Tweede Kamer zet Dijksma onder druk

LELYSTAD
Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma is woensdagmiddag door de Tweede Kamer stevig onder druk gezet. De Kamer wil snel meer duidelijkheid over de herindeling van het luchtruim. Na de herindeling kan vertrekkend en aanvliegende luchtverkeer op Lelystad Airport hoger vliegen, wat de overlast in Overijssel, Gelderland en Friesland zou beperken.
De staatssecretaris zegt dat de herindeling niet sneller kan dan 2023. CDA, D66 en VVD willen daar in elk geval niet op wachten. Ze verwijten Dijksma dat ze de afgelopen drie jaar niet heeft doorgepakt.  

Opening Lelystad Airport
Dijksma blijft van mening dat de opening van Lelystad Airport niet tot na april 2019 kan worden uitgesteld, omdat het poldervliegveld nodig is om Schiphol te ontlasten. Mocht de Tweede Kamer haar met een motie toch tot uitstel dwingen totdat het luchtruim opnieuw is ingedeeld, dan zal Dijksma die motie ontraden, maar wel uitvoeren. Zij wil haar opvolger niet met een politiek probleem opzadelen door de wil van de Kamer te negeren. 

Tijdgebrek
Vanwege tijdgebrek op woensdag is er volgende week een vervolg op het debat. De exacte datum is nog niet bepaald. Voor dat debat wil Dijksma uitgezocht hebben of een alternatieve vliegroute over Hierden haalbaar is. Deze route, die minder problemen oplevert voor vliegveld Teuge, is volgens Eurocontrol technisch mogelijk.
 

reacties (10)

 • Raccoon

   

  Ik begin langzaam erg moe te worden van dit politiek gekonkel. Al een decennium wordt er gesproken en besloten richting de ontwikkeling van Lelystad airport, waarbij alle lokale partijen (op Groen Links na) voor waren. Blind geworden door de worst die voor gehouden werd rondom werkgelegenheid was iedereen voor. Daarbij ook een ruime meerderheid in de tweede kamer. In die tijd heb ik alleen Dronten, Biddinghuizen, west Veluwe en Kampen gehoord, de rest van de regio's (politiek en inwoners) vonden het allemaal wel best. Die dachten allemaal wel de lusten te hebben en niet de lasten - mooi staaltje egocentrisme! (net zoals die mafklapperpoliticus uit Zwolle die er Zwolle-Lelystad airport van wilde maken), waarom hoor ik die trouwens nu niet meer?! Ik denk dat we het feit moeten gaan accepteren dat dit dichtbevolkte landje keuzes gemaakt moeten met de daarbij behorende consequenties. Je kunt niet iets grootschaligs gaan ontwikkelen zonder negatieve neveneffecten. Het wordt tijd om als Nederland in te zien dat met het voortschrijden van de tijd de consequenties onacceptabel worden bij een dergelijke grootschalige ingreep. 'We' willen te veel met de beperkte ruimte die we hier hebben. Mainport vliegvelden, intensieve landbouw, dicht web van snelwegen, kwalitatieve natuurgebieden, goede gezondheid van mensen, etc etc. In mijn beleving onhoudbaar. De techniek kan deze snelle intensivering niet bijhouden en ik denk dat er niets anders op zit om deze mentale omslag te maken door op bepaalde gebieden een pas op de plaats te maken. Dus ik denk dat er niets anders op zit dan Schiphol in de huidige capaciteit te laten en te focussen op zakelijk/transfer verkeer en de pretvluchten te laten voor wat ze zijn.

  reageer
 • Hannes

   

  Een duidelijke praktische reactie!

 • HH

   

  Pretvlichten worden vooral op vliegveld Teuge geboden. Vakantie in de zon is voor veel mensen waar ze het hele jaar hard voor werken.

 • karel

   

  In de Noordoostpolder vliegen ze straks de pannen van het dak maar ons gemeentebestuur zul je niet horen in Den Haag.

  reageer
 • Logisch nadenken ?

   

  De boeren in de Noordoostpolder gaan straks klagen als het te laat is. Dat is gewoon pionieren met als gevolg kerosine vet op de gewassen. En dan schadeclaims indienen !Daar zijn ze goed in!

 • kritiesj

   

  Nee dat klopt, ons gemeentebestuur hoopt nu van de poldertoren een verkeerstoren te maken, daarom zijn ze stil.

 • He3

   

  Het zou om de volgende redenen beter voor de economie en hun zelf zijn als al die vakantiegangers die zo nodig met het vliegtuig op vakantie moeten , in Nederland blijven : Het geld blijft in Nederland Er zullen in Nederland campings verdwijnen door geluidsoverlast In het vliegtuig is het dosistempo van radioactieve straling veel hoger dan op de grond De lucht in een vliegtuig is niet bepaalt schoon Op de bestemming is vaak de uv belasting van de huid veel hoger Dus waarom zouden wij deze vakanties nog subsidiëren ??

  reageer
 • Esveen

   

  Overal beginnen de slapers wakker te worden. Maar de winterslaap voor deze "marmotten" komt er al snel weer aan. Over vlieghoogte blèren zo ook maar wat. Op Airflight24 kan iedereen zien dat de vliegtuigen op de rand van de Oostvaardersplassen en Almere op 1.800 meter hoogte vliegen naar Schiphol. En wie hoor je daar over? Gedoe om niks en de boeren rond het vliegveld werken al jaren en in de toekomst samen met Airport Lelystad. Tegenstanders, ga lekker verder slapen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Tja, dat is dalend verkeer, dat maakt inderdaad weinig geluid. Wacht tot het er één is die volgas aan het opstijgen is.

 • lelystedeling

   

  De SP raadsleden en wethouder van Lelystad hebben geen invloed op hun eigen fractie in de 2eKamer. Zij overleggen dus niet met hun achterban ! Lang Leve de Democratie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rudie

   

  Sinds wanneer heeft zij verstand van het vliegverkeer

  reageer
 • Maartje, Bas en HH

   

  Voor ons is het wel duidelijk. Tijdsdruk is helemaal niet nodig. Gelet op de vernietigende effecten van het vliegverkeer op de gezondheid van mensen is direct stoppen met dit vliegveld de beste optie. Dijksma (ook PvdA) ga hiervoor!

  reageer
 • hans

   

  Dijksma is zeker lekker bezig! Uitstellen, veel nieuwe vliegroutes die onderzocht moeten worden, tijdrekken en wachten op de reacties van omliggende gemeentes, extra kamerdebat,...

 • Boels

   

  Ik weet (bijna) zeker dat de uitstoot van scooters meer "ellende" veroorzaakt dan het toekomstige vliegverkeer van Lelystad. De vluchten van Lelystad zijn vooralsnog geen uitbreiding van het vliegverkeer maar een verplaatsing van vluchten vanaf Schiphol. Dijksma heeft 4,5 jaar helemaal niets gedaan, ondanks aandringen van het parlement. Typisch PvdA, ergens tegen zijn en niet de gevolgen inzien en opstappen. Pluche-verslaving heet dat.

 • Dirk2

   

  Het voorbehoud is weer gedaan! Uitstel op stapel? Falende overheid? Wordt er verdrietig van!

  reageer
 • Rinus

   

  Lekker dan, de SP in Lelystad is al 12 jaar voor ontwikkeling van de luchthaven, onder voorwaarden. De SP landelijk roeptoeterd zonder kennis van zaken.

  reageer
 • Peter

   

  Je zal maar voor je rust in Hierden zijn gaan wonen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Hoe raar is het dat een hobby vliegveld draaiend houden belangrijker is dan inwoners van de diverse gemeentes waar straks dan over gevlogen gaat worden. Ik kan er in ieder geval met mijn pet niet bij!!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert