Ondernemers willen schoonste en beste stadshart

LELYSTAD
Ondernemers willen dat het stadshart van Lelystad volgend jaar in de top 3 van schoonste winkelgebieden staat. Een jaar later moet de gemeente de titel 'De Beste Binnenstad van Nederland' in de wacht slepen. Om die ambitie waar te maken, willen ondernemers vijf jaar lang 100.000 euro per jaar van de gemeente.

Dat blijkt uit een brief met ideeën en suggesties van de Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad (SOSL) aan de gemeenteraad. Het geld willen de ondernemers ook aanwenden voor andere commerciële activiteiten, in samenwerking met Citymarketing. De SOSL vindt ook dat het stadshart veiliger moet worden. Dat betekent dat de lokale overheid meer aandacht aan de openbare ruimte moet besteden. 

'Beetje lachwekkend'
PvdA-raadslid Henk Soomers vindt dergelijke ambities - hoe goedbedoeld ze ook zijn - 'een beetje lachwekkend'. Volgens hem gaan er jaren overheen om van het stadshart een goed functionerend winkelcentrum te maken. Een compact winkelhart met veel ruimte voor woningbouw (ombouw kantoren en nieuwbouw) is in zijn ogen de beste oplossing.

BIZ
Soomers vindt dat de middenstanders al jaren te veel leunen op de gemeente. Een BIZ (Business Investering Zone) waarin winkeliers financieel participeren werd, zo benadrukt hij, al diverse keren aangekondigd, maar is er nog altijd niet. "Marketing is ook een verantwoordelijkheid van de ondernemers en daar zouden ze meer energie in moeten steken", aldus het PvdA-raadslid.

Doelen hoog stellen
Bestuurslid Debbie Rijnierse van de SOSL vindt dat de stichting niet te zwaar leunt op de gemeente. "Soms moet je je doelen hoog stellen om echt iets te bereiken, in plaats van te blijven denken wat er allemaal fout is gegaan. Daarom kijken we nu naar wat we graag willen bereiken en daar is samenwerking voor nodig.''

reacties (29)

 • Ramonda

   

  Werkelijk belachelijk. Er is geen stadhart en mensen in woonwijken moeten maar zelf de rommel opruimen. Laat dat kleine groepje winkeliers daar maar zelf de boel opruimen. Zij zorgen voor het meeste afval!

  reageer
 • ga wel naar Emmeloord winkelen,rustig gemoedelijk in de winkels altijd vriendelijk geholpen...dag Lelystad ,zal in het centrum hier niet veel meer te vinden zijn...

  reageer
 • Kleis

   

  Misschien is het een idee om meer geld naar het onderhoud in de woonwijken te spenderen. Het groen onderhoud en zwerfafval laten veel te wensen over. Op veel plekken zijn de stoelen een meter smaller door gras dat er al jaren overheen groeit. Het onkruid groeit weelderig in iedere straat behalve in het centrum. Belachelijk om daar ook nog eens 100.000 per jaar in te stoppen. De woonwijken hebben het harder nodig.

  reageer
 • wolverine.

   

  Pak het fietsen en brommers aan,je voelt je niet veilig met kleine kinderen hier.je moet als publiek in de gaten houden of je wel veilig kan oversteken,terwijl je op een plein of winkelstraat loopt.gekkenwerk,lijkt wel af en toe een kamikazeactie om over te steken.

  reageer
 • wolf

   

  Weg met dat stadshart. En verplaatsen naar Batavia winkeliers blij. En stadshart woningen bouwen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Ik dacht dat de tijd van naar de overheid wijzen toch wel voorbij was. Wil je een schoon centrum? Pak een bezem. Dat kost geen ton per jaar. Wil je het beste stadscentrium worden? Dan is er vooral een divers en ruim winkelaanbod nodig, en die bal ligt aan de ondernemers. Meer geld voor promotie? Hou op, Citymarketing krijgt al veel te veel geld, en de effectiviteit daarvan is 0,0. Als Citymarketing zo met het stadshart begaan is, moeten ze binnen de eigen begroting andere keuzes maken. Maar eigenlijk vind ik dat de gemeente helemaal met die subsidieclub moet stoppen. Zoals anderen in dit forum al schrijven: reclame en promotie maken is toch ook echt een taak van ondernemers zelf. Blijft over de openbare ruimte en veiligheid als gemeentetaak. Wat is er daar nu echt mis mee? Henk Soomers heeft deze keer toch echt een punt.

  reageer
 • Rob

   

  Eerst die fietsen en scooter chaos aanpakken. Dat Scheelt al de helft

  reageer
 • Erik

   

  Hele stadshart opdoeken.

  reageer
 • Jeroen

   

  Als ik als Lelystedeling ga winkelen kies ik voor Almere (veel aanbod, ruimte op straat) of Dronten (geatis parkeren, knus). Lelystad heeft dat helemaal niet. Ik denk voor 500.000,-- boel slopen en laat verhuurders maar opbouwen.

  reageer
 • Rob

   

  Mensen moeten eindelijk eens hun afval in de de prullenbak gooien. Maar dan moet de Gemeente activer de prullenbakken legen. Dat wordt niet gedaan. En dat negatieve gezeur over het winkelcentrum en over Lelystad moet eens ophouden. Anders maar verhuizen.

  reageer
 • Sofie

   

  Nou de gemeente mag het stront wel eens weg laten halen wat al langer dan 2 weken in het centrum legt

  reageer
 • Karel

   

  Dat zijn geen ondernemers meer maar oplichters ik wordt kotsmisselijk van die gasten bah

  reageer
 • KC

   

  Deze ondernemers, zoals Debbie, hebben tenminste nog een hart voor het Stadshart. Meneer Soomers help hen en niet tegenwerken.

 • er komt toch geen hond hier winkelen,dus blijft het schoon,probleem opgelost,het aantrekkelijker maken wordt nog een hele klus.......

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kom op zeg, de beste binnenstad. Totaal kansloos natuurlijk. Geldt voor Lelystad en Almere.

  reageer
 • Volger

   

  Lekker gemakkelijk om met andermans geld te werken. ga eerst maar eens onderling echt samenwerken, zoek daarna al die bronnen op die nu al geld in het stadscentrum steken en draag ook zelf je steentje als ondernemer bij als je vindt dat het parkeren te duur is. Ga de klant aan je binden..

  reageer
 • LELYstedeling

   

  i.s.m Citymarketing geven ook de ondernemers van het stadshart steeds meer Lucht .

  reageer
 • Bb

   

  Weet wel een nieuwe naam voor Lelystad brillencentrum lelystad Of telefooncentrale lelystad en laaste kaperscentrum lelystad Laat weten welke u kies

  reageer
 • Thomas

   

  Met een leegstand van 20-100% afhankelijk van welke straat je bekijkt, denk ik dat Lelystad heel andere problemen heeft dan hier en daar een klein beetje zwerfvuil. Leg verhuurders gewoon een heffing op voor leegstand. Laat die winkelruimte waarvoor ze duizenden euro's huur eisen zodat er leegstand komt, maar eens geld kosten bij degene die de leegstand veroorzaakt.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ik heb zo'n vermoeden dat de burgers dit wel een beetje zat zijn! Ga je eigen broek ophouden of ga mee met de tijd. Geen gemeenschapsgeld meer in deze bodemloze put! Richt eerst maar eens die BIZ op, met eigen geld om te investeren.

  reageer
 • Maartje, Bas en HH

   

  Nog even geduld. Als het vliegveld er is dan verdwijnen alle problemen voor het winkelcentrum als sneeuw voor de zon. De Lelystedelingen worden zo ziek van de overlast van het vliegverkeer dat winkelen er niet meer in zit. Winkeliers failliet, probleem stadshart opgelost.

  reageer
 • Johan

   

  En deze mensen durven zichzelf "ondernemer" te noemen? Continu hun hand ophouden en Maar hopen dat de overheid hen een subsidie infuus geeft. Ga eens ondernemen, kom je belofte na (realisatie BIZ) en ga investeren, dat doen ondernemers namelijk...

  reageer
 • Lelystad

   

  Ipv de schoonste zou men beter voor het aantrekkelijkste winkelcentrum kunnen gaan. Misschien ligt hier ook een taak bij alle verhuurders van de winkelpanden. Het straalt dan ook op hun bezittingen af.

  reageer
 • Rinus

   

  5x 100.000 euro gemeenschapsgeld? Wat doen de ondernemers zelf? Belastingbetaler betaald de extra winst van de ondernemers? Ondernemen is risico nemen en marketing zelf betalen. Broekrokje (genderneutraal genoeg?) zelf ophouden zou ik zeggen.

  reageer
 • Elbert

   

  Wij waren vanmiddag in het centrum van Almere. Wat een drukte, dat heb ik bij ons in Lelystad nog nooit meegemaakt. Laten we eerst is zorgen om leven in het centrum te krijgen ipv dit soort achterlijke ideeën te opperen.

  reageer
 • Ed

   

  Met nog meer leegstand.

  reageer
 • dw

   

  het gaat hier gewoon om het centrum aantrekelijker te maken dus zelf verijking op kosten van de gemeente lees de belasting betaalwnde burger.

  reageer
 • ina

   

  Als alle winkeliers eens begonnen met elke dag hun eigen stoep schoon te vegen zoals vroeger heel normaal was, dan zag de stad er al een stuk netter uit. En niet altijd om euro's bedelen. Dat is de gemakkelijkste weg.

  reageer
 • Ikke

   

  Dat moet niet te moeilijk zijn. Er loopt toch al niemand, dus vies kan het niet worden

  reageer
 • Beo

   

  Waarom alleen het stadshart h et sterft va n het zwerfvuil en moet je kijken hoe het groen word bijgehouden.....MAAR MOOI IDEE !!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert