Lekken informatie Floriade kan jaar cel opleveren

ALMERE
Degene die geheime informatie over de Floriade uit het stadhuis heeft gelekt naar de lokale krant Almere Deze Week, kan daarvoor een jaar gevangenisstraf of een boete van zo'n 20.000 euro krijgen. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Almere aan D66 en PvdA, die daarover schriftelijke vragen hadden gesteld. 

Het college zal nader onderzoeken welke bronnen binnen het stadhuis de geheimhouding hebben geschonden over de onderhandelingen tussen de gemeente en de camping- en jachthaveneigenaren die moeten wijken voor de Floriade. Of het college ook aangifte gaat doen van het schenden van de geheimhouding, weet het nog niet.

Overigens zijn burgemeester en wethouders ontstemd over het lekken van de informatie. Onzorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie past niet binnen de integriteitsregels die binnen het stadhuis zijn afgesproken, schrijven ze in hun antwoordbrief aan de partijen.

 

reacties (26)

 • Jury Roest

   

  Een jaar cel voor lekken over de Floriade is natuurlijk te zot voor woorden. Wie over de Floriade heeft gelekt is juist een held, want die persoon houdt niet van achterbakse achterkamertjespolitiek zoals D66, VVD en andere college-partijen in de raad graag willen. We moeten als bewoners dus wel flink belasting aan die rotzooi bijdragen, maar we mogen niet weten hoe het geld over de balk wordt gesmeten?

  reageer
 • Logisch nadenken?

   

  Vandaag de dag is vaak alles geheim en achter gesloten deuren binnen gemeentelijke organisaties.De politiek verschoond zich zo handig dat de burger geen weet heeft wat er af speelt. Wil men deze organisaties hun geloofwaardigheid laten behouden voor de burger zal men zich moeten afvragen of men zo door wilt gaan. Deze ontwikkelingen beschadigen de democratie waardoor de burger zich verwijderd van de politiek.Juist met het besef dat burger ook nog via het belastingstelsel een bijdrage levert aan het inkomen van de zittende politiek en ambtenaren.Dit alles maakt een onverschillige burger die niet zo gauw meer naar verkiezingsbus gaat!

  reageer
 • Vera M.

   

  Dat laatste kun je de onverschillige burger niet eens echt kwalijk nemen. Wie ziet de zin daar nog van in? Bureaucratie, zaken toedekken, vriendjespolitiek, afschermen, het de burger zo lastig mogelijk maken, belastinggeld niet toepassen waar het hoort, zijn allemaal zaken die hand in hand gaan in de politiek. Ik vrees dat er geen weg meer terug is, want politici doen niet aan zelfreflectie. Ik moet de eerste nog tegenkomen. Je kunt alleen nog stemmen op de minste slechte partijen, en zelfs die zijn er nauwelijks.

 • Vera M.

   

  Deze burgemeester en de wethouders zijn de weg helemaal kwijt. Dit is pure dreiging en intimidatie van je personeel. Soms denk je dat het niet erger kan in Almere, maar het kán hier allemaal. Deze klokkenluider verdient een lintje voor zijn moed om te onthullen wat wij als inwoners van Almere gewoon horen te weten en recht op hebben.

  reageer
 • John

   

  Bijzonder. Iemand die een financieel debacle probeert te voorkomen de gevangenis in en zij die de gelden goedkeuren en bewust een begrotingsgat creeeren mogen op het pluche blijven. Misschien een keer eerlijkheid in informatie. Hoeft er niet gelekt te worden.

  reageer
 • Andere partijen in kwaad daglicht stellen

   

  Pvda John vd Pauw en D66 Jan Lems proberen voortdurend raadsvergaderingen rond de Fopriade besloten te houden De burgers mogen geen info over belangrijke zaken krijgen. Nu worden ook nog eens andere partijen in een kwaad daglicht gesteld alsof die zouden lekken. Wie zegt dat vd Pauw en Lems niet zelf gelekt hebben ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Het beste is om de Floriade/woonwijk op de zo verkeerd uitgekozen locatie te liquideren! Om in de nabije toekomst nog velen lekken en financiële debacles voor het imago voor Almere te besparen! "Dan kunnen de integriteitsregels onder een goede gesteente gehandhaaft blijven, om Almere een waardevolle continuïteit en infrastructuur te garanderen!! "Zonder voorbarige convenanten af te sluiten!!"

  reageer
 • Evros

   

  Er horen geen geheimen te zijn voor de burgers die het gelag betalen, waarom mogen wij niet weten hoe ze met ons belastinggeld aan het sjoemelen zijn ! Kijk, dat moet gestraft worden ! We worden door de politiek ,plaatselijk en landelijk belazerd ! En wij maar betalen en maar niets mogen weten ! Wie moet er nu de bajes in....?

  reageer
 • Verontruste bewoner

   

  Kun je ook een boete of een gevangenisstraf krijgen als je de gemeenteraad bedondert? Of als je willens en wetens gemeenschapsgeld over de balk gooit? Of als je vriendjes leuke peperdure projectjes voor de Floriade krijgen? Belangenverstrengeling heet dat toch? Kan een B&W een boete of gevangenisstraf krijgen als ze Almere laten verslonzen en het zuurverdiende belastinggeld vooral naar een hopeloos stukje groene luchtfietserij gaat? Was het maar vast maart 2018. Deze B&W en gemeenteraad verdient Almere niet. Petje af voor wie heeft/hebben gelekt.

  reageer
 • Ans Janssen

   

  Hoezo een boete op het doorgeven van informatie aan de burgers? Wat mogen wij dan niet weten? Waarom dit achterkamertjes gedoe? Het gezegde luidt nog altijd: wie betaalt, bepaalt....

  reageer
 • Peter

   

  B en W mogen wat mij betreft opstappen

  reageer
 • Gerechtigheid

   

  Weet je wat jammer is, dat je de gemeenteraadsleden die voor de Floriade stemmen geen jaar gevangenisstraf of 20.000 Euro boete kan geven als de Floriade een financieel fiasco wordt! Eens kijken hoeveel er dan nog voor stemmen als het ze zelf geld gaat kosten!

  reageer
 • Boels

   

  Eens gekozen, blijft gekozen. Had jij (en wij) maar anders moeten stemmen of moeten pleiten voor een toelatingsexamen voor raadsleden, wethouders en burgemeester. Maar het begint met een neutrale, integere en open gemeentelijke bedrijfsvoering die alle informatie ter beschikking heeft en stelt. Raadsleden moeten blind kunnen varen op de informatie die zij toegespeeld krijgen en pas dan kan er al dan niet een stem aan gegeven worden. Partijpolitiek speelt een te grote rol, oud-politici die jaren geleden met een raar idee kwamen hoeven maar te kikken en men staat in het gelid. Coalitievorming tot in het absurde verlamd en tast de persoonlijke verantwoordelijkheid van raadsleden aan. Elke stemming zou onder ede moeten gedaan of tenminste voorzien moeten zijn van een verklaring van de griffier die de raadsleden (hopelijk ten overvloed) herinnert aan de eed of belofte. Meineed is tenslotte nog steeds strafbaar.

 • WDB

   

  Ik worden ziek van die Flopiade,bijna elke week is er weer iets nieuws. Gaat dit door tot de openingsdatum en dat duurt nog wel even. Stop met dit geldverslindend project, maar het kan in Almere.

  reageer
 • Kees

   

  Ergeren is een eigen.keuze

 • Karel

   

  Sinds wanneer kunnen B&W het strafrecht bepalen? Hebben we daar geen rechters voor in het land? Almere lijkt wel een bananenrepubliek. Ziehier de dreigingen en terreur richting werknemer(s) als iemand de beerput wil opentrekken. De blunders van ons belastinggeld mogen natuurlijk nooit en te nimmer openbaar worden. Lekken is trouwens niet nieuw, gebeurt straffeloos tot in de hoogste regionen in Den Haag. Maart 2018!!

  reageer
 • Jerry

   

  Ik dacht eerder aan een lintje voor deze hoeder(s) van de schatkist.

  reageer
 • taxi chauffeur

   

  Waarom moeten dingen die door de belasting betaler "gefinancierd" worden geheim zijn, dit riekt gewoon naar dingen die het daglicht niet kunnen velen.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Politieke waanzin ten top. Geld over de balk smijten voor een ambtenaar is niet strafbaar,maar het naar buiten brengen wat geheim moet worden voor de burger is strafbaar? Breng zoveel mogelijk naar buiten maar elke wethouder en ambtenaar die ter eer en glorie van hem/haar publiekelijk aan de schandpaal. B&W doe eens normaal en steek de hand in eigen boezem.

  reageer
 • Wouter

   

  Maar wat is de "straf" voor bestuurder (hallo wethouders!), indien zij beslissingen nemen en onrendabele projecten (Floriade!) rechtsom of linksom zullen en moeten realiseren, terwijl hieraan gemeenschapsgeld wordt besteed. In de politiek kunnen bestuurders blunder op blunder stapelen, maar komen altijd zonder enige vorm van "straf" weg. Dit moeten wij als burgers eens proberen.

  reageer
 • Boels

   

  De Bestuursrechter kan een klacht behandelen als die valt onder onbehoorlijk bestuur (maar dan moet er wel eerst een aanklacht komen). Maar het is de coalitie die een wethouder de hand boven het hoofd houdt. Mopperen op het gestuntel van een wethouder haalt niets uit zolang de coalitie het gestuntel goedkeurt. Het enige zinvolle is het afstraffen van die partijen die de wethouder blijven steunen en dat kan in maart 2018 als je daar voor voelt.

 • ronald

   

  Welke straf moet je dan wel niet krijgen als je ruim over het budget gaat en je burgers er voor laat opdraaien ????

  reageer
 • KC

   

  Helemaal juist. Voor elk miljoen 1 jaar lijkt mij wel wat. En wat gebeurd als een wethouder of burgemeester zelf heeft gelekt? Gaan zij soms ook op de stoel van een rechter zitten.

 • Pzaal

   

  Achgut gaat de gemeente nu paniek voetbal spelen omdat het allemaal miljoenen te duur is? Gewoon stoppen met deze ellendige geldput.

  reageer
 • Hallo

   

  De dader is onbekend. Die ligt op de bodem van de jachthaven. ;-)

  reageer
 • Dirk

   

  Degene die geheime informatie over de Floriade uit het stadhuis heeft gelekt naar de lokale krant Almere Deze Week, kan daarvoor een jaar gevangenisstraf of een boete van zo'n 20.000 euro krijgen. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Almere aan D66 en PvdA, die daarover schriftelijke vragen hadden gesteld.  nou vergeet t maar burgemeester en wethouders over een op te keggen straf zal een rechter oordeel geven. niemand op dat stadhuis kan daar een oordeel over geven . uit de rechter kan daar ook een taakstrafje van 40 uur voor opleggen zo als zo vaak al gebeurt .

  reageer
 • Maarten

   

  Je KAN die straf krijgen. Dat is de maximale straf die er voor staat. Is dus prima verwoord. Hoe een klein woordje zo'n verschil kan maken.

 • Wordt (is) het wanbeleid van de gemeente nu openbaar? Prima, kunnen we het allemaal zien.

  reageer
 • Jond

   

  Het komt er dus op neer dat er in het stadhuis dingen gebeuren, uit naam van de burger, die de burger echter niet mag weten? Is dat niet een beetje raar???? Men probeert blijkbaar de Floriade er doorheen te drukken! Linksom, of rechtsom, de wethouder moet en zal zijn zin krijgen. (Tegen beter weten in, maar ja, dan is mijnheer toch al met de noorderzon vertrokken)

  reageer
 • Rob D

   

  Inderdaad... op naar de volgende stad. Overigens had écht professionele communicatie vanuit Herrema en zijn team hierin veel kunnen voorkomen. Dát was broddelwerk.

 • hans

   

  ha ha ja hoor heel dreigend en wat weten we nu dan wat we nog niet wisten of nog niet hadden horen te weten ? ik word een beetje moe van die nutteloze dreigementen. 9 vd 10 keer komt er niks van dat soort dreigementen terecht.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Wat een politieke hypocritie. Op regeringsniveau maakt 'lekken' bewust deel uit van de strategie. Van en door de regerings- of coalitiepartijen. Nu krijgen hier diezelfde partijen wat last omdat er iemand lekt, gaan ze het misschien voor de rechter brengen. Misschien moet het college eens wat beter om zich heen lijken en luisteren. En wat beter de commentaren tot zich nemen om te beseffen hoezeer gewaardeerd wordt wat zij doen.

  reageer
 • Erik

   

  En terecht, ambtenaren hebben een voorbeeldfunctie te vervullen naar het bedrijfsleven. Hierin past integriteitsschending niet.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Voorbarige conclusie om te stellen dat het gemeente ambtenaren zou betreffen. Zolang er nog geen bewijs wie verantwoordelijk is, heeft het geen nut om iemand te beschuldigen Wederom is het overduidelijk dat er alleen maar verliezers zijn bij dit debacle. Ondernemers wiens broodwinning worden ontnomen, een voortdurend blunderende gemeente en de klokkenluider. Het kan in Almere.

 • Rob D.

   

  Eens, maar ook raadsleden kunnen hier een fout in gemaakt hebben. Overigens had écht professionele communicatie vanuit Herrema en zijn team hierin veel kunnen voorkomen. Dát was broddelwerk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert