Tegenslag voor EnergiePioniers Noordoostpolder

EMMELOORD
Het zonnepanelenproject op de bibliotheek in Emmeloord heeft een zware tegenvaller. Emmeloorders die rond het gebouw wonen, konden voordelig zonnepanelen kopen. Ze zouden de energiebelasting over de opgewekte energie van de energiebedrijven terugkrijgen, maar dat blijkt nu toch niet altijd het geval te zijn.

Nuon en Essent weigeren teruggave
Het project van EnergiePioniers Noordoostpolder (EPN) valt of staat met de teruggave. Volgens Judo Bakker van EPN blijkt uit Kamervragen die net voor de zomervakantie zijn gesteld, dat energiemaatschappijen niet verplicht zijn om de energiebelasting over de opgewekte stroom terug te geven. Dat maakt het project veel minder interessant voor klanten van Essent en Nuon. Die twee bedrijven weigeren de teruggave.

Niet te voorspellen
Volgens Bakker was voor de zomervakantie niet te voorspellen dat de energiemaatschappijen een gat in de wet zouden vinden. De meeste kleinere maatschappijen willen de teruggave volgens hem wel betalen. Hij schat dat 30% van de deelnemers klant is bij Essent of Nuon. De zonnepanelen zijn voor die groep financieel niet meer interessant. Overstappen naar een andere maatschappij is een optie, maar dan moeten ze een boete betalen. 

Compensatie voor de overstapboete
De coöperatie gaat in gesprek met de energiebedrijven en hoopt op coulance. Ook wordt er gekeken of de boetes voor een overstap naar een andere energiemaatschappij gedeeltelijk gecompenseerd kunnen worden.

Project aanvankelijk een succes
In augustus werden de 165 zonnepanelen op het dak van de bibliotheek verkocht. Dat was zelfs zo'n succes dat nagedacht werd over nog meer zonnepanelen op Emmeloordse daken. Het project was vooral aantrekkelijk voor mensen die op hun eigen huis geen of te weinig ruimte hebben voor zonnepanelen en toch groene stroom willen opwekken.

reacties (3)

 • Boels

   

  Het hele groene gedoe barst van het amateurisme. Heel jammer dat er zovelen intrappen.

  reageer
 • Kees

   

  Dat is een fikse tegenvaller voor de particulieren

  reageer
 • ron h

   

  vroeg of laat gaat dat verhaal over die belasting toch sneuvelen want het kan niet dat die belasting door steeds minder mensen met steeds lagere bedragen moet worden opgehoest.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Net als het feit dat je voor geleverde kwh dezelfde prijs hebt als voor terugleveren. Het gaat helemaal niet in het milieu het gaat om de centen. Helaas heeft onze overheid de energiebedrijven in de uitverkoop gedaan en dus totaal niets meer te zeggen over hun beleid

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert