Cabaretier en presentator Rients Gratama overleden

FLEVOLAND
Cabaretier en oud-radiopresentator van Omroep Flevoland Rients Gratama is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf woensdag, zo heeft zijn vrouw bekend gemaakt. Hij kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen.

Gratama werd hij in 1967 ontdekt door Wim Sonneveld, die hem aanspoorde tot het maken van een landelijke tournee. Hij volgde dat advies op en speelde met onder anderen Jasperina de Jong en Gerard Cox in de musical Fien, met Jasperina de Jong en Jenny Arean in de musical Heerlijk duurt het langst en hij maakte tussendoor nog twee theatershow's met Gerard Cox.

Gratama schreef ook de musical Mata Hari, die zowel in het Fries als in het Nederlands werd gespeeld, en hij was te zien in diverse films.

Gratama werd in 1932 geboren in het Friese Pingjum en begon zijn theatercarrière in 1957 bij het Friese theatergezelschap Tetman de Vries. Vervolgens richtte hij een eigen gezelschap op en kwam hij in 1966 met een Friese onemanshow.

Naast cabaretier was hij ook acteur, tekstschrijver, zanger, dichter en presentator. In de jaren negentig presenteerde Gratama, samen met Gerard Hullegie een radio-programma bij Omroep Flevoland. In dat programma stonden kunst en cultuur centraal.

De Fries maakte zich in 2014 boos over de schaatsbaan-ambities van Almere. Gratama vond dat het niet terecht dat Thialf in Heerenven mogelijk de status van nationale schaatsbaan zou verliezen. Samen met Syb van der Ploeg van De Kast, schreef hij het nummer Almere Kolere.

 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert