Waterschapshuis na verbouwing duurzamer

LELYSTAD
Het gebouw van Waterschap Zuiderzeeland in Lelystad is na een grondige verbouwing duurzamer geworden. Het vernieuwde pand is dinsdagmiddag officieel in gebruik genomen.

Het waterschap slaat vanaf nu warmte en koude op in de bodem. Ook zijn er zonnepanelen geplaatst en is er een klimaatinstallatie met slimme meet- en regeltechniek. Om minder drinkwater te gebruiken worden de toiletten met regenwater gespoeld. De vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede visnetten.

Het streven van het waterschap is om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. De verbouwing duurde negen maanden en heeft vijf miljoen euro gekost.

reacties (15)

 • Iemand

   

  Ik vraag mij toch serieus af of mensen beseffen wat voor processen er aan een keuze als dit vooraf gaan? Verschil met andere overheidsorganen is dat er een directe invloed is van een gekozen democratisch bestuur met een diversiteit aan leden. Tig vergaderingen, businesscases en openbare besluitvorming. Daarbij worden zaken als financiën, duurzaamheid, rendement tegen elkaar afgewogen. Mensen kunnen direct inspreken, vergaderingen bijwonen en elke 4 jaar door middel van directe verkiezingen invloed uitoefenen. In de huidige AV zitten politieke partijen, belangenpartijen, burgerpartijen en agrarische partijen. Voor deze verbouwing is overigens een enorme hoeveelheid aan materiaal gerecycled wat gebruikt is voor meubels, vloeren en wanden. Dus lees je in voordat je reageert......

  reageer
 • lb

   

  Steek al het geld maar weer in een verbouwing, ik dacht dat het voor het waterbeheer bestemd was al die duizenden euro's die de boeren betalen. Maar nee ze steken het allemaal in luxe gebouwen. Schande.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het waterschap; een overbodige organisatie die prima bij de provincie of Rijkswaterstaat ondergebracht zou kunnen worden. Maar nee, die bobo's mogen graag een paar miljoen verspillen aan hun kantoor tegen het centrum aan. Naast dat zo'n verbouwing echt te veel kost is ook de locatie onzin. Voor een lager bedrag kunnen ze in een energie zuiniger gebouw op het industrieterrein zitten. Elk jaar komen ze met fantastische presentaties, mooi opgezette kleurenfolders en prachtige pr praatjes hun toko verkopen. Er kan zoveel geld bespaard worden bij de overheid, alleen al door deze organisatie op te doeken en de taken elders onder te brengen

  reageer
 • Boels

   

  Waterschappen (hoogheemraden) waren ooit bolwerken van praktiserende democratie: direkte belanghebbenden in droge voeten organiseerden zich. Met als enig doel het behouden en vergroten van land- en weidegrond. Jaren terug moest de partijpolitiek en milieupressies zo nodig een vinger in de pap hebben (je moet partijgenoten toch ergens onder zien te bengen). Zie het resultaat.

 • Lelyman

   

  Het zou goed zijn als het waterschap duidelijk maakt dat de investering weer wordt terugverdiend door toekomstige besparingen. Onder deze voorwaarde is investeren in duurzaamheid toch een prima initiatief?

  reageer
 • Boels

   

  "Duurzaam" is een inmiddels verwrongen begrip geworden en heeft nu meer te maken met groene, nutteloze gekkigheid. Een waterschap kan en mag niet energieneutraal worden, die moet zorgen voor "droge voeten". Dat kan alleen gegarandeerd worden met fossiele of nucleaire energie want hoge waterstanden wachten niet tot de zon schijnt of de wind krachtig genoeg is. Nu maar hopen dat er voldoende dieselolie ingeslagen is en de aggregaten aanslaan als het nodig is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jelle

   

  Er was een tijd hier in de polder dat er geen waterschappen waren en we geen 400 euro hoefden te betalen en toch droge voeten hadden , wat is er veranderd sinds die tijd ???? Oh ja we hebben er stel verkwistenden en graaiende mannetjes en vrouwtjes in Lelystad erbij gekregen !!!!!!!!!

  reageer
 • Viking79

   

  Als al die azijnzeikers hier zich eens melden op bijv. een open dag van het waterschap. Dan zullen ze zien dat het een zeer nodige en nuttige organisatie is. Zonder hen geen schoon afvalwater, niveauregeling in de polder, of dijken die ons beschermen. Mogen die mensen ook een fatsoenlijke werkplek hebben om hun werk goed te doen? En dat ze grote delen van hun zuiveringe straks via zonneenergie laten draaien om daarmee kosten te beperken, daar hoor ik niemand over. Dus hou nou is op met dat gezeik over een waterschap.

  reageer
 • Jan

   

  Je durft wel hoor. De betaler bepaalt, maar bij dit soort organisaties, met een monopolie, mag de burger gewoon alles ophoesten. Kantoortjes nodig, ach laten we iets fantastisch neerzetten, maakt het uit.. en dan word je uitgescholden als je daar iets van durft te zeggen. Idioot gedrag. 5 miljoen verbouwing.. toe maar...

 • Jake

   

  Nee dat doen we niet! Wat velen zijn van mening dat het waterschap prima onder Rijkswaterstaat kan vallen. Herhaling is de kracht...

 • HH

   

  Waterschapstaken zijn nuttig, het waterschap als aparte organisatie niet. En was het stadhuis van Lelystad dan geen fatsoenlijke werkplek? Dus de gemeente Lelystad is niet goed voor haar ambtenaren? Dat stadhuis was ook voor tientallen miljoenen verbouwd!

 • Frans

   

  Het ziet er uit als een mooi project. Na zo’n tijd moesten er toch dingen vernieuwd worden. Doen ze nu meteen goed. En veel energiebesparing.

  reageer
 • Ohm1981

   

  5 miljoen!? Was een nieuw pand niet voordeliger?

  reageer
 • HH

   

  Hoezo duurzaam? Was in het stadhuis van Lelystad blijven zitten. Dat had pas echt duurzaam geweest. Nu is het verkwisting van geld en materiaal geweest! Schaam u, waterschap! Opheffen, die waterschappen.

  reageer
 • Maartje

   

  Door dat “op te heffen” waterschap heb jij wel droge voetjes... beetje meer respect zou niet misstaan!

 • Henk

   

  Nog niet zo'n oud gebouw grootscheeps verbouwen lijkt niet zo duurzaam.

  reageer
 • Wolverine

   

  Wat raar toch? Zo oud is het gebouw niet ,en nu al verbouwen voor 5 miljoen.hadden ze dat niet eerder kunnen realiseren? ach het watergeld zak wel worden verhoogd,zo kan ik ook verbouwen.ze halen het wel terug bij de burgers

  reageer
 • Zomaar

   

  Alweer ? dat gebouw heeft inmiddels miljoenen gekost, van onze centen

  reageer
 • Sem

   

  5 miljoen voor een verbouwing. Er is geen commercieel bedrijf dat zulke belachelijke bedragen neertelt voor verbouwingen. Dat kan alleen bij overheden. Over 7 jaar weer?

  reageer
 • Joep

   

  5 miljoen euro, dat klinkt ook duurzaam. Gewoon de heffing eeer omhoog en de balans is weer sluitend. Lekker al die semi overheid met andermans portomonee duurzaam te wezen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert