Gemeente: 'Data-lek stadhuis had niet mogen gebeuren'

ALMERE
"Dit is niet goed en had niet mogen gebeuren", dat is de reactie van de gemeente Almere op het data-lek bij een computer op de afdeling burgerzaken in het stadhuis van Almere. De bewuste computer is direct uitgezet.

Bezoekers konden de computer gebruiken om een afspraak te maken of te wijzigen. Onderzoek van Omroep Flevoland wees uit dat ze daarbij de kans liepen dat hun persoonlijke gegevens door anderen konden worden ingezien. Bij het maken van een afspraak werd bezoekers gevraagd hun adresgegevens, contactgegevens en burgerservicenummer in te vullen. Daarna leek het erop dat het scherm werd afgesloten, maar dat was niet zo. Iemand die binnen twee minuten na de vorige gebruiker inschakelde, kon alsnog de ingevulde gegevens zien. 

"Risico op identiteitsdiefstal"
Beveiligingsanalist Brenno de Winter zegt dat daarmee de kans op identiteitsdiefstal groot is. Volgens de beveiligingsanalist is de gemeente Almere verplicht om het data-lek binnen 72 uur te melden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente dat intussen heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

reacties (4)

 • E.

   

  Het gaat hier om een PC die gebruikt wordt om een afspraak te maken bij de gemeente. Deze is als extra service neergezet voor mensen die een afspraak willen maken. Het risico dat hier grootschalig fraude mee wordt gepleegd is klein, omdat de fraudeur binnen twee minuten achter de pc moet zitten om de gegevens te noteren, wat opvalt. Ik vind dat het erg wordt overdreven! Vooral hoe Brenno de Winter het naar buiten brengt komt nogal sensatiezoekerend over. Storm in een glas water.

  reageer
 • Marijke

   

  Voor wie valt dat op dan? Is er een beveiliger die bijhoudt of mensen wel twee minuten pauze inlassen voor ze de pc gebruiken? En ik begrijp uit jouw reactie dat kleinschalige fraude minder erg is dan grootschalige fraude? Leg dat maar eens aan het slachtoffer uit. Sessie moet bij afsluiten gewoon definitief afgesloten zijn, dan is het probleem opgelost. Roepen dat je je hier niet druk om moet maken lost helemaal niets op en getuigt van weinig inzicht in de gewiekstheid van personen die kwaad willen. Gelukkig schat de gemeente de situatie beter in en neemt ze direct maatregelen, na excuses te hebben aangeboden. Valt zeer te prijzen in de huidige 'kan ik toch niets aan doen' cultuur.

 • Bram

   

  Nee! Dat had om de dooie dood niet mogen gebeuren. Wat een knullige naïviteit, onacceptabel. Het gaat wel om onze privacy.

  reageer
 • Dirk

   

  de gemeente en iets melden , als er niks gezegd was melden ze niks , hoeveel fraude is er al gepleegd dank zij de gemeente ?

  reageer
 • KC

   

  Het is schandalig dat er op het stadhuis van Almere een datalek is waardoor indentiteits fraude kan gebeuren. Hoe zit het bij de andere gemeenten in Flevoland?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert