"Stadsverwarming duurder dan verwarming met aardgas"

FLEVOLAND
Mensen die gebruik maken van stadsverwarming zijn vaak duurder uit dan mensen die hun huis verwarmen met aardgas. Het lukt vaak ook niet om van stadsverwarming af te komen als je dat zou willen. Lukt dat wel, dan brengt de warmteleverancier soms torenhoge bedragen in rekening. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Radar in samenwerking met de vergelijkingssite EasySwitch.nl.

In Flevoland hebben zo'n 20.000 huishoudens stadsverwarming. De meeste aansluitingen zijn in Almere en Lelystad. Landelijk hebben zo'n 600.000 huishoudens blok- of stadsverwarming.

Stadsverwarming mag niet duurder zijn
Aanleiding voor het onderzoek is de herziening van de warmtewet uit 2014. Die moet regelen dat mensen met stadsverwarming in principe niet meer betalen dan mensen die een gasaansluiting hebben. Volgens het onderzoek klopt dat niet. Er zijn voorbeelden bekend van huishoudens die ruim 350 euro per jaar meer betalen.

Juridische aanpak NUON mislukt
De gemeente Almere heeft lange tijd geprobeerd de NUON met juridische procedures te dwingen de prijzen van stadsverwarming te verlagen, maar dat is niet gelukt. De verwachting is dat de warmtewet in 2018 wordt herzien. De problemen die zich onder meer voordoen in Almere zouden dan opgelost moeten zijn.

reacties (36)

 • Cirefrin

   

  Met terugwerkende kracht?

  reageer
 • Ed

   

  Fossiele brandstoffen, ontstaan over een periode van honderden miljoenen jaren, worden er nu in een noodtempo doorheen gejaagd. Dat feit ontkennen is van het niveau : " het duurt mijn tijd wel uit en na ons de zondvloed". Fijn voor toekomstige generaties.

  reageer
 • DHE

   

  Daar komt vast een uitzondering voor, kijk maar naar groot verbruikers zoals de tuinbouw....eeen veel lagere gasprijs dan u heeft.

  reageer
 • DHE

   

  Nee, ik denk dat we straks zo wie zo geen gas meer is als alternatief...het wordt ontmoedigd, door extra belastingen, gebeurd nu al. En straks mag het gewoon niet meer. Dus er is geen probleem voor de nuon, ze kunnen gewoon doorgaan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik ben het niet vaak met je eens, maar nu wel. Bijkomend voordeel is dat ik thuis géén verbrandingstoestel heb. Dus geen onderhoud aan ketel of wat dan ook. En nul kans op koolmonoxidevergiftiging, een veel lagere kans op brand. Vlam in de pan alleen als ik het zelf wil.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  Mijn cijfers: Basis onderhoudsabonnenent CV ketel € 110 p.j. Afschrijving CV ketel € 160 per jaar op basis 10 jaar. Incidentele kosten laatste 2 jaar: Vervanging verroeste gasleiding € 525, vervanging printplaat CV ketel € 210. En dat is allemaal nog niet zo erg, maar het veiligheidsaspect zou ook meegeteld moeten worden. Ik ben doodsbenauwd voor een gaslek en koolmonoxyde. Dus wat mij betreft gas mijn huis uit en stadsverwarming er in! Daar heb ik wel € 30 per maand meer voor over.

  reageer
 • Boels

   

  Ik heb op de radiatoren thermostatische kranen geplaatst en dat scheelt een slok op een borrel in comfort en verbruik. Vaak staat een kamerthermostaat op de verkeerde plaats (in de buurt van radio en/of TV en dan meet de thermostaat een hogere temperatuur) en dat gaat ten koste van het comfort.

  reageer
 • Stephan

   

  @Esveen: inderdaad moet je alle kosten, dus ook de aanschaf en de jaarlijkse onderhoudskosten aan de cv-installatie meenemen. Hangt uiteraard af van het merk cv-ketel. Als je uit gaat van een gemiddelde aanschafprijs van EUR 1500 (om de 10 jaar) plus ca EUR 120 per jaar aan onderhoud moet je naast het verbruik nog EUR 270 per jaar aan onderhoud en afschrijving meerekenen. Daarbij komt dat als je niet op gas maar op elektra gaat koken, het prijsvoordeel ten dele weer teniet wordt gedaan.

  reageer
 • Kaassie

   

  op zich zijn de kosten gelijk misschien zelfs iets minder bij stadsverwarming. Probleem is dat je met stads verwarming, veel minder accuraat de te temperatuur in huis kunt aanpassen. Bij gas installatie zet je 's nachts en overdag, vaak de temperatuur enkele graden lager. Bij stadsverwarming kun je minder snel en simpel de temperatuur regelen. Dat is nu precies waarom je vaak meer kwijt bent dan stoken met een ketel ( afgezien de kosten van de ketel)

  reageer
 • Boels

   

  Waar in Almere zijn de verbrandingsinstallaties en de industriële processen? En het gas raakt helemaal niet op; nu transporteert NL aardgas naar Italië tegen een spotprijs. En laat er nu een gasleiding aangelegd worden vanuit Israel (een gasveld honderd+ maal zo groot als Slochteren) via Cyprus naar Italië, kunnen we daar toch mooi gebruik van maken.

  reageer
 • Tsja

   

  Kijk eens bij Breman. Prima ketels plus onderhoud.

  reageer
 • RoelP

   

  En wat er nu gaat gebeuren, is dat de gasprijs naar omhoog wordt bijgesteld met de smoes dat er minder gas gewonnen wordt. Wat denk je dat de NUON voor schadeclaims moet incasseren als de prijs van stadsverwarming omlaag zou moeten.

  reageer
 • Ed

   

  Ook restwarmte van vuilverbranding of industriële processen kan gebruikt worden. En ja, als het gas binnen afzienbare tijd op raakt, dan sta je óók in de kou.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Uw huis is wel veel moderner en waarschijnlijk beter geïsoleerd. Daarbij heeft u nu een eigen installatie die wel Euro 600 per jaar kost.

  reageer
 • de accountant

   

  Welke ketel kost Euro 1500? Heb je die ook al uit China of van de Action?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het eeuwige gezanik uit Flevoland. Gezeur van begin tot eind. Het aantal aangesloten huishoudens in Almere is veel groter. Evident vergeten mensen de kosten van een eigen HR installatie die je om de zoveel tijd moet vervangen mee te rekenen. Bij stadsverwarming heb je een warmtewisselaar van de NUON en die is volkomen zorgenvrij. NB Wie wil er nog gas als nieuw installatie? Je moet je huis goed isoleren en zo min mogelijk gebruiken.

  reageer
 • ron

   

  onderhoud ik betaal 80 euro per 2 jaar = 40 per jaar en nieuwe 1500 per ca. 10 jaar = 150 per jaar huren kost 360 /jaar in hoeverre men deze kosten wel of niet heeft mee gerekend weet ik niet. NB De ambitie van Nuon is dat in 2040 in heel Amsterdam zo’n 230.000 woningen op stadswarmte zullen zijn aangesloten. Dit is ongeveer 40% van de bebouwing van de stad. met deze actie is men al driftig bezig.

  reageer
 • WF

   

  Was dit verhaal niet al eens bij de Raad van State geweest?

  reageer
 • Dirk

   

  nou slaap jij lekker verder dan want die kosten worden door berekend in de service kosten jij denkt dat de cv monteur bij een huurwoning gratis werkt

  reageer
 • Dirk

   

  Sinds wanneer betaalt de verhuurder de servicekosten?

  reageer
 • Boels

   

  Stadswarmte draait op restwarmte van fossiele centrales en die moeten van groen dicht. Dan sta je mooi in de kou ;-)

  reageer
 • Dirk

   

  En ook de vervanging van een CV ketel staat nergens. Komt ook op ongeveer € ..1.500,00. Dus ongeveer € 100,00 per jaar. Wat is dan nog goedkoop?

  reageer
 • Faerie

   

  Esveen, onderhoud ketel is echt niet zo veel, en (sociaal) huurders betalen dat in de huur/servicekosten. Dan nog.. leg dat naast verschillen in bedrag die je hoort, hieronder de reactie bijv. van As (maar ik ken genoeg van deze verhalen met dat soort hoge bedragen), dan is alsnog gas flink goedkoper. Ik vermoed dat het product stadsverwarming niet zo zeer duurder is, maar dat er andere hoge kosten bijkomen. Je hebt bij warm tapwater sowieso een tweede waterleiding waar je kosten voor betaald. En die vastrecht of leveringskosten zijn meestal erg hoog met belasting over belasting over belasting. Ik ben er momenteel heel erg mee bezig, omdat ik misschien wil verhuizen naar Stad, maar verhalen van vrienden die ervaring hebben met stadsverwarming verschillen enorm. Er zijn erbij die inderdaad veel meer betalen, maar er zijn er ook een paar bij met een normaal maandbedrag, zelfs laag te noemen. Vraag me dan af wat zij anders doen dan die anderen, en dan zijn het zelfs gezinnen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Dus u denkt dat de Noun niet zal mee steigen in de stadsverwarming prijs?? Ik ben blij met mijn aargas ik betaal net geen 40 euro per maand.

  reageer
 • Joesoepov

   

  Ook wij zijn in Zeewolde stadsverwarming-gegijzeld. Stadsverwarming is groener dan gas? Zeker. Ik wilde een warmtepomp op aardwarmte investeren in onze nieuw te bouwen woning, dat is nog groener. Maar dan zouden we toch een aansluiting op het stadsverwarmingsnet moeten realiseren én betalen: € 6.100,00 meneer! Dus geen warmtepomp. Als de dag komt dat we van die dure hobby af kunnen ben ik de allereerste die vooraan staat.

  reageer
 • Lexxie

   

  Beloven? Hou toch op ik krijg nog steeds 1000 euro Corrupte bananenrepubliek Nederland

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Amateurs als bestuurders van Almere. Zij hebben de macht aan de NUON gegeven. De dupe zijn de inwoners en zij betalen de prijs. En de NUON ? Da's een commerciële partij die maar een doel heeft, het maken van winst. Ooit was verwarmen een eerste levensbehoefte maar dankzij onze landelijke politiek verkwanselt.

  reageer
 • Roeland

   

  Deze kosten heb je toch niet als je in een huurwoning woont?

  reageer
 • .W.

   

  En wat is het middel tegen alle kwalen? Precies, we bedenken een nieuwe subsidie.

  reageer
 • Esveen

   

  In geen enkele vergelijking komen de kosten van onderhoud van ketel naar voren. Dat komt ook op ongeveer € 250,00 per jaar. Dus dat moet je wel meetellen en verschil is dan kleiner.

  reageer
 • Danny

   

  Opgelost? Dat zal dan wel betekenen dat ze die regel gewoon afschaffen.

  reageer
 • As

   

  €350,- per jaar, laat me niet lachen. Ik ben van Almere stad naar Almere buiten verhuisd en ben van €180,- per maand gezakt naar €130,- per maand, dat is dus €600,- per jaar terwijl er qua gezinssamenstelling niks verandert is

  reageer
 • Boels

   

  Stadswarmte volgens Nuon:" Zo zorgen we voor een enorme CO2-besparing." Windparken, zonnepanelen en zonneweiden wentelen zich in CO2-gerelateerde subsidies, renteloze leningen, kwijtscheldingen enz. Gebruikers van stadswarmte betalen de hoofdprijs en kunnen geen kant op. In de toekomst wordt de restwarmte schaars (nu afkomstig van fossiele centrales die zo nodig weg moeten) en wordt stadswarmte nog duurder. De gemeente moet stoppen met het financieren van "hernieuwbaar" en de vrijkomende gelden gebruiken als CO2-verminderingsubsidie voor stadswarmtegebruikers.

  reageer
 • Jojanneke

   

  Schandalig!! We betalen dus al tientallen jaren veel te veel voor de stadsverwarming. En dan zit daar een meneer gewoon te vertellen dat het allemaal binnen de wet van de energie-tarieven is. Ploef einde verhaal. Waar blijft de beleidsregel dan dat de stadsverwarming niet duurder mag zijn dan verwarming via gas.... Jammer dat de gemeente Almere juridische steken heeft laten vallen, nu kunnen de inwoners van Almere geen kant op. We blijven 227,-- euro per jaar teveel betalen voor uitsluitend onze stadsverwarming

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Tja, daar waar de burger eens voordeel vsn de vasthoudenheid vsn de gemeente zou hebben (om toch steeds weer tegen Nuon on te gaan) haakt men af. Waarom dan niet eens ook zo (stoppen) net die verdomde flo(p)riade ? En krijgen we dan in 2018 wel het teveel betaalde geld met terugwerjende kracht terug ? In Almere zou het jaarlijks gemiddeld 221€ per jaar zijn. Kan ik me meteen wat zonnepanelen op het dak zetten van die pakweg 3000€.

  reageer
 • Dhe

   

  Opgelost: dan wordt in 2018 gas zo wie zo ontmoedigd en duurder, dus groeit de gasprijs vanzelf naar stadsverwarming toe......probleem opgelost.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert