Inwoners krijgen pasje voor afvalcontainers

DRONTEN
Inwoners van Dronten krijgen een pasje voor de ondergrondse containers. Het pasje geeft toegang tot de container in hun eigen wijk en tot de milieustraat. De huidige 'milieupas' vervalt. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Oneigenlijk gebruiken tegengaan
De nieuwe pas wordt ingevoerd omdat de gemeente oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers wil tegengaan. De regeling voorkomt dat mensen uit andere gemeenten, waar ze moeten betalen per storting of per kilogram restafval, hun vuilnis naar Dronten brengen.

Privacy
Volgens de gemeente worden er geen individuele gegevens van het ‘stortgedrag’ bijgehouden. Het enige dat het systeem registreert, is het aantal inworpen. Hiermee kan de gemeente straks zien of een ondergrondse container geleegd moet worden.

De containers worden naar verwachting aan het begin van 2018 in gebruik genomen.

reacties (23)

 • Sean

   

  dit is dus het briljante resultaat van eindeloos vergaderen en polderen. De uitkomst vind ik een beetje goedkoop. Figuurlijk bedoeld dan want de uitvoering gaat natuurlijk heel veel geld kosten, maar dat lossen we later wel op door een kg-tarief in te voeren. Wat zijn die ambtenaren toch sluw en wat is de overheid toch betuttelend in dit klompenlandje. "Eigen schuld moet je maar niet zoveel afval produceren burgertje"! En alle brave burgertjes maar met hun vuilzakken rond laten sjouwen...en in Amsterdam kan je alles zo dumpen, geen gedoe met pasjes, grofvuil op straat volgens schema, werkverschaffing voor de gemeente, niet moeilijk doen, daar kan het dus blijkbaar wel. Is het een idee om iedereen verplicht een afvalpers aan te laten schaffen om het afval thuis samen te persen zodat het volume afneemt ? Of zal ik er nog een paar verzinnen ?

  reageer
 • Realist

   

  Wat een onzin, 'mensen uit andere gemeenten'. Alsof er iemand is die kilometers met een stinkende zak achterin gaat rijden naar een container. Iemand die al afval dumpt zal verkiezen het in de bosjes of naast de container in de eigen straat te doen. De ervaring heeft geleerd dat 'gratis' afvalafvoering het beste is tegen zwerfafval. Moet je straks ook een kwartje betalen om een frisdrankblikje in een afvalbak op straat te werpen? Dan weet ik wel waar al die blikjes belanden.

  reageer
 • Groen doen

   

  En wat probeer je nu precies duidelijk te maken..!!

  reageer
 • Buurman

   

  Misschien moet je je niet af reageren op de gemeente, maar moet je je buurman aanspreken op zijn gedrag...!!!

  reageer
 • Drontenaar

   

  Heeft niks met het functioneren van Handhaving te maken. Maar het durven aanspreken van he buurman die dit doet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Drontenaar

   

  En daarom krijg je gewoon een pasje van de gemeente waar je minimaal 2 containers bij jouw in de buurt kunt openen.

  reageer
 • Tamara

   

  Nee hoor dat vind ik absoluut geen probleem! Weer een aanname gebaseerd op niks...

  reageer
 • Dronten

   

  Ik, als kattenliefhebber, zorg dat mijn Katten hun behoefte netjes op de bak doen. Dat betekent dat niemand last heeft van onze katten. Elke dag wordt de bak verschoond en gaat er een zakje naar de containers. Straks moeten we regelmatig lopen naar de ondergrondse containers. Prima als deze maar geopend kan worden en wij niet genoodzaakt zijn om naast de bak te zetten

  reageer
 • Dronten Dr

   

  Helaas wel. Ik vraag me af waarom we handhaving hebben.

  reageer
 • Boels

   

  Dat is het punt op zich niet. Wel als je het sermoen van groene predikers goed in je opneemt: dan gaat het om minder CO2-uitstoot en elke meter die een onbezoldigde afvalverwerker meer moet afleggen door het afvalgeweld kost meer energie (zitten kost minder energie dan lopen). Over 8 miljoen NL-huishoudens begint dat toch behoorlijk aan te tellen. Daarnaast is het gescheiden ophalen met vuilnisauto's veel energie-intensiever dan het ophalen van alle vuilnis in 1 keer. Bovendien is afvalscheiding op industriele basis veel effectiever met minder CO2-uitstoot. Afval hoeft het probleem niet te zijn, die problemen worden gemaakt met de gedachte dat alles maakbaar of knechtbaar is;

  reageer
 • Drontenaar

   

  Och moet je 1 x in de week met een klein zakje te ver lopen...!!

  reageer
 • Tamara

   

  Aanname op basis van..... ik ben toevallig wel geweest en vind het niks en vond het toen ook niks!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Waarom kan dit systeem niet werken zonder pasjes? Hoe erg is het als iemand zijn vuil in een vuilisbak wil deponeren? Daar is die voor bedoeld, het is pas een echt probleem als vuilnis in het bos e.d. terecht komt. Kortom; heel NL pasloos scheelt een hoop ellende.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Sinds ik thuis mijn afval scheidt (gft, rest, plastic, papier en glas) zie ik pas hoe weinig restafval ik over houd. In Lelystad kunnen we nog gratis naar de stort en werken we nog met containers (papier, gft en rest) aan huis. De rest breng ik dus netjes weg, ideaal hoor! Hoop voor de Drontenaren dat dit geen opstapje is om straks te gaan betalen per kg!!

  reageer
 • pieter de oude

   

  dinsdag wordt de zak met plastic opgehaald,woensdag hangt de eerste al weer aan de paal tot de volgende week. Dus die mentaliteit zorgt er voor dat dit systeem een puinhoop wordt. HOEZO ZEUREN.!!!!!

  reageer
 • Boels

   

  Vrijwel alle gemeenten volgen gedwee de misvatting dat afvalscheiding thuis een grote rol speelt; vandaar de wilde ideeën om de burger in te zetten als onbezoldigd afvalverwerker. Het is aangetoond dat afvalscheiding beter industrieel kan worden gedaan en dus alles op 1 hoop aanbieden (glas en papier uitgezonderd). Afval kan naar groene opvattingen ook gemelkt worden gezien de tendens naar betalen per kilo afval. Weke breinen vergeten dan dat er meer zwerfvuil ontstaat en illegale stort bij de hippe afvalbunkers. Met als gevolg meer handhaving met de daarbij gepaard gaande kosten. Hoe gek kan je het maken.

  reageer
 • Julia

   

  Helemaal waar! Dit is gewoon een opstapje om later betalen in te voeten en dan gaat het per kilo! Afval is big business!

  reageer
 • Drontenaar

   

  En jawel.......daar heb je de beroepszeurders weer. En zijn vele inspraak avonden geweest. Maar daar zijn jullie natuurlijk niet geweest. Dus...nu je mond houden en accepteren!!!

  reageer
 • Kaassie

   

  vermoedelijk ga je helemaal gelijk krijgen. Ik stel mij voor, dat ik even, voor mijn werk, een zakje rest ga weg gooien,shit pas vergeten, nou, zet er maar naast, anders stinkt hele auto. Of dat ik het pasje meeneem en 1 van de kinderen iets weg wil gooien, die nemen echt niets mee terug. Jammer van pasjes en moeilijk maken voor anderen. Geloof ook dat we binnen een jaar betalen per kilo. Dan maar naar het bos.

  reageer
 • Hans

   

  storting door inwoners van andere gemeenten? lulkoek van het college! Lelystad is gratis. Urkers brengen vuil naar Tollebeek. Emmeloord heeft vergelijkbare stortregeling als Dronten en ik zie niet dat inwoners van Zwolle hun afval naar Dronten gaan brengen. Nee de werkelijke reden is om straks betaald tarief in te voeren. Zeg dat dan gewoon. Ach nee het is college van Dronten die hebben hun eigen manier van communiceren

  reageer
 • pieter de oude

   

  Ben benieuwd hoeveel er in de bakken wordt gedeponeerd en hoeveel er gewoon naast de bakken wordt gezet, als ik zie hoe dat gaat met de zakken aan de lantaarnpalen, vrees ik het ergste, van handhaving heb je niets te verwachten.

  reageer
 • Drontens

   

  Dat ligt aan de gemeenteraad. Wij, als burgers van der gemeente Dronten kunnen hierop invloed hebben. Goed kijken wat de partijen bieden betreffende afvalstoffenheffing en ondergrondse containers.

  reageer
 • Chris

   

  En over een paar jaar wordt de software zo aangepast dat er per kilo betaald moet gaan worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert