Echtpaar 'te oud' voor asbestlening gemeente

LELYSTAD
​Adri en Nel Schultze uit Lelystad zijn te oud voor een asbestlening. Dat heeft het bejaarde stel te horen gekregen bij de afwijzing van hun aanvraag. De 71-jarige Adri en de 85-jarige Nel wonen in de wijk Jol in een huis met een asbest-dak. Dat moet volgens een rijksbesluit vóór 2024 zijn vervangen. 

De gemeente Lelystad biedt huiseigenaren de mogelijkheid een lening af te sluiten om de sanering van het dak te betalen. Het echtpaar wil graag saneren, maar heeft de benodigde 8.000 euro niet. Nu krijgt het stel dus ook geen lening. De twee zien geen enkele mogelijkheid meer om van het asbest af te komen. Dit gaat volgens Adri en Nel geheid problemen opleveren met de buren. De asbestplaten lopen door over de huizen en verwijderen kan alleen gezamenlijk.

Het echtpaar Schultze hoopt dat de gemeente alsnog met een oplossing komt. Hoeveel Lelystedelingen hetzelfde probleem hebben, is niet bekend. De gemeente wil nog niet reageren. De raad praat dinsdagavond over dit onderwerp.
 

reacties (19)

 • kees

   

  heel simpel als het huis aangekocht is des tijds weet je ook dat het dak asbest is en kun je in de jaren dat je er woont ook sparen en als je dat niet kunt moet je het huis verkopen en niet de schult afschuiven op de gemeente je weet dat als je een eigen huis hebt dat als er iets vervangen moet worden dat je dat zelf moet betalen dan had je er voor moeten kiezen toen de tijd om een huis te huren dan wordt alles voor je gedaan niet nu zielig doen ik heb geen geld

  reageer
 • De ingenieur

   

  Een mooi nieuw dak erop van Euro 10.000 en je huis is gelijk 20.000 meer waard

  reageer
 • Cornelia

   

  Dit echtpaar "neen" verkopen vanwege hun leeftijd is ronduit asociaal van de gemeente Lelystad. Daarbij is 71 jaar nog niet zo oud.

  reageer
 • Frank

   

  Er wordt niet uitgelegd, waarom ze geen lening krijgen. Als het huis na overlijden vrij komt, is er toch voldoende geld om de lening af te lossen

  reageer
 • de accountant

   

  Misschien moet mevrouw hem op haar naam alleen aanvragen? Zij is waarschijnlijk de langstlevende. Meneer moet maar zien dat hij 2024 haalt. Overigens kunnen ze beter het huis verkopen en het geld gebruiken in plaats van het te laten vererven.

  reageer
 • Roel

   

  Goed lezen. Mevrouw is 14 jaar ouder dan de man. Huis verkopen? En dan? Waar moeten deze mensen dan naar toe? Huren is tegenwoordig onbetaalbaar (als er al een geschikte woning beschikbaar is). Het is hier al vaker gezegd: de Rijksoverheid en de landelijke politiek zijn hier de probleemveroorzaker. Bij de besluitvorming had meteen een fonds moeten worden gevormd van Overheid en banken. De laatsten hebben er namelijk alle belang bij dat het onroerend goed z'n waarde behoudt.

 • laat alle reacties zien
 • Lelystedeling

   

  Ik snap dat normaliter aan mensen van deze leeftijd geen leningen worden verstrekt. Maar in dit geval vind ik het wel erg triest, deze mensen worden verplicht het dak te vervangen... waar moeten ze dit dan van betalen? Het huis kan toch als onderpand gebruikt worden...

  reageer
 • Thomas

   

  Gewoon, sparen, net als iedereen moet. Voor leden van de verbras-generatie die gewend zijn dat de overheid gratis voor alles opdraait (en de jongeren betalen de rekening wel weer) zal dat wellicht als een schok komen, maar het is geen 1970 meer. De Vergrijzing is hier, en het is groot. De verzorgingsstaat waarbij niemand verantwoordelijkheid droeg, de overheid alles deed en na ons de zondvloed, die verzorgingsstaat bestaat niet meer.

 • Almeertje

   

  Helemaal mee eens.

 • jan

   

  vreemd. dat deze mensen geen lening krijgen vanwegehun leeftijd. ?? een 79 jarig persoon. heeft wel zo"n lening gekregen van de gemeente. raar dat zo"n genaamde leeftijd discriminatie.!!!!!!!

  reageer
 • Johan

   

  Klinkt misschien hard maar het is niet zo vreemd toch dat de gemeente de lening niet verstrekt? Een bank doet dit ook niet op die leeftijd. Wie gaat het betalen als ze toch sneller overlijden dan gepland. De erfenis? Heeft weinig met discriminatie te maken maar meer met de inkomsten op die leeftijd. De bank heeft een zorgplicht, en dat komt ze nu goed uit. Als er een goed pensioen geweest zou zijn waren de kosten ook geen probleem geweest.

  reageer
 • Harry

   

  Het gaat niet om een bank, maar om de gemeente. En "als er een goed pensioen geweest zou zijn"? Wat noem jij een goed pensioen? En is het iemands eigen schuld als hij of zij geen 'goed' pensioen heeft? Zeker mensen van deze leeftijd kunnen te maken hebben gehad met de starre pensioenregels die er decennia lang vanuit gingen dat mensen altijd maar bij dezelfde werkgever bleven. Als ze al een baan hadden waarin pensioen werd afgedragen. Je in andermans situatie inleven blijkt maar weer eens moeilijk te zijn voor de boekhouders onder ons...

 • kees d.

   

  Foei gemeente Lelystad!! Leeftijd discriminatie is ook verboden.

  reageer
 • Uhm...

   

  Hoezo geen lening? Ze hebben het huis als onderpand? Heel raar. Andere kant, als je als gemeente zo gemakkelijk pgb's verstrekt en met name structureel vergeet te checken of de pgb-gelden wel het beoogde opleveren, dan moet je inderdaad op een andere plek beknibbelen. Triest!

  reageer
 • Jojo

   

  Belachelijk.

  reageer
 • Den

   

  Bij een eigen huis horen nu eenmaal plichten. Waarschijnlijk hebben ze genoeg vermogen om dit te betalen, maar is dit geld niet beschikbaar. Het vermogen zit in het huis: opeten van eigen vermogen / aanpassen hypotheek / lening op het huis. Wat was er gebeurd als het dak heel erg gaat lekken of er moet groot onderhoud gepleegd worden? Handje ophouden bij de gemeente? De leeftijd gaat hier niet om? Mijn idee: wel de lening verstrekken en bij overlijden met de erfenis van het huis eraf halen. Of de mensen nu hard hebben gewerkt gewerkt voor de wederopbouw doet niet terzake. Feit: eigen huis kost niet niet alleen geld aan de hypotheekverstrekker...

  reageer
 • Carry

   

  Ze krijgen deze lening niet om hun LEEFTIJD andere die jonger zijn wel. Dus is dit discriminatie op de leeftijd. En dat mag niet! Begrijp je nu waar het om gaat?

 • Jan

   

  Slap verhaal. Geredeneerd als een bank. Maar dit gaat, en is al meerdere keren geschreven hier, om een stukje discriminatie. Helaas zijn ze niet zwart, asielzoeker of wat dan ook om dit te kunnen gebruiken. Want reken maar dat heel de wereld te klein was als dit zo was. Maar nu, helaas, de gemeente, ja degene die over het geld gaat dat burgers bij deze ambtenaren mogen inleveren, vindt zichzelf belangrijker dan de belastingbetalende burger. Te idioot voor woorden.

 • HH

   

  Gemeente: Gewoon de lening verstrekken in de vorm van een hypotheek op het huis. Dan komt het geld tzt wel terug.

  reageer
 • Vince

   

  Triest. Heb je het land opgebouwt uit de oorlogsjaren. Wil je de wereld verbeteren door je dak te vervangen. Krijg je er geen lening voor. Hoe bedoel je discriminatie.

  reageer
 • Poe

   

  Deze mensen hebben helemaal niets opgebouwd uit de oorlog. Wanneer je uit 1946 komt begon je pas met bouwen rond de jaren 60. Generatie eerder was daar verantwoordelijk voor..verder is het geen discriminatie..als de bewoner 35 was en een totale junk had hij de lening ook niet gehad.

 • Steve

   

  Belachelijk voor woorden. En wat ze allemaal willen asbest weg voor 2024. Dat gaan ze bij lange na niet halen. Maar wel iedereen op koste jagen Ze zijn in de jaren 90 begonnen ik denk dat 25% van de 100% gesaneerd is. Reken maar uit.

  reageer
 • dw

   

  ik bouw het land nog steeds op, dit is een slap argument! een lening moet worden terug betaald! huis als onderpand?

 • Faerie

   

  Gemeente Lelystad, ga je kapot schamen. De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn en dit antwoord durven sturen naar die mensen mogen alle spiegels wel verwijderen uit hun huizen, want ik kan me niet voorstellen dat ze zichzelf erin nog durven aankijken. Er is te beperkt nagedacht over de werkzaamheden en hoe deze te bekostigen. Gemeenten zijn te laf geweest richting het rijk en hebben kennelijk geen goede voorwaarden bedongen. Er zullen wel veel meer mensen zijn met dit probleem. Uiteindelijk heeft het rijk besloten dat asbest verwijderd moet worden, dus zouden gemeenten namens hun inwoners mogen eisen bij datzelfde rijk dat er passende mogelijkheden zijn voor dit soort gevallen en ook andere mogelijke vreemde gevallen die werkzaamheden onmogelijk maken. Dit is in elk geval verre van een oplossing en is een sterk staaltje onfatsoen.

  reageer
 • KC

   

  Het is schandalig. Ik zou de Natiolale Onbutsman inschakelen voor leeftijdsdiscriminatie. Die wethouder en ambtenaar direct de laan uitsturen.

 • Barbara

   

  Beter had je het schandaal niet kunnen verwoorden!

 • Ria

   

  Schandalig. Begrijp wel dat mensen boven een bepaalde leeftijd (valt dat niet onder leeftijd discriminatie)geen lening kunnen krijgen van de bank. Maar van de gemeente,is volgens mij een andere zaak. Moet toch mogelijk zijn om de lening onder bepaalde voorwaarden te krijgen.

  reageer
 • loper

   

  asbest is, als je het gewoon laat zitten, geheel ongevaarlijk. Zolang je er niet in gaat zagen is er niets aan de hand.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Toch vreemd dat het dan verplicht weggehaald moet worden, of niet? Of gaat er toch een belletje rinkelen?

 • Ik

   

  Daar gaat het niet om. Er komt een PLICHT om het op te ruimen.

 • Adv

   

  Puur ouder discriminatie

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert