Gemeente: 'Brugwachter moet terugkomen'

URK
De gemeente Urk heeft de provincie Flevoland in een brief gevraagd om te stoppen met het op afstand bedienen van de Urkersluis. Volgens de gemeente is het belangrijk dat er weer een brugwachter komt. 

De gemeente heeft de brief geschreven, omdat er vorige week een schip klem kwam te zitten onder de brug van de sluis. De brug ging volgens de schipper niet omhoog toen de sluis vol liep. Die liep hierdoor flinke schade op.

Samen met Bedrijvenkring Urk (BKU) heeft de gemeente ook gezegd het niet eens te zijn met plannen voor de inperking van de scheepslengte. Op dit moment mogen schepen tot maximaal 49,5 meter door de sluis varen. Na een eventuele inperking van de provincie is die lengte 47 meter. De gemeente en BKU zijn bang dat de beperking slecht is voor de bedrijven rondom de sluis. 

Herstelwerkzaamheden
Door de botsing zijn de scharnieren van de brug verbogen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Het wegverkeer moet omrijden via de Arie de Witbrug. 

reacties (7)

 • jacob van veen kampen

   

  Niet normaal de scheepslengte te verkleinen tot 47m. Dit is het probleem verkeerd aanpakken. Er wordt al jaren geschut met schepen van maximale lengte. Het is de laatste (2??) jaar twee keer bingo. Brugwachter op afstand is het probleem! (reactie van oud schipperszoon)

  reageer
 • Monico

   

  Goh,,, toch nog instanties waar mensen nog de kop erbij hebben om sluiswachters te herplaatsen, Die provinciale water gasten zijn echt onnozel. Zou wel fijn zijn dat ze wat snel de brug klaar hebben, ik moet steeds omrijden, kan ik dat claimen bij de provincie?..

  reageer
 • Jan van Loosen

   

  Wat in zeutjen vanmiddag toen ik Ureum binnenkwam vanmiddag. Een heuse file zo wel op de domineesweg alsook op het industrieterrein. Hoop toch echt dat deze misère snel verholpen is. Wie helpt me over de brug😁

  reageer
 • Klaas

   

  Ja de weg is niet breed genoeg en de verkeersdrukte is een ramp als een brug defect is. Algehele raadsvergadering moet unaniem besluit dat er een derde vierde of vijfde brug moet komen als niet dan een tunnel graven onder de rook afvaart toch kunnen we hoog of laag springen om dit gezeik maar hij moet er toch gekomen.als de fractie mij akkoord gaat kunnen we met ze alle rond om de tafel gaan zitten om hier over te discussiëren toch moeten we ook kijken naar alternatieven

 • KC

   

  Het is niet leuk wat er gebeurd is. Het schip zou ernstige schade hebben, maar dat valt ook wel. Hij vaart al ettelijk keren met zand richting Lelystad. Het hekwerk achterop het dek is gedeeltelijk ingedrukt en een klein polyester roeibootje is kapot.

  reageer
 • jacob

   

  Wat schade schip betreft, is niet van buitenaf te inschatten, met zoveel druk op roef krijgt het raamwerk en spanten werk behoorlijke optater, dat zie je met bloot oog niet.

 • zoetelievegerritje

   

  En wie gaat dat betalen?

  reageer
 • kees d.

   

  Betalen doen wij toch wel. Maar bezuinigen is de Brugwachter weg en houd de provincie meer geld over.

 • laat alle reacties zien
 • Desiree

   

  Ja, die 2,5 meter minder lengte zal echt het probleem zijn.

  reageer
 • Jacob

   

  Jazeker, als je een binnenvaartschip van het type Kempenaar hebt, pas je nu net aan in de sluis. Na de eventuele inperking dus niet meer.

 • Disiree over Flakkee

   

  Helemaal mee eens alleen moet die 2,5 ten opzichten van het huidige systeem met drieënhalf meter verlengd worden in de diepgang moet ook wat meer worden aangezien het brugdek te laag hem boven de boot zal het moeten worden aangepast naar de huidige maatstaven

 • De ingenieur

   

  Lachwekkend, men weet helemaal of dit er iets mee te maken had en bovendien zijn er de laatste tijd juist zeer ernstige incidenten geweest, zelfs met dodelijk afloop, bij de bemande Ketelbrug. De gemeente kan zelf wel even drie FTE in dienst nemen en leveren om de sluis met brug te bedienen.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Dat laatste lijkt mij niet want alle brug en sluiswachters worden ingehuurd via odv maritiem en zijn vrijwel nooit meer in vaste dienst

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert