'Gemeente moet mensen in de supermarkt opzoeken'

ALMERE
Ideeën tappen tijdens de boodschappen. Met dat idee heeft Ruben Spelier uit Zoetermeer 1500 euro gewonnen. De gemeente Almere schreef een CityChallenge uit en riep mensen op een antwoord te geven op de vraag: Hoe zorgen we voor een diverse opkomst bij bijeenkomsten voor inwoners. Spelier stelde in zijn voorstel dat de gemeente de mensen moet opzoeken in de supermarkt.

Supermarkt is het nieuwe buurthuis
"Normaal gesproken wordt er een bijeenkomst ergens in een zaaltje gehouden waar we buurtbewoners voor uitnodigen. Maar daar komen toch vaak dezelfde mensen", aldus wethouder Tjeerd Herrema. Het idee om in de supermarkt de mensen op te zoeken, spreekt hem dan ook aan. "Hier komt iedereen, ook mensen die het bijvoorbeeld te druk hebben om naar een informatieavond te komen. Die willen we meer betrekken door ze zelf op te zoeken. De supermarkt is eigenlijk het nieuwe buurthuis."

Bepaal mede het gemeentebesluit met groente en fruit
Het idee van Spelier gaat uit van stemhokjes in de supermarkt. Zo zou er naast de weegschaal op de groente- en fruitafdeling een stempaneel neergezet kunnen worden. Bewoners kunnen dan hun voorkeur voor een ontwikkeling in de wijk kenbaar maken. Dit onder het motto 'Met jouw groente en fruit bepaal je mede het gemeentebesluit'.

De gemeente gaat bekijken in hoeverre de ideeën van Spelier ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Wethouder Herrema is in elk geval van plan om nog voor het einde van het jaar een wethoudersspreekuur in verschillende supermarkten te houden. 

Prijswinnaars komen niet uit Almere
Op de prijsvraag kwamen rond de 85 inzendingen binnen. De gemeente heeft daaruit een top 5 gekozen. Geen enkele winnaar kwam uit Almere. "Iedereen kon meedoen. Goede ideeën hebben geen grenzen", aldus Herrema. Spelier doet wel vaker mee met prijsvragen. "Ik vind het leuk om ideeën in te sturen voor maatschappelijke vraagstukken. Het kan een oplossing zijn voor meerdere gemeenten."

reacties (10)

 • Karel

   

  De gemeente moet niks in de supermarkt. Wat deze gemeente wel moet doen is gewoon hun werk doen en de stad leefbaar houden, zorgen voor goede handhaving, het onderhoud van de stad in ieder geval in basis voor elkaar hebben, geen groen meer wegkappen maar terugzetten, en bovenal de gemeentelijk huishoudportemonnee op orde houden. Want het lijkt hier nergens op!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  ALS het al werkt, werkt het natuurlijk alleen bij gemeentes en wethouders die ECHT bereid zijn te luisteren. En niet alleen maar doen alsof. IK zou de supermarkt waar Herrema staat, mijden.

  reageer
 • Sander

   

  hahahahaahahahah waaaat, echt? Is dit satirisch nieuws?

  reageer
 • Danny

   

  Ik vind het goed idee. Als je geen tijd ofzo hebt dan kan je gewoon nee zeggen. Als er bv. een plek is waar je kan stemmen of iets dergelijks is dat een mooie plek om te doen. En als je dat te veel moeite vind om bv. op een knopje te drukken met ja of nee dan moet je ook niet zeuren over de uitkomst.

  reageer
 • Claartje

   

  Wat is dit nu weer? Ik heb een verschrikkelijke pesthekel aan al die mensen die me op straat met hun verkooppraatjes aanspreken, beleefd blijven doe ik dan ook allang niet meer. En al helemaal geen behoefte aan die flut Herrema met zijn leugenachtige praatjes, een man die de gemeente handenvol geld kost. Opzouten! Ik hoop dat de supermarkten wijs zijn en vooral hun neutraliteit richting de politiek bewaren. Net als Boels zal ik de supermarkten steunen die hier niet aan meewerken en boycotten in het andere geval. Misschien goed bedoeld, maar slecht idee van Ruben. Het zij hem vergeven want hij woont niet in Almere en zal de politiek hier niet kennen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lelystedeling

   

  Niets vervelender dan tijdens het winkelen of boodschappen doen aangesproken te worden door verkopers, goede doelen en of mensen met enquêtes etc. Als ik ontevreden ben over mijn energiecontract ga ik zelf wel op zoek naar een andere leverancier. Ditzelfde geldt voor het doneren aan goede doelen. Wat is er mis met ouderwetse uitnodigingen voor bijeenkomsten?

  reageer
 • Wieke

   

  Met ouderwetse uitnodigingen voor bijeenkomsten is niets mis, maar dat blijkt maar een klein deel van de mensen aan te spreken. Er zijn veel redenen waarom geïnteresseerde burgers niet naar deze bijeenkomsten gaan, bijv. een zware baan, kleine kinderen en geen oppas hebben etc etc . U hoeft toch niet in te gaan op de vragen die iemand u bij het winkelen stelt, "nee, dank u" is snel gezegd. Ik heb er geen problemen mee als iemand me na het winkelen iets vraagt, ik vind in dit geval een combinatie van beiden ( bijeenkomsten en de burgers opzoeken) prima.

 • .W.

   

  Het wordt steeds gekker. Ik heb er totaal geen behoefte aan om tijdens mijn supermarktbezoek met een gemeenteambtenaar of bestuurder geconfronteerd te worden. Gemeenteraad fluit deze wethouder terug en stuur hem daarna weg.

  reageer
 • .\/\/\/.

   

  Komt de politiek eens uit het isolement waar ze zo vaak van worden beschuldigd is het wéér niet goed.

 • Wieke

   

  Klinkt logisch. Buurthuizen etc worden inderdaad maar door een beperkte en vaak vaste groep mensen bezocht, in een supermarkt zie je een doorsnee van de bevolking (zeker in het weekend, als de meeste mensen vrij zijn). Ben benieuwd of de gemeente echt iets met dit idee gaat doen.

  reageer
 • Boels

   

  Ik denk niet dat Appie/Jumbo/Lidl/.. zitten te wachten op inmenging in de normale gang van zaken; ik sta bij voorbaat achter de supermarktketen die politici de deur wijzen en zal elke supermarkt boycotten die anders doet. Het lijkt mij meer logisch als de gemeente de burger eens met rust laat. Eerst orde op zaken bij de gemeentelijke diensten (hoor niets meer van de beoogde reorganisatie), dan openheid en toegang tot alle informatie voor burgers en raadsleden. De gemeente is er voor de burger en niet andersom.

 • Boels

   

  Een veel betere oplossing: supermarkten in het stadhuis. Herrema heeft nog nooit naar de burger geluisterd en gaat gewoon door. Het spoor van vernieling zal nog jaren te volgen zijn.

  reageer
 • Merreha

   

  Tja, je moet iets doen als je zover weg staat van wat er in Almere leeft onder de inwoners. Overigens niet het idee dat de bestuurders ook maar iets zullen gaan doen met hetgeen de inwoners bezig houdt. En zeker niet als het Herrema is, die in de supermarkt in gesprek gaat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert