Gemeente NOP neemt 7 miljoen verlies op centrumplan

EMMELOORD
De gemeente Noordoostpolder neemt 7 miljoen euro verlies op het centrumplan van Emmeloord. Over de herontwikkeling van De Deel en de Lange Nering wordt al tien jaar gesproken. Er komen onder meer nieuwe winkels, kantoren en appartementen, en het openbaar gebied wordt compleet vernieuwd.

De gemeente werkte tot 2015 samen met ontwikkelaar Provast. Omdat dit bedrijf geen investeerder kon vinden om de plannen te realiseren, verbrak de gemeente de samenwerking. Door die breuk zit de gemeente Noordoostpolder met een gat van negen miljoen euro.

Gat door grondexploitatie
5,5 miljoen euro wordt direct als verlies afgeboekt. Het resterende bedrag, 3,5 miljoen, gaat om de grondexploitatie. In het nieuwe centrumplan verwacht de gemeente dat er maar voor 2 miljoen aan grond wordt verkocht. De resterende 1,5 miljoen euro wordt afgeboekt als verlies. 

In de 7 miljoen zijn niet de kosten van de Poldertoren meegenomen. De gemeente moest in 2013 noodgedwongen een verlies van 2,9 miljoen euro accepteren op de toren.

Inwoners kunnen nog meepraten
Volgens wethouder Henk Suelmann is het plan nu klaar en mag de gemeenteraad zich er in oktober over buigen. Komend voorjaar wordt begonnen met de herontwikkeling van De Deel. In een zogenoemd stadscafé kunnen inwoners van Emmeloord nog meepraten over de bestrating, het straatmeubilair en de aanleg van het groen op en rond het plein.

reacties (15)

 • Logisch nadenken?

   

  Poetsen en masseren noemen we dit traject.Of te wel smeer iedereen de ogen goed dicht met een z.g.n. democratisering proces.Een bureautje dit ,een adviseurtje dat en vervolgens ook nog de gemeenschapsgeld verspelen met gegoochel.Dit noemen we politiek bedrijven?Met enige afschuw lezen we de afschrijvingen ,je zult maar rond moeten komen van een minimuminkomen.Hoe is het mogelijk dat deze lang zittende partijen in het college van de Noordoostpolder een geweten bezitten die tegenstrijdigheden zo vernuftig weten te omzeilen.De biechtvader en de dominee hebben geen invloed meer op hun volgelingen of alleen op zondag? Hebben deze partijen nog wel de juiste status waar voor ze staan?

  reageer
 • JanB

   

  Over de herontwikkeling wordt al tien jaar gesproken. Maar de eerste stap m.b.t de herinrichting van De Deel is al meer dan 25 jaar geleden gezet toen 'De Deeltjes' ineens tegen de vlakte moesten om ruimte te maken voor de nieuwe plannen..... Een kwart eeuw later lijkt het er eindelijk van te gaan komen!

  reageer
 • Gast

   

  En voor de zorg word alles weg bezuinigd! Iets wat de gemeente moest overnemen! Dus het tekort word daar weg gehaald!

  reageer
 • bouke

   

  Heb ik al door gegeven

  reageer
 • Polderboer

   

  De rekening is opgemaakt, door naar de volgende blunder. Zal je als wethouder niet eens schamen dat je dit je inwoners aan doet?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  Er was toch nog een andere investeerder? Was dat niet Stephan Visser? Die wilde niet meer?

  reageer
 • HH

   

  Voor een compleet nieuwe inrichting van de openbare ruimte valt het wel mee. Of had de gemeente daar ook al eerder een bedrag voor opzij gezet?

  reageer
 • Almerica

   

  Grappig. Weer PVDA'ER. Net zoals in Almere.

  reageer
 • Ambtenaar

   

  Met de kennis van nu kan ik concluderen dat we het wellicht op een andere manier en voor minder geld een vergelijkbaar centrumplan konden presenteren .

  reageer
 • Schaapjes

   

  Zowel provast als de ambtenaren zijn zo fout als wat in dezen. Jammer dat we nu per saldo minder hebben dan voorheen. Een visboer kapot gemaakt, een restaurant naar de knoppen en het kost ons weer geld. Ondertussen is het gemeentehuis zelf al weer twee keer verbouwd... en is provast weer juridisch druk met de markthal

  reageer
 • Jan

   

  Was dat niet een PvdA wethouder, die zo goed met Provast door de bocht kon? Van alles beloven, weinig geven, doet de burger in vreugde leven. Provast failliet, wethouder allang weg, en wie zit er nu op de blaren?

  reageer
 • Paula

   

  Ik hoop toch niet dat de gemeente Noordoostpolder een kandidaat wordt in het programma "Kanniewaarzijn" in item "Weggegooid geld" met als gemeente met het meest verspilde geld.

  reageer
 • Wallander

   

  €150,00 per hoofd bevolking NOP. Valt nog mee,heb zelf wel grotere poedels gehad!

  reageer
 • Boer

   

  Triest

  reageer
 • Stephan Visser

   

  Dat is wel erg veel geld, had dat niet anders gekund ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert