Leslie maakt zich zorgen om familie op Sint Maarten

EMMELOORD
De 53-jarige Leslie York uit Emmeloord houdt woensdag het nieuws rondom orkaan Irma goed in de gaten. Veel van zijn familie, onder wie broers, zussen en zijn dochter, wonen op Sint Maarten. Hij heeft de hele dag door contact met hen om te vragen hoe de situatie is. Want Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden boven de 300 kilometer per uur.

Naast de zorgen om zijn familie, heeft Leslie ook direct weer herinneringen aan orkaan Luis. Die raasde in 1995 over het eiland, toen hij daar nog woonde. Hij kende daar ook mensen die door Luis zijn omgekomen. Het geluid dat de orkaan veroorzaakte zal hij nooit vergeten. Het laat zich volgens hem het beste omschrijven als het geluid van een opstijgend vliegtuig.

De familie van de Emmeloorder woont op een heuvel en is volgens hem veilig. Ze hebben allerlei maatregelen genomen en hij heeft ze ook van tips voorzien. Zo zegt hij dat je aan de voor- en achterkant een raam op een kier moet laten staan, zodat de wind weg kan en is het belangrijk om zo veel mogelijk water en eten in huis te halen.

Woensdagmiddag kon York nog geen contact krijgen met familieleden op Sint Maarten. Volgens hem komt dat door de kapotte zendmasten op het eiland. Ook zou de stroom zijn uitgevallen. 

reacties (12)

 • Boels

   

  En dus moeten de nakomelingen van de Batavieren NL verlaten?

  reageer
 • Van Haven

   

  Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn, maar de ravage zoals die er nu is is voor ons niet voor te stellen... Als er hier bomen op de rails liggen is het al nieuws en klaagt men steen en been, dit is zoveel erger ... En nee, ik vergeet de ellende veroorzaakt door het water in Bangla Desh en in delen van India ook niet, dat vind ik uiteraard ook onvoorstelbaar verschrikkelijk, maar daar gaat dit item niet over.

  reageer
 • Van Haven

   

  Misschien moet je even het nieuws volgen. Tegen een orkaan van deze categorie is weinig opgewassen, dit is ook zo zeldzaam. Reageerde men in het buitenland ook zo hard tijdens WO2 en na de watersnoodramp (waar we het ruim 60 jaar later nog over hebben, zoals ook deze ramp in het collectieve geheugen van de bevolking op st Maarten gegrifd zal blijven staan)?

  reageer
 • Marijke

   

  Ik hoop dat Leslie snel nieuws krijgt van de Antillen en dat alles goed gaat met zijn familie.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Er is hier de laatste 100 jaar meer gebeurd dan daar. Watersnood, WO2. Het kapot waaien van ondeugdelijke opstallen is eigenlijk ook hun eigen zorg. Die hadden ze in 100-den jaren wel een keer goed kunnen maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De meester

   

  Klets, Indonsië moest zo nodig vrij en iedereen is nog boos. Zie wat een bende het nu is. Suriname moest niet maar wilde wel en kwam in een rassenstrijd terecht. De ABC Antillen kunnen direct naar het land waar ze voor de kust liggen en de drie mini-eilandjes kunnen direct bij de buren gevoegd worden. Als je op hun instemming moet wachten gebeurt het nooit maar ondertussen doen ze wel alsof wij ze uitbuiten. Overigens moeten de eilanden (en Suriname) terug naar de oorspronkelijke indianenbevolking. Het is een misverstand dat de import daar oorspronkelijk is.

  reageer
 • Jos

   

  Dat is materiële schade en weer op te bouwen integenstelling tot een mensenleven. Dat is niet bagatelliseren, maar reëel blijven. Vergeet u ook niet de ellende in Bangladesh die al langer speelt en een grotere ramp is dan wat Irma nu aanricht?

  reageer
 • Van Haven

   

  Maar daarom hoef je deze zorg niet te bagatelliseren. Het is erg zorgelijk wat er nu gebeurt op St Maarten. Weinig mensen in ons land zijn morgen huis en haard kwijt....

  reageer
 • Jos

   

  Precies, ik ken genoeg mensen die zich zorgen maken of hun dierbaren het einde van de maand wel halen en dat zonder wind in het spel en gewoon in Nederland. Die kunnen hun lichaam niet even op een kiertje zetten om de druk weg te nemen.

  reageer
 • Boels

   

  Dat wel erg kort door de bocht. Alleen onafhankelijk van het Koninkrijk als men het daar wil. Daar mag best aan gewerkt worden, maar dan zonder dwang. Kijk naar Suriname waar men in feite onafhankelijk moest worden zonder goede voorbereiding en garanties dat men elkaar niet in de haren vliegt over afkomst, etc. De maatschappelijke top vertrok deels (voornamelijk nazaten van de Hindoestaanse kontraktarbeiders) naar NL en dat kwam de bestuurbaarheid en de burgers daar niet ten goede.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Overigens vraag je je wel af waarom men met al dat geld uit Nederland niet in staat is het eiland wat op te hogen en versterken zodat we niet ieder keer hoeven helpen. We moeten die eilanden gewoon snel kwijt. De ABC naar Venezuela en deze drie snel in een eilanden-staat stoppen met de overigen daar.

  reageer
 • Jacob

   

  Zo zijn er dagelijks vele mensen die om uitlopende reden zich zorgen maken over het welzijn van hun dierbaren maar het nieuws niet halen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert