Oostvaardersplassen favoriet onder Flevolanders

FLEVOLAND
De Oostvaardersplassen is de populairste vrijetijdsbestemming van Flevoland. Op nummer 2 staat de Bataviawerf in Lelystad en op nummer drie Luchtvaart-Themapark Aviodrome, ook uit Lelystad. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Universiteit van Amsterdam.

In het Vrije Tijd Merkenonderzoek is per provincie onderzocht welke cultuurinstellingen het meeste draagvlak hebben. Inwoners zijn ondervraagd over hun eigen provincie. In totaal deden er 7850 mensen mee aan het onderzoek.

Volgens de onderzoekers is Flevoland cultureel het minst aantrekkelijk. ‘Flevoland moet zich zorgen maken over zijn zwakke cultuurimago. De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaarderplassen is weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.’

reacties (5)

 • Boels

   

  "Volgens de onderzoekers is Flevoland cultureel het minst aantrekkelijk." Flevoland is de jongste provincie. Er gaan eeuwen over heen om iets zinvols in culturele zin te doen. Ook in N/Z-Holland was er de eerste 100 jaar weinig aan cultuur te beleven. Het valt mij tegen dat de Oostvaardersplassen onder cultuur wordt geschaard; het is immers niet anders dan een gruwelijk experiment van "maakbare natuur"-aanhangers.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  De plassen worden op dit moment in zekere mate beheerd. Maar als er IETS is dat in Nederland vanzelf ontstaan is, dan zijn dat de Oostvaardersplassen. Het lang onaangetaste gebied heefft zichzelf gevormd. Omdat bleek dat dat een enorme natuurlijke rijkte met zich meebracht, is men het zodanig gaan beheersen dat de vanzelf ontstane natuur zoveel mogelijk gelijkwaardig kan voortbestaan. Hiervoor zijn o.a. grazers in het gebied geplaatst. In een drukbewoond land ontstaan DIE niet vanzelf. De gazers zijn goed voor het gebied. Het gebied goed voor de grazers. Het mooie is dan dat, via de lucht, spontaan rovers (arend) naar het gebied komen. Dit is inderdaad geen cultuur. Maar dat wordt hier ook niet beweerd. Cultureel heeft Flevoland weinig te bieden (dat is niet zo gek voor een jonge provincie). Daarentegen staan de OV (vanzelf ontstane natuur) goed in de belangstelling. Mooi. Houden zo. Geen recreatiebouw aub.

 • Hannes

   

  Wat gaat de Markt doen die zijn product en dienstverlening moet zien te verkopen!! Er zijn nog veel praktische zaken niet opgelost! En dat alles met een overheersende arrogante Strategisch beleid! Dat gaat voor het culturele scenario, en de uitbreiding van vliegveld Lelystad en de Floriade/woonwijk Almere nog genoeg debacles teweeg brengen!! (Nogmaals dat gaat ten kosten van het culturele imago voor Flevoland en omliggende provincies!))

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Vreemd dat ik Natuurpark Lelystad niet in dit rijtje staat. Zeker als ik zie hoeveel auto's hier altijd op de parkeerplaats staan.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Natuurpark Lelystad is vele malen leuker om te bezoeken dan die altijd maar genoemde Oostvaardersplassen. Iedereen kan toch zien dat de Oostvaardersplassen niks aan is. Een grote kale vlakte met veel te veel groot grazers. Terwijl Natuurpark Lelystad erg gevarieerd gebied is.

 • Karel

   

  De populariteit van de Oostvaardersplassen zal weer net zo snel verdwijnen als Lelystad Airport wordt uitgebreid. Dus, nogal zielig, blijft Batavia open. Lelystad zal wel "trots" zijn op deze tweede plaats voor een gebiedje outletstores. Aviodrome zal bij uitbreiding van de luchthaven wel naar nummer 1 doorschieten. En wat het cultuurimago betreft, wat verwachten ze dan van zo'n jonge provincie. De cultuur zit 'm voorlopig in de architectonische hoogstandjes die vooral Almere te bieden heeft. Flevoland moet zich helemaal niet willen meten met andere provincies. Dat resulteert alleen maar in meelijwekkende pogingen. Almere was (met de nadruk op 'was') altijd de groenste grote stad van Nederland, met veel rust en ruimte voor een relatief goede prijs. Daar had men verder mee moeten gaan, maar in plaats van dat verloedert de stad omdat elke cent naar een zekere landbouwtentoonstelling gaat, eentje die helemaal niet zo groen is als onze gemeente doet voorkomen.

  reageer
 • Bas

   

  Ik ruik hier toch een portie jaloezie!

 • peter van den bemt

   

  Alle reden dus om de Oostvaardersplassen met rust te laten en NIET, zoals de Provincie wil, meer voor recreatie in beslag gaan nemen. Richt je aandacht op de zwakke punten en maak die beter.

  reageer
 • Maartje

   

  Sowieso wordt Lelystad Airport straks de grootste publiekstrekker van de hele regio

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert