Wethouder betreurt publicatie persoonlijke gegevens

DRONTEN • Do 7 september 2017 | 21:12 • Donderdag 7 september 2017 | 21:12
Wethouder Ton van Amerongen betreurt het dat de gemeente Dronten per ongeluk vijf adressen heeft gepubliceerd van kinderen die gebruikmaken van speciaal leerlingenvervoer. Hij reageerde daarmee donderdag op vragen van GroenLinks over het onzorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens in een online aanbestedingsdocument voor aangepast vervoer.

Volgens Van Amerongen heeft de gemeente woensdagavond telefonisch excuses aangeboden aan de vijf betrokken gezinnen. De overige gezinnen van wie gegevens zijn gelekt, zijn via mail geïnformeerd over de gemaakte fout. In totaal gaat het om 206 straatnamen. De wethouder belooft dat de gemeente vanaf nu nog beter op privacygevoelige informatie in (online) documenten gaat letten.

'Anonimiseren is niet genoeg'
GroenLinks is bang dat inwoners door dit soort fouten hun vertrouwen in de gemeente kwijtraken. De partij vindt het anoniem maken van de gegevens niet in alle gevallen afdoende, omdat in straten in het buitengebied met weinig huizen de informatie alsnog herleidbaar is. Bovendien is het document online nog steeds vindbaar. 

Van Amerongen legde uit dat in de gepubliceerde rittenlijst geen namen van personen hebben gestaan, maar uitsluitend straatnamen. Die zijn nodig om het aantal kilometers en de route te kunnen berekenen. Er stond ook een kolom met bijzonderheden over het ophalen en brengen van de kinderen. In vijf gevallen is daarbij ook het huisnummer blijven staan. "Die hadden nooit gepubliceerd mogen worden", aldus de wethouder. Volgens hem is het document door vier personen gecontroleerd en hebben zij de huisnummers over het hoofd gezien.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Hans

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  he is dat niet dezelfde wethouder van die fout met de belastingdienst? en slaapt de gemeenteraad? want Dronten heeft toch voor bijna 100.000 euro een interim ingehuurd om de interne controle op orde te maken en volgens management, controller en burgemeester zou interne controle nu op orde zijn. Als 4 mensen de fout niet zien wordt het tijd dat manager bedrijfsvoering na de zoveelste fout ontslagen wordt.

  reageer
 • pieter de oude

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  Bij de volgende burgemeestersbenoeming in Dronten, ligt er een schone taak voor assertieve raadsleden en vergeet dan even de partijpolitiek.

  reageer
 • Oeverlopertje

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  In alle fouten en zogenaamde beste bedoelingen komt het steeds weer naar voren: gemeente Dronten houdt niet van de Drontenaar!

  reageer
 • Guderian

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  Door vier (4) personen nagekeken en .....over het hoofd gezien. Het is en blijft een smurfendorp.

  reageer
 • ron h

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  wat een heisa om 5 vergeten huisnummertjes zelfs god maakt fouten. laat staan een mens. nee kritiekgevers maken nooit fouten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ilse

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  In een van mijn vorige reacties gaf ik aan dat het hier niet mee gedaan zou mogen zijn, maar toen wist ik nog niet dat de verantwoordelijk wethouder Ton van Amerongen was. Dat is de enige goede wethouder van het hele spul. Laat die maar zitten. Ik ben geen vvd-er maar alleen al om hem als wethouder aan te kunnen houden zou ik op die club gaan stemmen.

  reageer
 • Marc

    Vr 8 september 2017 Vrijdag 8 september 2017

  Dus als een wethouder die je aardig vindt over een dossier gaat waar aantoonbaar verwijtbare fouten zijn gemaakt, vindt je het wel prima, want die wethouder is zo aardig? Er zit een veel en veel betere wethouder in het college, alleen hoor je niet veel over hem, omdat dit soort fouten bij hem niet voor komen. Onder Van Amerongen is een miljoenenblunder met premies van werknemers gemaakt, maar ach, hij is zo aardig. Er liggen nu medische gegevens van kinderen op straat, gekoppeld aan hun straat. Het nummer staat er "maar" in 5 gevallen bij, maar heb je dat nodig, als er staat "kind in rolstoel, Annemoonstraat Swifterbant"? Dan weet je toch over welk kind het gaat? En ik kan dit niet genoeg benadrukken, het gaat hier om kinderen die nooit toestemming hebben gegeven voor het afstaan van hun gegevens. Kinderen. En de wethouder roept, in plaats van excuses aan te bieden, dat andere gemeentes het veel slechter hebben gedaan dan Dronten. Wat een goede wethouder!

 • Frank

    Do 7 september 2017 Donderdag 7 september 2017

  Groen links kan wel roepen en wijzen maar in het verleden hebben ze zich duidelijk bewezen als hard schreeuwen maar NIET handelen al komt het kei harde bewijs op een olifant het gemeentehuis binnen wandelen. In Dronten heeft men geen privacy!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert