Wethouder betreurt publicatie persoonlijke gegevens

DRONTEN • Do 7 september 2017 | 21:12 • Donderdag 7 september 2017 | 21:12
Wethouder Ton van Amerongen betreurt het dat de gemeente Dronten per ongeluk vijf adressen heeft gepubliceerd van kinderen die gebruikmaken van speciaal leerlingenvervoer. Hij reageerde daarmee donderdag op vragen van GroenLinks over het onzorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens in een online aanbestedingsdocument voor aangepast vervoer.

Volgens Van Amerongen heeft de gemeente woensdagavond telefonisch excuses aangeboden aan de vijf betrokken gezinnen. De overige gezinnen van wie gegevens zijn gelekt, zijn via mail geïnformeerd over de gemaakte fout. In totaal gaat het om 206 straatnamen. De wethouder belooft dat de gemeente vanaf nu nog beter op privacygevoelige informatie in (online) documenten gaat letten.

'Anonimiseren is niet genoeg'
GroenLinks is bang dat inwoners door dit soort fouten hun vertrouwen in de gemeente kwijtraken. De partij vindt het anoniem maken van de gegevens niet in alle gevallen afdoende, omdat in straten in het buitengebied met weinig huizen de informatie alsnog herleidbaar is. Bovendien is het document online nog steeds vindbaar. 

Van Amerongen legde uit dat in de gepubliceerde rittenlijst geen namen van personen hebben gestaan, maar uitsluitend straatnamen. Die zijn nodig om het aantal kilometers en de route te kunnen berekenen. Er stond ook een kolom met bijzonderheden over het ophalen en brengen van de kinderen. In vijf gevallen is daarbij ook het huisnummer blijven staan. "Die hadden nooit gepubliceerd mogen worden", aldus de wethouder. Volgens hem is het document door vier personen gecontroleerd en hebben zij de huisnummers over het hoofd gezien.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel