Liveblog: Storm hindert vooral verkeer

FLEVOLAND
Het was een stormachtige dag in Flevoland. Weerman Robert de Vries verwacht dat de wind vanaf nu geleidelijk af gaat nemen. De krachtigste windstoot die vandaag gemeten werd was 117 kilometer per uur. Dat was op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Op het IJsselmeer stond enige tijd een zuidwesterstorm. De gemiddelde windkracht was daar 9 beaufort. Voor Flevoland geldt tot 18:00 uur code geel en voor het IJsselmeergebied geldt tot 17:00 uur code oranje.
 
Opmerkelijk
Een groot zeilschip in Bataviahaven sloeg los doordat een aanknopingspunt voor één van de touwen kapot ging door de storm. De havendienst, politie en de KNRM konden het schip vrij snel weer tegen de kant duwen en vastzetten. 
Een zwaan vloog dwars door een raam van basisschool De Ontdekking in Almere een klaslokaal binnen. Nadat juffen en meesters zich over het gehavende dier hadden ontfermd, nam de dierenambulance het over.  
 
Stormschade
De brandweer kreeg meer dan 20 meldingen van stormschade binnen. In de meeste gevallen ging het om omgewaaide bomen. In Emmeloord moesten brandweermannen ingrijpen omdat  een aantal bomen op huis terecht dreigden komen. In de Snijdersstraat in Lelystad dreigden dakplaten los te laten, die zijn verwijderd. Volgens de brandweer konden alle meldingen met de reguliere bezetting worden afgehandeld.
 
Verkeershinder
Het verkeer heeft het één en ander te lijden onder de storm. Automobilisten raakten van de weg maar er zijn vooralsnog geen ernstige ongelukken gemeld. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is vanochtend afgesloten voor vrachtverkeer en aanhangers. Pas om vijf uur werd de dijk weer opengesteld voor vrachtwagens en aanhangers. De snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur voor automobilisten blijft van kracht.

De Oostranddreef in Lelystad werd enige tijd afgesloten omdat er een boom over de weg lag. Vanwege stormschade waren de Kamperweg bij Emmeloord en de Wrakkenweg en de Gemaalweg bij Rutten korte tijd dicht. Door de harde wind had ook de scheepvaart last van vertragingen. De Ketelbrug en Ramspolbrug werden vandaag niet bediend. Schepen konden daardoor niet passeren. 
 
Omdat de ergste wind voorbij is, is ons Liveblog inmiddels beëindigd.


reacties (3)

 • Pieter

   

  Eens Boreas, veel poeha en drukte, terwijl het niets om het lijf had. De hele dag heeft weerstation Marknnesse niet meer dan een windkracht 6 laten zien. Gewoon een hele harde wind in de media. Niet meer dan dat. (En ja, ik ken nog maar al te goed de stormen windkracht 10 en 11 in 1973, waarbij de schade vele keren hoger was dan een omgewaaid boompje of een afgewaaid dakpannetje)

  reageer
 • Stevie

   

  Ja vroeger was alles beter.

 • Schaapjes

   

  Op de n50 bij Kampen richting emmeloord is zojuist een vrachtwagen op zijn zij gevallen

  reageer
 • Boreas

   

  Een beetje wind in heel Nederland is een rep en roer wat een hoop haisa om niks.

  reageer
 • Hans B

   

  Ach, al die omgewaaide vrachtauto's op de weg, omgewaaide bomen op (soms rijdende) auto's waarbij zelfs enkele personen zwaar gewond zijn geraakt en in Giethoorn een geparkeerd auto de sloot ingewaaid... Volgens u dus een hoop heisa om niks...

 • kees d.

   

  ach jij bent natuurlijk meer gewend!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert