Graanloods volledig verwoest

EMMELOORD • Do 14 september 2017 | 18:10 • Donderdag 14 september 2017 | 18:10
De brandweer is in Emmeloord in de nacht van woensdag op donderdag tot drie uur bezig geweest met het nablussen van een uitgebrande graanloods van het bedrijf Agrifirm. In het gebouw aan de Industrieweg brak woensdag aan het eind van de middag een grote brand uit. Volgens Agrifirm lag in de loods zo'n 370 ton zaaigerst opgeslagen. De brandweer moest de gevel van het pand slopen om het gerst volledig te kunnen blussen.

Onderzoek naar oorzaak
De politie en de brandweer hebben woensdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De uitkomst is nog niet bekend. Een woordvoerder van Agrifirm zegt dat broei niet erg waarschijnlijk is, omdat het woensdag niet warm was en zaaigerst bovendien droog wordt opgeslagen. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in de opslagloods aanwezig. 

Herbouw nog onzeker
De woordvoerder van Agrifirm kan nog niet zeggen of de loods opnieuw wordt opgebouwd. Ook over de hoogte van de schade kan hij nog niks zeggen. Omdat het bedrijf ook op andere plaatsen zaaigerst heeft opgeslagen, is de levering aan boeren volgens hem niet in gevaar. 
Een fabriek van Agrifirm die naast de afgebrande loods staat, kan ook gewoon blijven draaien. Hier worden namelijk andere producten verwerkt dan er in de loods lagen.
Agrifirm is een landelijk opererende landbouwcoöperatie die voer, zaaigoed en mest aan boeren levert. Het bedrijf geeft ook adviezen en helpt boeren om hun producten te verkopen.

Vroeger kunstmestopslag
De woensdag uitgebrande loods werd halverwege de vorige eeuw gebouwd voor de opslag van kunstmest. Volgens fotograaf Hans Veenhuis, die veel van de geschiedenis van Noordoostpolder weet, droeg het gebouw oorspronkelijk de naam 'De Vulcaan'. De loods dankt zijn karakteristieke, puntige vorm aan het feit dat er vroeger een takelsysteem in de nok van het dak hing. Met die takel kon de kunstmest buiten uit een schip worden gehesen en vervolgens naar binnen worden gebracht. Loodsen in deze vorm waren volgens Veenhuis ook in de havens van Amsterdam en Rotterdam te vinden. De loods in Emmeloord was kleiner en volgens Veenhuis om die reden wel bijzonder.

Cultuurhistorisch belang
De gemeente Noordoostpolder laat weten dat het pand geen monumentale status had. Wel was de loods volgens een voorlichter van cultuurhistorische waarde. De gemeente had graag gezien dat het gebouw op termijn een andere functie had gekregen. 


 

Deel artikel

reacties (2)

 • Nopper

    Do 14 september 2017 Donderdag 14 september 2017

  Zo jerry neem nog een glaasje azijn. Auke bedankt het is een prima beurs vandaag.

  reageer
 • Jerry

    Do 14 september 2017 Donderdag 14 september 2017

  En nu worden de bermen in Emmeloord West verwoest. Tevens levensgevaarlijke situaties met dank aan de Potatobeurs. Parkeren een grote zooi. Bedankt Auke.

  reageer
 • Jan

    Do 14 september 2017 Donderdag 14 september 2017

  Wat heeft de brand bij Agrifirm in vredesnaam te maken met het parkeren bij Potato Europe? Legt u mij dat eens haarfijn uit a.u.b.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert