Handhavers Stadstoezicht wroeten in gedumpt afval

ALMERE • Ma 18 september 2017 | 23:04 • Maandag 18 september 2017 | 23:04
Vuilniszakken vol poepluiers, rottend eten en stinkend maandverband. De handhavers van Stadstoezicht Almere moeten erin wroeten om iets te vinden dat naar de dumper van het afval kan leiden. Een brief of een adres op een medicijndoosje is genoeg om een onderzoek in te stellen en een boete te geven voor het dumpen van afval. 

Dagelijks worden de handhavers geconfronteerd met meerdere afvaldumpingen, of verkeerd neergezet afval. Volgens de meest recente cijfers is dat zo'n 750 keer per week. Ook neemt het aantal klachten over zwerfafval toe. De gemeente Almere doet er alles aan om dit te verminderen. Diverse experimenten zijn daarbij uitgevoerd om te bekijken wat het beste werkt. De inzet is helder; de gemeente wil het aantal dumpingen dit jaar met 55% verminderen.

Opruimkosten zijn hoger dan een boete
Een van de pilots betrof strenger of anders handhaven. Waar voorheen alleen boetes werden uitgedeeld, is in die pilot het verhalen van de kosten onderzocht. De overtreder draait dan op voor de feitelijke opruimkosten van de dumping. Voor drie afvalzakken is dat 160 euro. Dat bedrag is een stuk hoger dan de ‘normale’ boete van 90 euro. Tijdens de pilot is de maatregel 28 keer opgelegd.

Strenger handhaven wordt de norm
Het resultaat van de pilot 'strenger handhaven' was dat het aantal dumpingen op de locaties slechts licht afnam. Wel nam dat de hoeveelheid afval per dumping af. Daarom wordt deze wijze van handhaven nu in de hele stad toegepast. 

Meer informatie is ook nodig
Verder heeft de gemeente besloten dat er meer informatie gegeven wordt over de afvalregels. Daarnaast maakt de gemeente de afvalcontainers toegankelijk en schoon, net als de omgeving. Als die maatregelen tot minder dumpingen leiden, is dat ook voor de handhavers prettig. De zoektocht naar informatie over de mogelijke vervuiler is soms erg vies werk. Het afval kan vreselijk stinken en het trekt ook ongedierte aan. Volgens één van de handhavers begint het werk te wennen, maar blijft het soms echt te smerig. Hij vindt het jammer dat mensen afval dumpen: "Ze vervuilen hun eigen leefomgeving".

Dit is deel twee van een vijfluik over handhavers in Almere. Woensdag kijkt verslaggever Eefje Dekker mee met de handhavers van cameratoezicht. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel