Eigenaar kotter wist van drugstransport

URK

De eigenaar van de Urker drugskotter Z-181 wist dat zijn schip drugs ging ophalen. Hij zou daar 300.000 euro voor krijgen. De Urker heeft dat eerder bekend, bleek dinsdag tijdens de rechtszaak in Amsterdam. Hij stond daar samen met twee andere dorpsgenoten, een Pool en een man uit Montenegro terecht voor drugshandel.

In juni van dit jaar ontdekte de politie op de Urker drugskotter 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte. De drugs hadden een straatwaarde van 10 miljoen euro en zaten in tassen die nog nat waren. Justitie denkt dat de cocaïne kort daarvoor uit zee was opgevist.

Observatieteam
Vier van de vijf verdachten in de zaak waren opvarenden van het schip. De vijfde verdachte is de eigenaar van het schip. Hij werd door een observatieteam van de politie op Urk en in Lelystad gezien met een contactpersoon die de kilo's coke op het vrachtschip heeft gebracht. Vanaf dat schip zijn de drugs in 13 tassen in de Noordzee gegooid en opgevist door de kotter.

De politie onderschepte ook versleutelde berichten tussen topcriminelen. Daarin werd de naam van de Z-181 genoemd als drugskotter. 

Bedreiging
De advocaat van Urker eigenaar van de drugskotter zei voor de rechtbank, dat de man de coke uit zee opviste omdat hij bedreigd werd door de organisatie achter het drugstransport. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van dat verhaal. 

Na zijn arrestatie zou ook zijn familie worden bedreigd. Daarom heeft de Urker politie volgens het Openbaar Ministerie extra zorg voor zijn familie. 

De vijf verdachten blijven allemaal nog in de cel. In maart volgend jaar behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk. 

Meer arrestaties
Vorige week arresteerde de politie nog twee mannen voor betrokkenheid bij de zaak. Zij komen allebei uit Noord-Holland en kwamen ook in beeld via versleutelde berichten. Deze twee mannen komen op een later moment voor de rechter. Zij worden ook verdacht in andere zaken, onder meer voor betrokkenheid bij poging tot moord. 

reacties (14)

 • Urker kloas

   

  Goed voor de economie een beetje handgeld. De onder druk gezette transporteurs worden harder aangepakt dan de uiteindelijke verslaafde gebruikers.
  Iedere zending voorzien van overdosis schijtpoeder en het lost zichzelf op.

  reageer
 • De advocaat

   

  Er zijn nog meer schippers actief in de drugstranporten. En ze weten het van elkaar want ze werken samen, volgens de informatie gevonden op de telefoon van de 'opdrachtgever'

  reageer
 • Klaas

   

  Correctie: gaat hier niet om een Urker kotter hè. Moge duidelijk zijn dat dit een Belgische kotter is 😉

  reageer
 • Opgemerkt

   

  Hmmmmm, apart. Het OM gelooft niet dat de eigenaar bedreigd werd maar zorgde wel voor extra politiebeveiliging voor het het gezin na arrestatie van de eigenaar. Ik lees iets tegenstrijdigs

  reageer
 • bart

   

  Voor dat hij het ging ophalen werd hij bedreigd zegd hij en dat geloven ze niet . En nu word zijn gezin bedreigt.

 • Luppien

   

  Er wordt nog altijd meer drugs buiten Urk genuttigd dan op Urk.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dat slaat als een tang op een varken... over de hele wereld wordt meer drugs gebruikt dan alleen in Lelystad.... ja nogal logisch he..............

 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Wat een judgement overal😂 We blijven allemaal mensen het is niet goed te praten maar dit zijn dingen die overal gebeuren nu ist een kotter morgen gewoon weer een container in Maassluis Tot je de man zijn motivatie weet en of in zijn schoenen staat weet je pas waarom mensen dingen doen. Wat ik persoonlijk erger vind is dat meneer even boete doet in de kerk en zich weer "schoon van zonden" waant..

  reageer
 • Harriet

   

  Jammer dat heel Urk gelijk door het slijk wordt gehaald.... ik kan alleen maar beklag hebben met hun vrouwen en kinderen Maar daar staan we te weinig bij stil. De meesten roepen/ schrijven zomaar wat en denken niet na... heeeeel jammer

  reageer
 • Schaapjes

   

  Het is al jaren zo dat er met vissen geen geld verdiend word .kijk eens naar die schepen en huizen en auto's.

 • Ed

   

  Het is echt dweilen met de kraan open zolang de gebruiker kennelijk rustig zijn lijntjes mag blijven snuiven. De vraag creëert het aanbod.

  reageer
 • Willemsen

   

  Als je de verhalen wilt geloven dan moet er heel wat onoorbaars buiten de territoriale grenzen op het water plaatsvinden. En wie komen daar: juist de vissers in hun vissersbootjes. Nu drugs straks weer iets anders. Dus er zullen meer eigenaars van boten die andere inkomsten hebben dan alleen de verkoop van vis.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik kan er geen medelijden mee hebben... wie zijn billen brandt.. hopelijk wordt hij voor een flinke tijd opgesloten met de nodige beperkingen.

  reageer
 • Urker

   

  Almere Amsterdam Lelystad net zo alleen daar wordt niet zo uitvoerig over gepraat Urk natuurlijk wel want meteen de hele Urker bevolking handeld dan in drugs

  reageer
 • WilmaAlmere

   

  Wilt u die drie steden erbuiten laten. Het gaat hier alleen om Urk.

 • Schaapjes

   

  Oeps .

  reageer
 • Nori

   

  Eigenaar 30 jaar opsluiten, gescheiden van vrouw en kinderen en geen contact met de rest buiten de betonnnen muur.

  reageer
 • Jesse

   

  Er is nauw eenmaal veel vraag naar coke,dus vraag en aanbod. Om nauw net te doen dat het voldoen aan die vraag gelijk staat aan massamoord, is volkomen absurd.

 • .\/\/.

   

  Om dertig jaar te krijgen moet je toch ècht méér uitgevreten hebben.

 • Klaas

   

  Lucratief je schip uitlenen voor 3ton

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert