Handhavers Stadstoezicht wroeten in gedumpt afval

ALMERE
Vuilniszakken vol poepluiers, rottend eten en stinkend maandverband. De handhavers van Stadstoezicht Almere moeten erin wroeten om iets te vinden dat naar de dumper van het afval kan leiden. Een brief of een adres op een medicijndoosje is genoeg om een onderzoek in te stellen en een boete te geven voor het dumpen van afval. 

Dagelijks worden de handhavers geconfronteerd met meerdere afvaldumpingen, of verkeerd neergezet afval. Volgens de meest recente cijfers is dat zo'n 750 keer per week. Ook neemt het aantal klachten over zwerfafval toe. De gemeente Almere doet er alles aan om dit te verminderen. Diverse experimenten zijn daarbij uitgevoerd om te bekijken wat het beste werkt. De inzet is helder; de gemeente wil het aantal dumpingen dit jaar met 55% verminderen.

Opruimkosten zijn hoger dan een boete
Een van de pilots betrof strenger of anders handhaven. Waar voorheen alleen boetes werden uitgedeeld, is in die pilot het verhalen van de kosten onderzocht. De overtreder draait dan op voor de feitelijke opruimkosten van de dumping. Voor drie afvalzakken is dat 160 euro. Dat bedrag is een stuk hoger dan de ‘normale’ boete van 90 euro. Tijdens de pilot is de maatregel 28 keer opgelegd.

Strenger handhaven wordt de norm
Het resultaat van de pilot 'strenger handhaven' was dat het aantal dumpingen op de locaties slechts licht afnam. Wel nam dat de hoeveelheid afval per dumping af. Daarom wordt deze wijze van handhaven nu in de hele stad toegepast. 

Meer informatie is ook nodig
Verder heeft de gemeente besloten dat er meer informatie gegeven wordt over de afvalregels. Daarnaast maakt de gemeente de afvalcontainers toegankelijk en schoon, net als de omgeving. Als die maatregelen tot minder dumpingen leiden, is dat ook voor de handhavers prettig. De zoektocht naar informatie over de mogelijke vervuiler is soms erg vies werk. Het afval kan vreselijk stinken en het trekt ook ongedierte aan. Volgens één van de handhavers begint het werk te wennen, maar blijft het soms echt te smerig. Hij vindt het jammer dat mensen afval dumpen: "Ze vervuilen hun eigen leefomgeving".

Dit is deel twee van een vijfluik over handhavers in Almere. Woensdag kijkt verslaggever Eefje Dekker mee met de handhavers van cameratoezicht. 

reacties (13)

 • pieter de oude

   

  Toezichthouders,handhavers,stadswachten,buurtvaders, stadsmariniers,bus BOA's, trein BOA's ,parkeerwachten, je ziet door de bomen het bos niet meer.

  reageer
 • Ron

   

  Jullie weten het allemaal goed zeg dan zelf ook iets als je iets ziet wat niét door de beugel ken in plaats van die mensen zitten af te zeiken

  reageer
 • ghtre

   

  Een week of 3 geleden vergat ik een keer de grijze container te laten legen. Vervolgens met enkele grijze vuilniszakken naar de vuilstort gereden. Daar werd mij verboden om de vuilzakken in de daarvoor bestemde containers te gooien. Je mag daar dus niet meer je huisvuil langs brengen. Omdat ik dacht dat de medewerkers gewoon een vervelend spelletje aan het spelen waren, heb ik dus de zakken weer terug genomen en thuis een klachtbrief geschreven aan HVC. Het antwoord was dat de medewerkers juist hadden gehandeld en dat de zakken daar niet meer afgegeven mogen worden, omdat HVC daar geen vergunning voor heeft???? Op deze manier werk je afvaldumpingen in de natuur in de hand! Het is toch te gek voor woorden dat ik mijn afval niet eens kwijt kan? Volgens mij betaal ik daar gewoon voor met afvalstoffenheffing. Dus moeten de boswachters en de Boa's maar eens flink gaan klagen bij de Gemeente!

  reageer
 • Tinus tussengas

   

  Dat was vast geen Almere.

 • Ton

   

  Wat een geklaag wederom van diverse mensen, pak uw verantwoordelijkheid en schuif niet alles af op de overheid. In Almere is het goed geregeld, je kunt je afval zelf wegbrengen naar het recycling perron of je maakt een afspraak en wordt het bij u opgehaald, voor beide diensten hoeft u niets extra's te betalen. Vermoedelijk allemaal te veel moeite, gooi het maar op straat dat is lekker makkelijk. Fijne dag iedereen.

  reageer
 • Simpeleambtenaren

   

  De dumpers zullen wel eerst op heterdaad moeten worden betrapt, een medicijndoosje met naam en toenaam zegt niets over de dumper. Als de dumper bijvoorbeeld een hekel aan zijn buurman heeft is zo een wandaad makkelijk uit te voeren.

  reageer
 • Karel

   

  Dus de buurman steelt eerst op de een of andere manier een medicijndoosje of wat post van zijn buurman en stopt het dan stiekem in het afval van de buurman?

 • laat alle reacties zien
 • Karel

   

  Goed dat dit wordt gedaan (rot werk lijkt me) en waar mogelijk bestraft, maar de gemeente moet zeker ook hand in eigen boezem steken. Dit lijkt een charmeoffensief richting verkiezingen. In verband met alle bezuinigingen voor de Flopriade is namelijk het schoonhouden en ander onderhoud in Almere al tijden een farce, worden prullenbakken niet regelmatig of tijdig geleegd, zijn containers vaak overval en dumpt men het vuil ernaast, groeit het onkruid in de wijken, en ga zo maar door. Hoezo zwerfafval? Hoezo "Daarnaast maakt de gemeente de afvalcontainers toegankelijk en schoon, net als de omgeving." De gemeente vervuilt zelf de leefomgeving.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hier te breed, daar te kort.....alles de schuld van de gemeente, en veel slappe excuses om je afval maar gewoon ergens neer te pleuren. Bravo!

  reageer
 • ron H

   

  voor het eerst de laatste maanden ligt hier ook zeer regelmatig zo'n zak als getoond. Kenmerk: er wordt totaal niet gescheiden. in een grote plastic tas zit glaswerk plastic en vleesafval. het wordt - overigens terecht - naast de containers gezet want blijkbaar snapt men dan weer wel dat het niet in een glas plastic of papierbak hoort. soms propbeer ik die zak leeg leger te maken door het papier in de papierbak te doen en het glas in de glasbak maar met die etensresten ... ja die moet ik dan toch ook laten liggen. NB ik heb er nog nooit een adresbriefje in gezien.

  reageer
 • RoelP

   

  En dat na jarenlange klachten van de burger en niets doen.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Soms geen afvalbak in de buurt, vaak afval niet gelegd of niet tijdig geleegd. Ook de gemeente Almere draagt bij aan illegaal afval storten. Eerst eigen zaken op orde en dan vaststellen of het nog steeds voorkomt. Vaak storten bewoners in andere wijken hun afval omdat er in hun eigen wijk te weinig bakken zijn. Laat die handhavers in het weekend ook hun werk doen. Iedere weekend liggen de straten richting station vol met troep. Spreek inwoners op hun gedrag aan.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Met alle respect, maar dan moet de Gemeente de bakken ook gewoon op tijd legen. Elke vrijdag na de markt zijn de bakken zo vol dat mensen de vuilniszakken er voor zetten, en geef ze eens ongelijk waar moeten ze het anders laten?? in jou tuin?

 • Van Haven

   

  Er kunnen allerlei argumenten ter verdediging van afval dumpen bedacht worden, maar dit is een mentaliteitskwestie, sommige dingen doe je gewoon niet en daar is afval dumpen er een van.

 • M. Janssen

   

  En ondertussen draait er een proef in de filmwijk waar uit de groene bakken het schot is gehaald en waar je geen restafval meer mag hebben. Dat soort dingen gaan de dumpingen alleen maar weer verder vergroten. Dus schrale troost voor deze mensen, voorlopig hebben ze wel een baangarantie

  reageer
 • Mo

   

  Plastic en metaal in de plastic bak, papier in de papierbak, glas in de glasbak, GFT luiers en damesverband in de GFT bak. Textiel in Leger des Heils verzamelpunt, grof vuil en gevaarlijke stoffen aanbieden bij gemeente reiniging....Wat is dan restafval? Ben ik bij mij thuis nog niet tegen gekomen.

 • Gerven

   

  De gemeente doet er alles aan.......grappig.

  reageer
 • pieter de oude

   

  handhaving in Dronten doet ook niets aan de plastic-zakken die een halfuur na het ophalen al weer aan de lantaarnpalen hangen, ook bang voor vieze boa handen.

 • Dirk

   

  ja ze doen er alles aan om de burger uit te knijpen , zie maar de dumping van drie afvalzakken 160 euro . de afvalstoffen heffing is 325 euro . ze noemen t feitelijke opruimkosten, ik noem t feitelijke oplichtings kosten de gemeente is alleen maar bezig geld te graaien over de ruggen van de inwoners .

 • Pzaal

   

  Ze moeten eens iets doen tegen die aso's die hun rotzooi op straat gooien terwijl de prullenbak nog geen 2 meter bij hun vandaan staat. En de gemeente Almere moet ook eens prullenbakken in de Pasage plaatsen daar vind je er geen 1. Vanaf het Stadshuisplein tot aan de Mediamarkt staat geen enkele prullenbak. Uitgezonderd de Bushaltes.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert