Handhavers en politie werken samen bij voorkomen misdrijven en overlast

ALMERE
"Wij hebben veel meldingen gekregen van overlast in de parkeergarages. Hoe is dat bij de politie?" Giovanni Rother, operationeel manager van de afdeling Stadstoezicht Almere, overlegt wekelijks met de veiligheidsmanager van de gemeente en met de politie over wat de handhavers op straat tegenkomen. Dat wordt naast de meldingen van de politie gelegd en zo wordt een gezamenlijke aanpak gekozen om misdrijven en overlast te voorkomen.

"Wij zien die overlast ook, vooral 's avonds in de Schippergarage", zegt de politiemedewerker. "We hebben besloten extra te gaan surveilleren in de verschillende garages", vertelt Rother. "Dat hebben we zojuist besproken in het afstemmingsoverleg."

Met een tent de buurt in 
Door de nauwe samenwerking met de politie kan volgens Rother snel ingespeeld worden op de actualiteit. "De afgelopen tijd zijn er veel woninginbraken in de wijk Tussen de Vaarten. Onze handhavers gaan daar extra surveilleren en we zetten de buurttent in. Dit is een tent waar de politie, handhavers en een adviseur van het keurmerk Veilig Wonen bewoners informatie geven over het voorkomen van een inbraak." En dat lijkt te helpen; het aantal woninginbraken in Almere daalt, In 2016 waren het er 898. 

De steegjes in
Handhavers Jobert Priester en Ruben Tromp adviseren bewoners in de buurttent en surveilleren op de fiets door de vele steegjes achter de woningen. "Op de fiets kunnen bewoners ons gemakkelijker aanspreken en we zijn ook sneller ter plaatse", zegt Jobert. "Als we door de buurt fietsen, hebben mensen altijd wel iets te vragen." Ruben let tijdens de surveillance op zaken die een inbraak in de hand werken. "Ik kijk of er ramen op de beneden verdieping open staan en of er bijvoorbeeld een ladder tegen een woning staat", vertelt de jonge handhaver. "Als dat zo is dan bellen we aan en geven we voorlichting over het voorkomen van een inbraak."

Verslaggever Eefje Dekker was bij het overleg tussen de handhavers en de politie en ging de wijk in met Jobert en Ruben. Deze aflevering is er één uit een vijfluik over het werk van de afdeling handhaving van Stadstoezicht Almere. 
 

reacties (5)

 • Ernst jan akerboom

   

  Ik ben het deels eens met Kees, echter krijgen handhavers steeds meer bevoegdheden en dat zal ook met de komende jaren uitbreiden met zowel meer geweldsbevoegdheden als het gaan dragen van de wapenstok etc. de kwaliteit van de boa's gaan zo langzamerhand omhoog en uiteindelijk zal het zo zijn dat boa' s gaan fungeren als gemeentepolitie. Het is mooi dat ze op zo'n manier al de ogen en oren voor de politie kunnen zijn. Waar je steeds minder politie ziet, zie je steeds meer boa's voor in de plaats terug. Wen er maar aan, dit is een kentering waar geen weg voor terug is.

  reageer
 • Ellen

   

  Het geeft zeker een goed veiligheidsgordel in de wijk, ik zie de handhaving elke dag een keer voorbij fietsen of met hun dienstwagen langs rijden, ga zo door!

  reageer
 • Kees

   

  Ben blij dat er tenminste nog iemand een veilig gevoel van krijgt! Op het moment dat er daadwerkelijk iets gebeurt mogen deze mensen, met alle respect niet optreden.

 • Wieke

   

  Klinkt als een goed initiatief! Handhavers kunnen veel betekenen op deze manier.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Echter dit soort acties strandt altijd bij de (linkse) politiek en de rechtelijke macht, die houden van pappen en nat houden, zie o.a. de werkstrafjes voor de Veenendaalse kop-Schoppers.

  reageer
 • Karel

   

  Goede samenwerking, eindelijk! De overlast in de diverse parkeergarages is inderdaad een crime. Ook als ik bijvoorbeeld overdag parkeer in de Schippergarage en/of de Hospitaalgarage, wemelt het van de schooljeugd en de hangjongeren. Ook in de foodpassage. Laat staan 's avonds, maar dan kijk ik wel uit om daar te parkeren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert