'Vloggende agent verraadt adressen slachtoffers en verdachten'

ALMERE
Via de video's van de populaire Almeerse politievlogger Jan-Willem zijn adressen van bijvoorbeeld slachtoffers van geweldsmisdrijven te achterhalen. Dat zeggen journalisten die werken voor het programma De Monitor van KRO/NCRV.

Jan-Willem werkt als politieagent bij het bureau in Almere-Buiten en maakt wekelijks een vlog over zijn werkzaamheden op zijn YouTube-kanaal. Hij wil daarmee een tegenwicht bieden aan de video’s die anderen over de politie plaatsen, omdat die volgens hem een scheef beeld schetsen. Zijn kanaal heeft ruim 100-duizend abonnees. 

Volgens de journalisten van de Monitor is via de meeste video's die Jan-Willem plaatst een adres herleidbaar. Daardoor zijn volgens hen verdachten, slachtoffers en omwonenden niet meer anoniem. Hoewel hun gezichten onherkenbaar zijn gemaakt, zou de omgeving te veel aanwijzingen geven voor waar iemand woont.
De journalisten laten via een voorbeeld zien dat door bijvoorbeeld een time-laps langzaam af te spelen, adressen zijn te zien. Ze hebben aan de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd of de richtlijnen rondom het plaatsen van dit soort video's tekort schieten of niet goed worden nageleefd.  

Politievlogger Jan-Willem wil nog niet reageren op het verhaal van de Monitor. 

reacties (39)

 • Thomas

   

  Is het zo heftig komkommertijd dat ze bij de KRO op deze manier nieuws moeten uitvinden? Ja, met veel kunst en vliegwerk kun je vast wel eens achterhalen in welke straat een huis van een verdachte staat. En dan?

  reageer
 • Chris

   

  Als dit een probleem is dan zullen veel verslaggevers ook problemen krijgen. Die staan na een "nieuwtje" in de straten of zelfs bij de huizen van slachtoffers, verdachten of zelfs in de straten bij de ouders van de verdachten etc. etc. etc.. Veel is te achterhalen via media / foto's / internet en google maps. Meer dan menigeen weet of kennis van heeft. Dus .... super knap of verrassend is deze "onthulling" nou niet echt te noemen.

  reageer
 • Pieter

   

  Dit is de werkelijkheid die we zeg hebben gecreëerd! Als we met z'n alle staan te filmen bij een ongeluk of bij vechtpartijen ipv gaan helpen hoor ik niemand over. Dat en rel rapper de politie aan het filmen is tijdens zijn werk hoor ik ook niemand.

  reageer
 • Job

   

  Niets mis met de vlogs van Jan Willem. Vooral ook mee door gaan. Als je niets te verbergen hebt of in de stroom van 'wat toelaatbaar is' mee gaat, kom je in de vlogs ook niet voor.

  reageer
 • bROMSNOR

   

  Je hebt ook van die vlijtige brandweermannen die het allemaal hartstikke leuk vinden met de uitgebrande opstallen van de burger. Dit soort mensen horen helemaal geen beelden en info te verspreiden. Van Ambulancepersoneel hoor je gelukkig weinig, zoals het hoort.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed

   

  Politieagenten zouden zich verre moeten houden van socialmedia. Het heeft geen enkel nut en brengt onnodig risico mee voor slachtoffers.

  reageer
 • Barbara

   

  Precies! Geef die gasten meer bevoegdheden, want dat is wat er knaagt.

 • Michael

   

  Gewoon doorgaan Jan Willem !! Zijn altijd boeiende filmpjes !!

  reageer
 • Urker

   

  Laten we ons nou bezig houden met echt nieuws. Die programma's op tv zijn allemaal zo gemaakt. Wat JW doet is gewoon het echte werk. Echt leuk om te zien. Laten we onze handhavers nou niet afkraken maar ondersteunen. Dom gezeik ook tegen iedereen in een uniform. Laat die mensen gewoon hun werk doen en laat ze dat vooral doen op hun eigen manier. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van werken. Zo ook politie e.d. Als iemand als loodgieter gaat vertellen hoe de schoenmaker een veter moet strikken. Dat vind de schoenmaker toch ook niet leuk. Laten we onze handhavers gewoon in ere houden. Ben je het er niet mee eens??? Ga eens solliciteren bij een dergelijke baan als politie/ handhaver. Misschien snap je dan wat ze allemaal doen voor onze samenleving.

  reageer
 • Jeroen

   

  Wekelijks een vlog, waarschijnlijk grotendeels in eigen tijd monteren. Het schets eens een goed beeld van de politie. Waar hebben we het over? Zoals gezegd wordt de buurt weet vaak al meer. Vooral zo doorgaan en laat alle azijnzeikerds maar gaan.

  reageer
 • kritiesj

   

  Is het ook mogelijk dat deze agent gewoon aan het werk gaat in plaats van te vloggen. Denk dat hij zijn taakomschrijving in zijn functie eens opnieuw moet bekijken. Vloggende politie, gewoon belachelijk!

  reageer
 • Piet

   

  Je zou eens op zijn kanaal moeten kijken . Daar schrijft hij dat het monteren volledig in eigen tijd gaat . Ik vind het leuke filmpjes en zo zie je ook eens het werk van de politie van de de echte kant en met wat voor soort onnozel volk ze te maken krijg . Lekker doorgaan Jan Willem.

 • ght

   

  Laat hij dan ook eens een filmpje van zijn eigen huis met auto voor de deur zien.

  reageer
 • RoelP

   

  Ongehoord wat hij doet. Staat er in zijn arbeidsovereenkomst niets over plicht tot geheimhouding of iets dergelijks?? Ik vind dat agenten in hun beroepsfunctie absoluut geen gegevens naar buiten mogen brengen, in welke vorm dan ook, zeker niet in een openbare vlog waar privé zaken niet worden geblurd. Niet tijdens hun werk en zeker niet daarna. Daar is een persvoorlichter voor.

  reageer
 • Rww

   

  Het is een project van de politie zelf, jw heeft zich ingeschreven op het project en heeft van de politie de nodige spullen en sindskort tijd gekregen om te vloggen.

 • Jan

   

  Wie zegt dat wat je ziet het juiste adres is.... de buurt de straat nou dan heb je wat hoor... nee dan de journalisten of andere personen diueslachtoffers op straat filmen en posten omdat het sensatie is en kunnen zeggen kijk eens wat ik gefilmd heb.... weer zo'n gefrustreerd figuur die ipv politieman dan maar journalist is geworden.. net alsof niemand dit nog wist om te kunnen doen.... oud nieuws....

  reageer
 • Greb

   

  Een politieagent moet met zijn werk bezig zijn, anders kan hij beter een ander beroep kiezen. Het informeren van pers en publiek is werk voor de politie persvoorlichter.

  reageer
 • Lelystadje

   

  Waarom laten ze in het programma precies zien hoe je adressen kunt achterhalen. In mijn ogen zijn ze dan net zo verkeerd bezig als waar ze de agent van beschuldigen. Als ik zou willen kan ik dus na het bekijken van het programma ook adressen uit de vlogs halen.

  reageer
 • Hans

   

  Wat een bullshit allemaal het zijn juist interessante filmpjes die laten zien wat het politiewerk inhoud. De gezichten van de mensen worden onherkenbaar gemaakt dus wat is het probleem. Als omstanders deze filmpjes maken en op YouTube zetten staan ze voluit in beeld met huis en huisnummer.

  reageer
 • Joost

   

  Walgelijke reacties hier, dit mag de politie gewoon niet doen. De slachtoffers zijn belangrijkere dan de kijkers van zijn vlog. Het zal me niet verbazen als de vlogs waarin dit gebeurt binnenkort verwijderd worden en hij er zorgvuldiger mee om zal gaan.

  reageer
 • guus

   

  duidelijk een geval van broodnijd.

  reageer
 • Ed

   

  Broodnijd? Wat verdient hij er dan mee?

 • pieter de oude

   

  Wat is beter, ? blauw op straat of blauw op de sociale media ?

  reageer
 • Flevoburger

   

  storm in een glas water. Laten we beginnen ons met z'n allen netjes te gedragen ( keep on dreaming :P ) Tja en als je je dan misdraagt en met je hele hebben en houden in beeld komt, wat hier overigens absoluut niet het geval is, dan is dat een gevolg van je eigen gedrag. We moesten maar eens stoppen met dat oversociale, gevoelige knuffelgedrag. De daders hebben tegenwoordig meer rechten dan de slachtoffers.

  reageer
 • Eddie

   

  En wanneer dader en slachtoffer samenwonen of bij elkaar in de straat, wat dan?

 • De filem van ome Wiebe

   

  Ik denk dat deze discussie snel afgelopen zal zijn als er eens een ernstig probleem ontstaat als gevolg van de herleidbaarheid van persoonsgegevens via deze kijk-mij-eens-interessant-wezen-fillempies.

  reageer
 • Mia

   

  Het is juist interessant wat de politie Almere Buiten doet en laat zien. Niet alleen de boete uitdelen maar ook de andere werkzaamheden. De dienstbaarheid en voorlichting. Volgens mij draait JW de vlogs ook in zijn vrije tijd in elkaar. De volgdiensten hebben ook vele volgers en veel buro's zijn hier ook mee begonnen. Nee mannen, gewoon mee doorgaan. De journalisten moeten maar eens in de spiegel kijken.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Ik ben juist blij met de YouTube filmpjes. Zijn interessant. Ik wist niet dat er in zulke grote getalen, zulke erge mensen allemaal in Almere wonen. Dankbaar dat ik daar niet hoef te wonen. Verschrikkelijk...

  reageer
 • De advocaat

   

  Bij de politie heeft men eigenlijk geen besef. Er was eerder elders ook een hoofdagent die vrolijk commentaar gaf bij vaste klanten en huiselijk geweld verdachtmakingen.

  reageer
 • Klaas

   

  Ik snap niet dat de politieleiding dit goed vindt en dit in diensttijd, lees onze belastinggeld. De meneer heeft een vreemde manier van optreden want hij vindt zijn filmopnamen belangrijker dan anoniem zijn van de burgers in welke zin dan ook. Hij is een figuur van kijk mij. Stoppen met deze onzin er zijn al genoeg politie programma's . N natuurlijk niet vergeten hij verdient ook nog aan deze vlugs, van you tube, waar blijft dit geld .

  reageer
 • 'Jo

   

  Ik denk maar zo dat de mensen altijd wel wat te zeuren hebben.In hun ogen doe je het nooit goed.Als de politie gewoon zijn vak kan doen zonder gehinderd te worden bij calamiteiten en niet altijd zwart gemaakt word dan zou een vlog niet eens nodig zijn waarschijnlijk.1 ding valt mij altijd wel op bij de reacties ,mensen hier weten het altijd beter.

  reageer
 • Jan D

   

  Een agent hoort niet met zn eigen ego bezig te zijn, maar met het dienen van de burgers. Jan Willem en zijn korps zetten kostbare tijd in terwijl het niet nodig is. Is er niet nog steeds een tekort aan agenten?

  reageer
 • Ron

   

  Helemaal mee eens.

 • Dirk

   

  Voorlichting is ook een taak van de politoe. Het maken van de filmpjes gebeirt onder werktijd, het editten (waar de meeste tijd in gaat zitten) doet hij in zijn eigen tijd. Hij dient dus alle soorten burgers en doet dat ook in zijn kostbare eigen tijd.

 • Popje

   

  Altijd wat te zeuren. Heb je een agent die op een leuke manier zijn vak onder de aandacht brengt, krijg je dit weer. Altijd wat te zeuren en te zeveren. Die agent gaat niet voor niets naar die adressen. Eenvoudigweg omdat daar iets gebeurt wat het daglicht niet verdraagt. Bescherming van de privacy, hou toch op we zijn veel te ver doorgeslagen in Nederland

  reageer
 • Ed

   

  "Altijd wat te zeuren"? Sinds wanneer is terechte kritiek gezeur? En hierom terecht: het is m.i. niet wenselijk dat een agent(e) op eigen houtje de publiciteit zoekt i.v.m. zijn/haar werk. Het is een vak apart en kost tijd die niet besteed kan worden aan het echte werk. Voor je het weet, zeg je iets wat een onderzoek kan schaden. Laat het maar over aan professionele politiewoordvoerders zou ik zeggen. Als het onderdeel is van je functie: prima. En anders niet.

 • Tuuk

   

  Dan kan een programma als opsporing verzocht of de meldlamer en de deurwaarder ook wel stoppen! Ook zij plakken gezichten wel af maar ook hier zie je omgeveing en dus vallen adressen te achterhalen!

  reageer
 • Barbara

   

  Schoenmaker houdt je bij je leest, en houd de vuile was een beetje binnen de deur. Daar moeten toch mogelijkheden zijn om frustraties te bespreken? De twee geïnterviewde wijkagenten in bericht dat hier vorige week te lezen viel hadden ook geen probleem om te vertellen dat er b.v in de Landerijen veel huiselijk geweld aan de orde was, v.n.l onder twee verdieners.Ik was hooglijk verbaasd dat je als agent dit "zomaar" naar buiten kan gooien. Zouden bewoners in die wijk elkaar nu aan gaan kijken als mogelijk verdachte van de herrie die een stukje verderop plaatshad? Lijkt me bijzonder ongewenst als je zo en buurt gezellig wilt houden. Of hebben de bewoners toch al weinig of niets met elkaar?

  reageer
 • Poe

   

  Zijn gewoon openbare cijfers...snap je probleem niet echt.

 • Esveen

   

  Ik zou maar wel reageren en er van leren. Blijft het nuttig ook voor de slachtoffers.

  reageer
 • Buurtpreventie Team Almere buite

   

  @OmroepFlevoland @JanW_PAB247 als of de omwonende uit de omgeving hier niet al bekend mee zouden zijn. De buurt weet weer dan je denk. Echter houden dit alles wat men weet voor zich zelf. Als Buurtpreventie team horen wij die verhalen wel vanuit de buurt.

  reageer
 • Stevie

   

  Waarom moet een agent vloggen ? Om het imago op te poetsen ? Te gek voor woorden gewoon, doe waarvoor de Nederlandse belastingbetaler je betaald.

  reageer
 • Ron

   

  Ik heb hier altijd mijn bedenkingen over gehad. Hij kan nooit 100% aandacht bij zijn werk hebben zo.

  reageer
 • bromsnor

   

  Gaan journalisten zich dit nu afvragen?? Alsof zij zich hier ooit druk om gemaakt hebben!!

  reageer
 • Chris

   

  Een miljoen abonnees... mocht hij willen. 121.883 op dit moment. Waarvan ik er een ben. En vond top wat hij doet.

  reageer
 • Esveen

   

  Nu niet meer?

 • Miljoen

   

  1 miljoen abonnees? Het kanaal is wel populair, maar zoveel abonnees heeft hij nog niet hoor. Meer dan 100.000 komt meer in de buurt

  reageer
 • Dirk

   

  Werkelijk waar? Gaan we hier om zitten mekkeren? Ik vind de beelden die Jan Willem laat zien een heel goed inzicht geven van hoe het werk van de politie is en waar de mensen die dagelijks over ons waken mee te maken hebben. Ik wind me echt op als mensen zich zo overdreven druk maken over dit soort privacy. Hij blurt zich helemaal suf, niemand is herkenbaar. Het zou toch eens afgelopen moeten zijn met dit soort geneuzel.

  reageer
 • Johan

   

  In de meeste gevallen gaat het om acties waar daders in mijn beleving helemaal geen privacy zouden moeten hebbenZ Storm in een glas water gewoon doorgaan jw

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert