar slokdarm doorboord.

Geblinddoekt
Hij stak haar nadat hij haar onder valse voorwendselen naar een bosje in Emmeloord had gelokt. Daar zou hij haar een nieuwe mobiele telefoon geven. Die moest ze geblinddoekt zoeken. Toen ze dat deed kneep hij haar keel dicht en stak toe met de vleesvork.

"Asielzoekers"
Na zijn daad heeft de man wel een familielid gebeld die de vrouw naar het ziekenhuis bracht. Direct na de steekpartij legden de man en zijn vriendin leugenachtige verklaringen af bij de politie. Ze zeiden dat asielzoekers de vrouw hadden gestoken. Toch heeft het gebeuren veel impact gehad op de vrouw. Ze is gestopt met school en heeft psychologische hulp. De vrouw heeft blijvende littekens op haar buik, borsten en hals.

Contactverbod
Tijdens de rechtszaak vroeg ze of de rechtbank de man een contactverbod wilde opleggen omdat ze bang is dat hij haar anders weer zou inpalmen. Het slachtoffer kreeg een tijd terug een relatie met de man toen hij op vakantie in Nederland was. De man komt oorspronkelijk uit Curaçao. Nadat hij was teruggekeerd naar Curaçao betaalde de vrouw een ticket voor hem zodat hij bij zijn familie in Marknesse kon wonen.

Eerder veroordeeld
Volgens de rechtbank is de man eerder veroordeeld voor meerdere ernstige delicten. Hij werkte niet mee aan onderzoeken en gaf geen verklaring voor zijn daden. De rechtbank kan daarom geen behandeling of maatregel opleggen om de kans op herhaling te verkleinen.

De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie omdat er rekening is gehouden met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Gezien de lengte van de straf ziet de rechtbank geen aanleiding om een contact- of locatieverbod op te leggen.

[https://twitter.com/HarrySeverens/status/905389071652020224]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel