'Ingehuurde ambtenaar verdient kwart miljoen euro'

ALMERE
De gemeente Almere betaalde vorig jaar een inhuurkracht meer loon dan een minister. Er werd een directeur bedrijfsvoering ingehuurd die meer dan een kwart miljoen euro verdiende. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De krant onderzocht 148 bestuursorganen en het bleek dat landelijk zeker twintig externe krachten een salaris kregen dat boven de ministernorm lag. Die norm is 179.000 euro per jaar of 175 euro per uur. 

Wat de gemeente Almere heeft gedaan is volgens het AD niet verboden. De Wet Normering Topinkomens geldt niet voor extern overheidspersoneel. Een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen, is in de maak. 

'Schandalig'
De PVV in Almere vindt het 'schandalig' dat er een kwart miljoen is betaald voor een inhuurkracht. De partij gaat vragen stellen aan het college. 

De fractieleider van de PvdA in Almere is ook verbaasd over de gang van zaken bij de gemeente. Volgens hem wil zijn partij dit soort hoge salarissen een halt toeroepen. 

 


reacties (23)

 • Dirk

   

  en ja hoor de gemeente denkt nog steeds dat ze zwemmen in t geld , het kan niet op hier wanneer grijpt denhaag eens in , en maak er een artikel 12 gemeente van. want het smijten met geld blijft maar door gaan in almere .

  reageer
 • Them On

   

  Wat dacht je dan? Het installeren van spionage software gaat toch goed samen met een riant salaris? Net als in de ''film''.

  reageer
 • Teun de Beuker

   

  Wat een gezeur om een kwart miljoen gemeenschapsgeld. Er zitten allemaal watjes en amateur ambtenaren op het gemeentehuis die nog te dom zijn om hun diploma "naar buiten kijken" te halen. Vind je het dan gek dat als er een klus ligt die niemand van de ruim 1000 Almeerse gemeente ambtenaren kan klaren men een expert inhuurt? En voor kwaliteit (die er niet is op het gemeente huis van Almere) moet je nu eenmaal marktprijzen betalen. Dus een storm in een glas water en volstrekt acceptabel en normaal. Dat zouden ze van de gemeende meer moeten doen, kwaliteit binnenhalen, want zelf bezitten ze geen kwaliteit.

  reageer
 • Hannes

   

  Het gaat hier om de ontwikkeling en kwaliteit voor een bepaald project, waarvoor men hebt gekozen. En de expertise zit verweven in de maatschappij; met alle kennis en vertrouwen van de operationele die het gaat uitvoeren....!

 • simpele burger

   

  En de voedselbank in Almere gaat voor 50K koppie onder. maar goed het is geen verkiezingstijd dus de politiek heeft geen stemvee nodig hè

  reageer
 • jps

   

  vergis je niet : Als het een zzp'er is die zich verhuurt, dan betaalt hij zelf : * Pensioen * Arbeidsongeschiktheidsverzekering * Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering * Zorg voor nabestaanden Heeft hij geen recht op : * Allerlei 'leuke' secundaire arbeidsvoorwaarden (denk aan betaald ouderschapsverlof, 13e en 14e maand etc...) * Doorbetaling loon bij werkloosheid * Alleen sociale voorziening bij nabestaanden Op dit alles heeft de 'normale' ambtenaar gewoon recht. Tel dat ook eens bij zijn salaris op. Geloof me, dan is het verschil echt niet zo groot.

  reageer
 • Flevoburger

   

  je recht hebben of je recht krijgen, geloof me, dat is een heel groot verschil...

 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  eerst maar eens de echte feiten boven tafel, en dan praten we verder. In Nederland hebben we snel allemaal een mening klaar zonder over de feiten te beschikken. Is er total 250/m betaald? Of is het doorgerekend en geextrapoleerd? Wat was de tegenprestatie? en belangrijk: hoe zag het contract eruit en wie heft getekend? Allemaal te achterhalen door beroep op WOB! Als er dan sprake is van oneigenlijke zaken: verantwoordelijke ambtenaar en wethouder erop aanspreken en verantwoordelijk houden.

  reageer
 • De advocaat

   

  U bedoelt 250 per uur en niet per maand? En zoveel is dat niet. Waarom zou u recht hebben op informatie over andermans contract met een overheid? En gezien het Pikmeer arrest bent u kansloos.

 • de accountant

   

  Het is geen ambtenaar en zomaar het gefactureerde uurtarief omrekenen naar een jaarloon is gewoon niet zoals het werkt. Uiteindelijk is het feitelijk jaarinkomen wel 40% lager. Een minister heeft overigens een gepantsterde auto met twee chauffeurs en een premievrij ABP pensioen. En een minister werkt overigens alle dagen en de meeste dagen wel wat meer dan 8 uur.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Ik ben blij dat dit boven water is gekomen omdat de gemeenteambtenaar verantwoordelijk voor de Floriade in de beginfase bij hoog en laag beweerde in een integriteitsonderzoek dat er dit soort vergoedingen niet betaald werden. En nu komt dit boven water. Komt mij goed uit bij de rechtszaak die binnenkort van start gaat i.v.m. openstaande rekeningen.

  reageer
 • Hannes

   

  In de beginfase was al duidelijk dat het gehele Floriade/woonwijk op de verkeerd uitgekozen locatie één gecamoufleerde scenario teweeg zou brengen, wat zijn financiële weergave niet kent!! ((Sorry dit debacle hadden we niet voorzien))

 • Avd

   

  Ach waar maken wij ons druk om. Deze gemeente verhoogd gewoon bv de parkeertarieven,en het is weer terug verdiend. Schandalig dat het weer over de rug van de burger gaat.

  reageer
 • NL.Today

   

  Als ik een nieuwe Apple telefoon op straat koop van een onbekend maar keurig uitziende persoon en dat voor een prikkie, moet ik voor de wet weten dat ik mij schuldig maak aan heling. En zal daar voor worden vervolgd en veroordeeld (als men mij ontmaskert) Voor zowel de ambtenaar als de ingehuurde, behoord hetzelfde pad te worden bewandeld. Dit blijft al jaren achterwege dus kan men stellen dat deze personen deel uit maken van een criminele organisatie welke gedoogd word door het OM.

  reageer
 • Den

   

  Reactie raakt werkelijk kant nog wal. Betreffende ambtenaar is wettelijk tijdelijk aangenomen en dit is geaccordeerd, ongeacht u het er nu mee eens bent of niet. Heling is wat anders meneer nl.today, ook het kunnen weten van heling. Deel van het probleem is dat er de laatste jaren zo veel kennis is verdwenen dat men veel duurder moet inhuren. Eerst maar eens kijken wat de betreffende ambtenaar heeft gepresteerd.

 • hans

   

  of de wethouder heeft dit keurig gemeld en de raad heeft dit goedgevonden OF de wethouder heeft dit niet aan de raad gemeld en heeft zijn werk niet gedaan door de raad hierover te informeren. De inhuurkracht heeft slechts gevraagd wat hem bij wet is toegestaan. Overigens : Hoeveel uur is deze man ingehuurd?

  reageer
 • Kees

   

  Pravhtig weer al die aannames hiet zonder de harde feiten te kennen.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Zolang die sukkels van een belastingbetalers zich braaf laten uitpersen, zullen dit soort praktijken blijven voortduren. Want de politiek - en ambtelijk verantwoordelijken hebben er echt geen belang bij om dit systeem ( van elkaar de bal toe te spelen ) te veranderen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Dan weet je als inwoner van Almere in ieder geval waar , naast de Floriade, je hardverdiende belasting geld heen gaat.

  reageer
 • NL.Today

   

  Volgt er nog een arrestatie/ veroordeling? het is gemeenschapsgeld! Er is geen wettelijke bevoegdheid welke deze daden legaal maken. Is men bang voor eigen welzijn om aangifte te doen? Zowel de verstrekker als de ontvanger zijn verstandelijk in orde anders hadden deze geen toppositie bereikt. Men had kunnen weten dat dit gecompliceerde diefstal betreft. Waar is het OM nu? of zijn deze zelf nog altijd negatief besproken?

  reageer
 • Hendriks

   

  Wat een overdreven onderbuik reactie!!! Het is NERGENS verboden.

 • Besturen

   

  Spijker op zijn kop!!! Dit is het hedendaagse besturen; vriendjes inhuren voor belachelijk veel geld en daarna op kosten van je vriendje op vakantie gaan, nieuwe auto kopen etc. Daarom is ook de WOB ingesteld omdat bestuurders zichzelf via een omweg (bijna niet traceerbaar) schaamteloos verrijkten. Nu is hier via de WOB aangetoond dat er een hele dure kracht is ingehuurd, iedereen verbaasd, iedereen zegt foei dat mag niet, maar daar blijft het dan ook bij en het gegraai gaat morgen gewoon weer verder.

 • Hoe kom je erbij?

   

  Arrestatie? Veroordeling? Hoe kom je erbij? Hoewel het salaris belachelijk is en er zeker vragen over mogen worden gesteld is het duidelijk benoemd dat dit voor extern overheidspersoneel niet verboden is. Omdat je anders bepaalde externe kennis (wat je ook vind van dit bedrag) niet binnen te halen is. Dus nee, belachelijk dat je dit bedrag gaat verdienen en als gemeente dit toestaat maar verboden is het niet en er is dus geen enkel strafbaar feit begaan.

 • Jos '56

   

  Overdrijven is ook een vak.

 • koos

   

  wie was dat?

  reageer
 • Ed

   

  Wat heeft deze inhuurkracht gepresteerd? Als de gemeente kan aantonen dat er dankzij zijn/haar, kennelijk uitzonderlijke, kwaliteiten miljoenen euro's bespaard of verdiend zijn, dan is het salaris heel misschien te verdedigen.

  reageer
 • Karel

   

  Helemaal mee eens , ter aanvulling zou ik er nog bij willen zeggen, is dit niet mogelijk dan desbetreffende ambtenaar die dit heeft toegestemd weg sturen en degene die heeft ontvangen zijn werk naar behoren alsnog laten uitvoeren of deel van salaris inleveren .iedereen weet wat de afspraken zijn over top inkomens.

 • ron h

   

  100 procent eens. volgens mij heeft de raad dit hoge loon in verleden gewoon geaccordeerd (als ik me dat goed herinner)

 • Boels

   

  Onbegrijpelijk. De gemeenteraad zou op de achterste benen moeten gaan staan. Heeft de interim resultaten geboekt en kunnen de burgers nu vertrouwen op een uitstekende bedrijfsvoering?

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Vriendjespolitiek???

  reageer
 • Cirefrin

   

  Dus ziet maar weer geen niveau in Almere bij ambtenaren. Daar voor moeten we mensen van buitenaf halen. Is voorbeeld voor niveau ambtenaren Floriade. Daar gaat ons gemeenschapgeld naar toe.

  reageer
 • jan

   

  waarom zulke goedkope mensen inhuren?

  reageer
 • RoelP

   

  Waar kan ik solliciteren???

  reageer
 • Dirk2

   

  Socialistische graaicultuur! Is iemand nog verbaasd?

  reageer
 • 13xx

   

  U weet wat deze ingehuurde 'ambtenaar' stemt? (ik vermoed dat iemand met deze inkomsten op de VVD stemt)

 • .\/\/.

   

  Als het alleen een 'socialistisch' probleem was zou het eenvoudig op te lossen zijn: via de stembus. Maar onze hele bestuurscultuur is van dit soort zaken doortrokken, en niet alleen bij de socialisten. Sinds decennia wordt Nederland op lokaal, provinciaal en nationaal niveau altijd geregeerd door coalities waarin naast de PvdA ook allerlei andere partijen zitten. De graaicultuur is dus óók de andere partijen aan te rekenen. Iedereen heeft boter op zijn hoofd!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert