Eigenaar kotter wist van drugstransport

Urk 12 september 2017
De eigenaar van de Urker drugskotter Z181 wist dat zijn schip drugs ging ophalen. Hij zou daar 300.000 euro voor krijgen. De Urker heeft dat eerder bekend, bleek dinsdag tijdens de rechtszaak in Amsterdam. Hij stond daar samen met twee andere dorpsgenoten, een Pool en een man uit Montenegro terecht voor drugshandel.

In juni van dit jaar ontdekte de politie op de Urker drugskotter 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte. De drugs hadden een straatwaarde van 10 miljoen euro en zaten in tassen die nog nat waren. Justitie denkt dat de cocaïne kort daarvoor uit zee was opgevist.

Observatieteam
Vier van de vijf verdachten in de zaak waren opvarenden van het schip. De vijfde verdachte is de eigenaar van het schip. Hij werd door een observatieteam van de politie op Urk en in Lelystad gezien met een contactpersoon die de kilo's coke op het vrachtschip heeft gebracht. Vanaf dat schip zijn de drugs in 13 tassen in de Noordzee gegooid en opgevist door de kotter.

De politie onderschepte ook versleutelde berichten tussen topcriminelen. Daarin werd de naam van de Z181 genoemd als drugskotter. 

Bedreiging
De advocaat van Urker eigenaar van de drugskotter zei voor de rechtbank, dat de man de coke uit zee opviste omdat hij bedreigd werd door de organisatie achter het drugstransport. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van dat verhaal. 

Na zijn arrestatie zou ook zijn familie worden bedreigd. Daarom heeft de Urker politie volgens het Openbaar Ministerie extra zorg voor zijn familie. 

De vijf verdachten blijven allemaal nog in de cel. In maart volgend jaar behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk. 

Meer arrestaties
Vorige week arresteerde de politie nog twee mannen voor betrokkenheid bij de zaak. Zij komen allebei uit Noord-Holland en kwamen ook in beeld via versleutelde berichten. Deze twee mannen komen op een later moment voor de rechter. Zij worden ook verdacht in andere zaken, onder meer voor betrokkenheid bij poging tot moord. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer